Antero Vartia (säveltäjä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo toimittajasta ja viihdesäveltäjästä. Samannimisestä kansanedustajasta ja näyttelijästä on oma artikkelinsa.
Antero Vartia

Juhani Antero Vartia (19. kesäkuuta 1912 Helsinki2. kesäkuuta 1969 Helsinki) oli suomalainen toimittaja. Hän oli lisäksi muusikko ja kevyen musiikin säveltäjä, joka esiintyi myös kotimaisten elokuvien sivuosissa 1930-luvulla.

Vartian vanhemmat olivat professori, urheilujohtaja Arvo Antero Vartia ja Niini Johanna Kuutti. Hän pääsi ylioppilaaksi 1934 ja opiskeli Sibelius-akatemiassa (vuoteen 1939 Helsingin konservatorio).

Vartia oli Uusi Suomi-lehden ulkomaanosaston toimittajana vuodesta 1937 alkaen. Hän oli lehden kirjeenvaihtajana Kööpenhaminassa 1939, Berliinissä 1940–1941 ja Tukholmassa 1943–1950. Vartia toimi vuodesta 1951 Suomen Lontoon-lähetystön sanomalehtiavustajana. [1]

Vartian tunnetuimmat sävellyksensä ovat tangot Aila ja Rantatie. Aila-tangon ovat levyttäneet mm. A.Aimo, Reijo Taipale ja Taisto Tammi. Rantatie on tullut tunnetuksi Henry Theelin, Erkki Junkkarisen ja Eino Grönin levyttämänä.

Antero Vartia on säveltänyt myös elokuvamusiikkia 1930-luvun kotimaisiin elokuviin.

Vartion puoliso oli rehtori Sirkka Salonen. Hänet on haudattu Honkanummen hautausmaalle.

Kirjallista tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Korintista Kalastajasaarennolle. WSOY 1943
  • Herra Karlsson ja hänen kuningaskuntansa : huomioita nykypävän Ruotsista ja ruotsalaisista. WSOY 1949

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]