Akavan Yleinen Ryhmä AYR

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akavan Yleinen Ryhmä AYR
Perustettu 1966
Toimiala Korkeakoulututkinnon tai ylioppilastutkinnon ja jonkin erityiskoulutusalan suorittaneen edunvalvoja
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 818[1]
Puheenjohtaja Klaus Krokfors[2]
Aiheesta muualla
Sivusto

Akavan Yleinen Ryhmä AYR ry on vuonna 1966 perustettu Akavan jäsenjärjestö, joka ajaa korkeasti koulutettujen työntekijöiden etua.

AYR:n perustajina olivat kuurojen ja sokeain koulujen johtajat. Toiminta alkoi kehittyä ja suuntautua uudelleen, kun liiton jäseniksi tuli 1970-luvulla kuntien, valtion ja yksityissektorin asiantuntijoita. Jäsenistön kasvu oli erityisen voimakasta 1980-luvulla. Akavan Yleinen Ryhmä liittyi Vakavan jäseneksi vuoden 1996 alusta. Sitä kautta AYR:llä on yhteys Akavan neuvottelujärjestöihin (JUKO ja YTN).[3]

AYR ry:n toiminnan tarkoituksena on valvoa ja edistää jäsentensä yhteiskunnallisia, taloudellisia, ammatillisia ja koulutuksellisia etuja. AYR pyrkii myös toiminnallaan edistämään koulutettujen henkilöiden yhteenkuuluvuutta.  Yhdistyksen jäseneksi voivat liittyä korkeakoulututkinnon tai muun tutkinnon suorittaneet, niihin tehtäväasemaltaan rinnastettavat henkilöt ja henkilöt, jotka erityisistä syistä eivät voi tai halua kuulua muuhun Akava ry:n jäsenyhdistykseen.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen jäsenistö kokoontuu vuosikokoukseen keväällä. Vuosikokouksessa päätetään yhdistyksen toiminnan suuntaviivoista ja taloudesta sekä valitaan yhdistykselle hallitus.

Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi 5–7 jäsentä. Hallituksen jäsenet edustavat kaikkia AYR:n sopimusaloja: valtio-, kunta-, kirkko- ja yksityistä sektoria.

Toimintamuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Akavan Yleinen Ryhmä ry

  • harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa,
  • järjestää kokous-, koulutus- ja esitelmätilaisuuksia ja
  • tekee esityksiä ja antaa lausuntoja.

AYR:n tavoite on pitää jäsentensä palkkaus ja muut edut ajan tasalla sekä korjata havaitut epäkohdat.

Vahvistaakseen asemaansa edunvalvojana ja parantaakseen vaikutusmahdollisuuksiaan AYR liittyi vuoden 1996 alusta VAKAVA ry:n jäseneksi. Jäsenyys VAKAVAssa tehostaa yhdistyksen toimintaa jäsenten taloudellisten etujen valvojana ja neuvottelu- ja sopimuskumppanina. Vakava ajaa jäsenjärjestöjensä, kuten AYR:n jäsenten etuja palkkoja ja palvelusuhteen ehtoja koskevassa neuvottelu- ja sopimustoiminnassa. Vakavalla on asiantuntemusta ja neuvotteluvoimaa kaikilla sektoreilla ja jokaisella sektorilla on oma Vakavan hallituksen alainen ryhmänsä: valtioryhmä, yliopistoryhmä, yksityisryhmä, kirkkoryhmä ja kuntaryhmä. VAKAVAn kautta AYR on myös AKAVAn julkisen sektorin neuvotteluelimen JUKOn sekä yksityisen sektorin ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTNn jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäsenliitot Akava. Viitattu 26.7.2015.
  2. Yhteystiedot Akavan Yleinen Ryhmä AYR. Viitattu 26.7.2015.
  3. Historia Akavan Yleinen Ryhmä AYR. Viitattu 26.7.2015.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.