Academy of St. Martin in the Fields

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Academy of St. Martin in the Fields on yksi keskeisistä brittiläisistä kamariorkestereista, ja se on tunnettu laajalti ympäri maailmaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orkesterin perusti Sir Neville Marriner Lontoossa vuonna 1958. Orkesteri soitti ensimmäisen konserttinsa 13. marraskuuta 1959. Se koostui tässä vaiheessa pelkistä jousisoittimista ja konsertti tapahtui St. Martin in the Fieldsin kirkossa Trafalgar Squarella. Jatkossa Neville Marriner lisäsi orkesteriin myös puhallinsoittimet ja laajensi sen ohjelmistoa niin, että hän on kyennyt tekemään yli 500 äänitystä Academyn kanssa. Academy of St. Martin in the Fields on maailman eniten levyttänyt kamariorkesteri.

Orkesterilla on ollut keskeinen rooli barokkimusiikin uudelleentulemisessa 1900-luvun jälkipuoliskon aikana. Orkesteri tarjosi kevyttä ja helppotajuista tulkintaa barokkiohjelmistossaan. Lisäksi orkesteri soitti nykyaikaisin soittimin. Orkesterin toiminta edelsi ja edesauttoi barokkimusiikissa tapahtunutta vallankumousta, joka tapahtui myöhemmin muun muassa Nikolaus Harnoncourtin, Gustav Leonhardtin ja muiden vastaavien toimesta. Tällöin alkuperäisten soittimien käyttö barokkimusiikin esittämisessä lisääntyi, mihin Marriner ei ole koskaan kuitenkaan suostunut.

Elinajankseen orkesterin puheenjohtajaksi valittu Neville Marriner johtaa vielä orkesteria, joskin hän on luovuttanut taiteellisen johdon jo vuonna 1970 ensiksi Iona Brownille ja sittemmin Kenneth Sillitolle 1980-luvulla. Nykyisin pianisti Murray Perahia on orkesterin varsinainen kutsuttu kapellimestari.

Academy of St. Martin in the Fields -orkesterin yhteyteen perustettiin myös kuoro vuonna 1975.

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orkesterin ensimmäinen levytys Händelin Messias on muodostunut eräänlaiseksi referenssi-teokseksi orkesterille. Orkesteri on valinnut ja muokannut musiikin myös elokuviin Amadeus ja Titanic sekä toteuttanut kuorosovituksena jalkapallon Mestarien liigan hymnin.

Muita lontoolaisia orkestereita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]