Koordinaatit: 45°30′N, 9°20′E

Pioltello

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pioltello
Pioltellon rautatieasema
Pioltellon rautatieasema

Koordinaatit: 45°30′N, 9°20′E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Metropolikaupunki Milano
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13,1[1] km²
Korkeus 122 m
Väkiluku (31.12.2019) 37 226[2]
 – Väestötiheys 2 843 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20096
Suuntanumero(t) 02

















Pioltello on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se on osa Milanon metropolikaupunkia, etäisyys Milanon keskustasta on noin 12 kilometriä koilliseen.[3] Pioltellon väkiluku kasvoi nopeasti toisen maailmansodan jälkeen, ja paikkakunnan yleisilme on moderni.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pioltello sijaitsee tasankomaalla Milanon itäisellä esikaupunkivyöhykkeellä Lombardian länsiosassa. Sen frazionet ovat Limito, Rugacesio ja Seggiano. Pioltello kuuluu historialliseen Martesanan alueeseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pioltellon historian suuret linjat ovat samat kuin Milanon. Ensimmäinen kirjallinen maininta Pioltellosta on vuodelta 1020 muodossa Plautellum; nimi saattaa viitata alueen tasaiseen maastoon. Alueella on asuttu jo huomattavasti aiemmin: Seggianosta on löydetty nekropoli, joka on ajoitettu 300-luvulle. Napoleonin aikakaudella Pioltello toimi Martesanan alueen pääpaikkana. Vuonna 1869 Pioltelloon suunniteltiin liitettäväksi laajoja alueita, kuten Rodano idästä. Suunnitelma kaatui ja lopulta Pioltelloon liitettiin vain Limito. Ennen toista maailmansotaa Limito ja Pioltello olivat vähäisiä maalaiskyliä, joissa elettiin vuosisataisten agraariperinteiden mukaan. Paikkakunta kaupungistui vinhaa vauhtia 1950-luvulta alkaen. Väkiluku kuusinkertaistui 1950-luvun alusta 2010-luvulle. Pioltellon rakennuskanta on verraten modernia, vanhimmat rakennukset - Sant'Andrean kirkko ja Palazzo della Pesa - ovat 1700-luvulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pioltellon teollisuus on monipuolista (elintarvikkeita, kemianteollisuutta, mekaniikkaa).[4] Vähittäiskauppaketju Esselungan pääkonttori sijaitsee Pioltellossa.[5]

Pioltellon rautatieasema, Stazione di Pioltello-Limito, sijaitsee rataosuudella Milano–Venetsia. Asema on Milanon paikallisjunaliikenteen piirissä. Pioltellon kautta kulkevat maantiet SP 14 ja SP 103, jotka yhdistävät paikkakunnan Milanon seudun moottoriteihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 26.8.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 26.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Pioltello e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 26.8.2020. (italiaksi)
  4. Pioltello Treccani.it. Treccani. Viitattu 26.8.2020. (italiaksi)
  5. Dati societari e contatti Esselunga.it. Esselunga S.p.A.. Viitattu 31.8.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pioltello.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Pioltello