Asklepioksen sauva

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Asklepioksen sauva

Asklepioksen sauva on antiikin Kreikasta periytyvä lääketieteen symboli, joka edustaa sairauksien parantamista lääkkeiden avulla. Asklepios, Apollonin poika, oli kreikkalaisessa mytologiassa lääketieteen jumala.

Kreikkalaisessa mytologiassa Asklepioksen ja käärmeen yhteyden selitetään juontavan juurensa tapauksesta, jossa Minos oli määrännyt hänet herättämään poikansa Glaukoksen kuolleista. Hänen miettiessä, miten saisi tämän tehtyä, paikalle oli kiemurrellut käärme, joka oli kietoutunut hänen sauvansa ympärille. Asklepios oli tappanut käärmeen sauvallaan, mutta pian oli paikalle tullut toinen käärme, joka oli herättänyt ensimmäisen kuolleista mukanaan tuomalla yrtillä. Tällä samalla yrtillä Asklepios oli herättänyt kuolleista myös Glaukoksen. Myöhemmin lääkärit olisivat alkaneet käyttää käärmeitä esimerkin mukaisesti lääketieteessä, ja Asklepioksen itsensä Zeus nosti taivaalle Käärmeenkantajan tähtikuvioksi[1].

Asklepioksen sauvan ympärille kiertynyt käärme on pensaskäärme (Zamenis longissimus), joka on Välimeren alueen yleisimpiä käärmeitä. Niitä pidettiin antiikin aikoina Asklepiokselle pyhitetyissä temppeleissä, jonne ihmiset tulivat pyytämään apua sairauksiinsa. Pensaskäärmeiden avulla saatiin apua lääkintätaidon jumalalta. Käärmeen nahanluonnin on katsottu symbolisoivan uudestisyntymistä ja voimien palaamista. [2]

Etenkin Yhdysvalloissa caduceus, kaupan ja talouselämän tunnus, sekoittuu ajoittain Asklepioksen sauvan kanssa. Kyseessä on kuitenkin kaksi erilaista ja eri yhteyksissä käytettävää symbolia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyginus, Astronomica ii.14 (engl. käännös)
  2. Järvinen, Antero (toim.): Käärme: jumalattaresta paholaiseksi, s. 92-93. Helsinki: Kirjayhtymä Oy, 1997. ISBN 951-26-4264-6.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Asklepioksen sauva.