Abraham Niklas Edelcrantz

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Abraham Niclas Edelcrantz)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abraham Niclas Edelcrantz
Edelcrantzin optisen lennättimen jäljennös Tukholmassa.

Abraham Niklas (Niclas) Edelcrantz (syntyjään Clewberg, 29. heinäkuuta 1754 Turku15. maaliskuuta 1821 Tukholma[1]) oli suomalaissyntyinen ruotsalainen runoilija ja luonnontieteilijä.

Edelcrantzista tuli Turun akatemian kirjastonhoitaja 1780[1]. Hän oli jäsenenä Aurora-seurassa[1] ja julkaisi runojaan Åbo Tidningar -lehdessä. Vuodesta 1783 hän asui Tukholmassa, jossa toimi kuninkaallisten teattereiden toisena johtajana[1] ja vuodesta 1789 Kustaa III:n yksityissihteerinä. Vuodet 1813–1821 Edelcrantz oli maanviljelyakatemian johtajana[1]. Runoilijana Edelcrantz oli esiromantikko.

Luonnontieteilijänä hän muun muassa kehitti ja rakennutti vuonna 1794 oman prototyyppinsä Claude Chappen kehittämästä optisesta lennätinlinjasta Tukholman kuninkaanlinnan ja Drottningholmin linnan välille.[2][3][4][5]. Jo viikon päästä tästä onnistuneesta kokeilusta hallitus määräsi Edelcrantzin laajentamaan linjaa manner-Ruotsin rannikkolinnoituksiin, ja sittemmin Grisslehamnista Ahvenanmaan Eckeröön jonne linja valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]