Chester

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Englannin kaupunkia. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Chester
Chester
Chesterin Bridge Street
Chesterin Bridge Street
Kartta
Chester

53°12′00″N, 2°52′59″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Luoteis-Englanti
Kreivikunta Cheshire
Yhtenäishallintopiiri Cheshire West and Chester
Maantiede
Kokonaispinta-ala 23,6 km²
Väestö
Väkiluku (2018) 87 780
Väestötiheys 3 719 as./km²

www.cityofchester.org

Chester (kymriksi Caer) on noin 88 000 asukkaan kaupunki (city) Cheshiren kreivikunnassa Luoteis-Englannissa, lähellä Walesin rajaa.[1][2] Se sijaitsee pienellä hiekkakiviharjanteella, Deejoen estuaarin alkupäässä. Kaupungin vanhinta osaa ympäröi yhä kolme kilometriä pitkä keskiaikainen muuri.[1]

Chesterillä oli aikaisemmin hallintopiirin asema, mutta se menetti sen liittyessään Cheshire West and Chesterin yhtenäishallintopiiriin vuonna 2009.[1] Se toimii yhtenäishallintopiirin hallinnollisena keskuksena, mutta ei muodosta omaa kuntaansa (unparished area).[3][4]

Chester on roomalaisten sotilaslinnoitukseksi perustama kaupunki, jossa on myös suurin Italian ulkopuolella oleva amfiteatteri. Teollistumisen aikana Manchesterin ja Liverpoolin yläluokka hankki asuntoja Chesterin miellyttävämmästä ja puhtaammasta ympäristöstä. Edelleenkin Chester on rikkaiden suosiossa ja siellä sanotaan olevan maan toiseksi eniten miljonäärejä suhteessa asukaslukuun, Lontoon jälkeen. Kaupungin rakennuskannasta iso osa on 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Keskustan huomiota herättävin piirre ovat keskiajalta peräisin olevat kaksikerroksisten kaupparakennusten kujat. Kauppa ja turismi ovatkin nykyisin tärkeimpiä elinkeinoja.

Chesterin yöelämä on hyvin vilkasta ja tarjolla on yli 200 erilaista ja eri tavoin erikoistunutta pubia.lähde?

Chesterissä on helppoa liikkua jalan. Kätevä tapa liikkua paikasta toiseen on ydinkeskustaa ympäröivä kaupunginmuuri, josta saa melko hyvän kuvan kaupungista, noin tunnin kävelyllä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Chester Encyclopaedia Britannica. Viitattu 15.4.2019. (englanniksi)
  2. Brinkhoff, Thomas: Chester (Cheshire West and Chester, North West England, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 25.11.2019. (englanniksi)
  3. Cheshire West and Chester Encyclopaedia Britannica. Viitattu 15.4.2019. (englanniksi)
  4. Brinkhoff, Thomas: Cheshire West and Chester (Unparished Area, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 25.11.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.