Bogoljubovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokrovan kirkko Nerli-joen rannalla.

Bogoljubovo (ven. Боголю́бово) on kylä ja maalaiskunta Vladimirin alueen Suzdalin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Kljazmaan laskevan Nerli-joen suulla 10 kilometriä Vladimirista koilliseen. Asukkaita on 4 200 henkeä (vuonna 2002).

Neitsyt Marian syntymän kirkko ja ruhtinas Andrein linnan torni Bogoljubovossa.

Juri Dolgorukin poika, Vladimir-Suzdalin ruhtinas Andrei Bogoljubski rakennutti vuosina 1158–1165 Nerli-joen suulle Bogoljubovon linnan, jota hän käytti asuinpaikkanaan. Andrein kuoltua sen ryösti Rjazanin ruhtinas Gleb vuonna 1177, ja 1230-luvulla mongolivalloittajat hävittivät linnoituksen. 1600-luvulla paikalle rakennettiin luostari.

Bogoljubovon linnoituksesta on säilynyt maavallien ja muurien jäänteitä, kivinen torni sekä Jumalansynnyttäjän kirkon perustukset, joille vuonna 1751 pystytettiin uusi barokkityylinen kirkko. Konstantin Tonin suunnittelema luostarin venäläistyylinen pääkirkko ja asuinrakennukset on rakennettu 1800-luvulla.

Puolentoista kilometrin päässä Bogoljubovosta sijaitsee yksi Venäjän keskiaikaisen arkkitehtuurin helmistä, Pokrovan kirkko Nerli-joen rannalla.

Bogoljubovon rakennusmonumentit sisältyvät UNESCOn maailmanperintöluetteloon osana laajempaa Vladimirin ja Suzdalin valkoiset monumentit -kohdetta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bolšaja Sovetskaja Entsilopedija, tom 3, s. 448. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1970.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bogoljubovo.