ArchiCAD

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ArchiCAD
800px-ArchiCAD-12-NHS-3D.png
Kehittäjä Graphisoft
Kehityshistoria
Vakaa versio 15 / kesäkuussa 2011
Tiedot
Ohjelmistotyyppi 3D-rakennussuunnittelu
Alusta Mac OS X ja Windows
Lisenssi yksityinen omistusoikeus
Verkkosivu http://www.mad.fi, http://www.graphisoft.com

ArchiCAD on nykyisin saksalaiseen Nemetschek Groupiin kuuluvan Graphisoftin arkkitehtisuunnitteluun kehittämä kolmiulotteinen rakennussuunnitteluohjelmisto.

Ohjelmiston kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ArchiCAD on oliopohjainen, ja sen kehitys perustuu ajatukselle rakennuksen tietomallista (engl. BIM, Building information model). ArchiCAD tukee avointa IFC-tiedonsiirtomuotoa jonka käyttö rakennussuunnittelun mallien tiedonsiirtomuotona on yleistymässä.

ArchiCAD-mallin tietokantaa voidaan käsitellä API-ohjelmointirajapinnan kautta sekä lukea sitä ODBC ajurin avulla. ArchiCADissä on myös oma objektikieli GDL (Geometrical Description Language), joka mahdollistaa parametristen objektien toteutuksen. Näitä objekteja voidaan hyödyntää rakennussuunnittelun apuna ja useat valmistajat ovat julkaisseet GDL-objektikirjastoja tuotteistaan. Valmistajat ja suunnittelijat voivat hyödyntää objekteja tiedon siirtämisessä ja keskinäisessä kommunikaatiossa. Valmistusvaiheessa mallin objektit voidaan siirtää suoraan tuotemäärittelyiksi, jolloin esimerkiksi työstökoneille voidaan saada valmistustieto tiedostoina, ilman piirustusten tulkintaa.

Nykyään ohjelmaa käytetään myös muiden suunnittelualojen, esimerkiksi talotekniikan ja rakennetekniikan suunnitelmien yhdistämiseen. Samalla käyttäjäkunta on laajentunut rakennusliikkeisiin, insinööritoimistoihin ja rakennustuotevalmistajiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ArchiCADin kehitys alkoi vuonna 1982; tuolloin ohjelmalla osallistuttiin Unkarin valtion tiedekilpailuprojektiin, jossa haettiin ratkaisua ydinvoimalan peruskorjauksen mallinnukseen. Ohjelman alullepanija ja Graphisoft-yrityksen perustaja on fysiikan tohtori Gabor Bojar, joka työskenteli aiemmin Budapestin yliopistossa. ArchiCAD kehitettiin nimenomaisesti arkkitehtisuunnitteluun, ja kehittäjätiimi koostuukin lähinnä arkkitehdeistä.lähde?

Nykyisin ArchiCADia myydään noin 100 maassa ja se on käännetty yli 25 kielelle. Useisiin maihin ohjelmisto ja objektikirjastot lokalisoidaan paikallisten rakennusmääräysten ja vaatimusten mukaisiksi. Suomessa ohjelmiston maahantuoja M.A.D. Oy on aktiivisesti mukana lokalisointityössä.

ArchiCADin uusi versio julkaistaan vuosittain. Tuorein versio, ArchiCAD 17 julkaistiin vuoden 2013 kesäkuussa. Uutta versiossa on paremmat liitokset, jotka perustuvat uuden rakennusaine-attribuutin ominaisuuksiin. 3D-elementtien välisiä liitoksia voi tutkia uudella 3D-mallin leikkaustaso ominaisuudella ja muokkausta perspektiivissä on myös kehitetty. Yhteensopivuutta lisää laajemmat IFC-tiedostojen käyttömahdollisuudet mallien tallennukseen sekä muokattavampi ja laajempi tietokanta. Muita teknisiä uudistuksia olivat muun muassa täysi 64-bittisyyden tuki sekä säikeistetty useita prosessoreja hyödyntävä laskenta. Graphisoft on edelleenkehittänyt enargia-analyysi ratkaisuaan joka nyt sisältyy ohjelmapakettiin kuten myös ennen VBEG nimellä tunnettu BIMx (Building Information Model Explorer)-ohjelma. BIMx mahdollistaa tietomalliin pohjautuvan suunnitelman katselun ilman lisenssiä PC- ja MacOS koneilla sekä Android tablettien ja puhelinten lisäksi Applen iPad ja iPhone laitteilla. Uusin versio on nimeltään BIMxDocs joka sisältää myös 3D-mallin lisäksi rakennuksen piirustukset. Pilvipalvelu BIMx mallien jakeluun on käytössä ohjelman ylläpitoasiakkailla.

Graphisoftin osake-enemmistö siirtyi vuonna 2006 saksalaiselle Nemetschek Groupille, joka omistaa muun muassa myös Maxonin Cinema 4D, sekä VectorWorks-ohjelmat ja on alunperin kehittänyt Allplan-ohjelmistoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]