Boethos Sidonlainen (stoalainen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Boethos Sidonlainen (m.kreik. Βοηθός, Boēthos, lat. Boethus; 100-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen stoalaiseen koulukuntaan kuulunut filosofi.[1] Hän oli Diogenes Babylonialaisen oppilas ja kotoisin Sidonista.

Boethoksen sanotaan kieltäneen yleisen stoalaisen näkemyksen siitä, että kosmos on elävä olento.[2] Hänen mukaansa koko kaikkeus ei ollut jumalallinen, vaan jumalallista oli ainoastaan eetteri tai kiintotähtien kehä.[3] Boethoksen mukaan maailma oli ikuinen,[4] ja hän hylkäsi näin myös stoalaisen opin ekpyrosiksesta eli maailmanpalosta. Syynä tähän oli se, että jumala tai maailmansielu olisi sen aikana toimimattomassa tilassa, vaikka se toimii kaitselmuksena koko ajan.

Boethoksen kirjoittamia teoksia olivat Luonnosta (Peri fyseōs) ja Kohtalosta (Peri heimarmenēs).[1][3] Hän kirjoitti myös ainakin neljä osaa käsittäneen kommentaarin stoalaisen runoilija Aratoksen teoksista.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 497. Osa I. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Diogenes Laertios (DL): Merkittävien filosofien elämät ja opit VII.143.
  3. a b DL VII.148-149.
  4. Filon: De aeternitate mundi 76-77.
  5. Geminos: XVI.48.