Suomen Poliisijärjestöjen Liitto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) on suomalainen ammattiliitto. Sen 88 jäsenyhdistykseen on järjestäytynyt noin 12 000 poliisihallinnossa, oikeusministeriön hallinnonalalla ja Hätäkeskuslaitoksessa työskentelevää henkilöä. Liittoon kuuluu muun muassa poliisimiehiä, poliisin kansliahenkilökuntaa, oikeuslaitoksen toimistosihteerejä ja hätäkeskuspäivystäjiä. Liitolla on myös opiskelijajäseniä.

Liitto sai nykyisen muotonsa vuonna 1995, kun Suomen Poliisien Liitto (per. 1923), Suomen Rikospoliisien Liitto (per. 1930) ja Poliisikunnan Keskusliitto (per. 1943) yhdistyivät Suomen Poliisijärjestöjen Liitoksi.

SPJL:n korkeinta päätösvaltaa käyttää joka neljäs vuosi kokoontuva liittokokous, joka muun muassa valitsee valtuuston, hallituksen ja liiton puheenjohtajan. Liiton puheenjohtajana on vuodesta 2005 lähtien toiminut Yrjö Suhonen. Järjestöpäällikkönä toimii Jorma Tiainen.

SPJL on Palkansaajajärjestö Pardian jäsenjärjestö ja kuuluu sitä kautta STTK:laiseen ammattiliittokenttään. SPJL on myös Pohjoismaiden poliisiliiton (Nordiska Polisförbundet) ja Euroopan poliisijärjestöjen keskusliiton (The European Confederation of Police, EuroCOP) jäsenjärjestö.

SPJL:n toimisto sijaitsee Helsingissä. Liitto julkaisee Poliisi & Oikeus -lehteä sekä vuosittain ilmestyvää Poliisijärjestöjen kalenteria.

SPJL myös ylläpitää kaikille avointa Suomen sisäiseen turvallisuuteen ja turvallisuuden ammattilaisten työhön keskittyvää Facebook-sivua, jonka nimi on SPJL Poliisi & Oikeus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]