AEGIS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee asejärjestelmää. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivua
USS Ticonderoga oli ensimmäinen AEGIS järjestelmällä varustettu alus.

AEGIS on integroitu sotalaivojen asejärjestelmä, jonka on kehittänyt RCA:n Missile and Surface Radar Division Yhdysvaltain laivastolle ilmapuolustusjärjestelmäksi. Nykyään asejärjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Lockheed Martin. Järjestelmän nimi on lainattu Kreikan mytologiasta.

Järjestelmä koostuu tehokkaasta 6 megawatin sähköisellä keilanmuodustuksella toimivasta tutkasta, keskimatkan RIM-66 -ilmatorjuntaohjuksista sekä toimintaa valvovasta ja ohjaavasta tehokkaasta tietokonejärjestelmästä. Järjestelmä on suurikokoinen, siten alus on tyypillisesti alusta lähtien suunniteltu sitä silmällä pitäen. Ensimmäinen AEGIS -järjestelmän saanut alus oli ohjushävittäjä USS Ticonderoga, joka ei ole enää palveluksessa.

Alun perin Yhdysvaltain laivaston käytössä ollut järjestelmä on otettu käyttöön myös Japanin, Espanjan, Norjan ja Etelä-Korean laivastoissa. Lisäksi Australia on valinnut AEGIS-järjestelmän asennettavaksi uuteen ilmapuolustushävittäjäänsä. Kaikkiaan maailmalla on runsaat 100 AEGIS-järjestelmällä varustettua alusta. Yhdysvaltain laivastolla on jo pelkästään Arleigh Burke -luokan 77 ohjushävittäjässä AEGIS.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelunjohtokeskus

AEGIS-järjestelmä (engl. Aegis Combat System, ACS) on kehittynyt johto- ja valvontajärjestelmä (engl. Command and Decision, C&D) sekä tehokkaita tietokoneita ja tutkia hyödyntävä aseohjausjärjestelmä (engl. Weapon Control System).

ACS sisältää AEGIS-asejärjestelmän (engl. Aegis Weapon System, AWS), joka on ilmapuolustuksen nopeasti reagoiva osa, sekä Phalanx lähitorjuntajärjestelmän, Mk 41 ohjustenlaukaisujärjestelmän, sukellusveneentorjuntajärjestelmän sekä Tomahawk-risteilyohjukset. Järjestelmään on liitetty myös aluksen torpedot ja tykit.

AWS, joka on järjestelmän sydän, käsittää AN/SPY-1 tutkan, Mk 99 tulenjohtojärjestelmän, WCS:n, johto- ja valvontajärjestelmän sekä SM-2 Standard ohjusperheen. ACS:ää valvotaan kehittyneellä automaattisella paikanna- ja seuraa, monitoimisella kolmiulotteisen kuvan muodostavalla sähköisesti keilat muodostavalla AN/SPY-1 tutkalla. Tämä "laivaston kilpenä" tunnettu kuuden megawatin tutka kykenee etsimään ja seuraamaan yli sataa kohdetta samalla kun ohjaa ohjukset maaliin noin 190 kilometrin säteellä.[1]

AEGIS-järjestelmä ohjaa RIM-66 -ohjuksia lennon aikana radiotaajuuksilla käyttäen AN/SPY-1 tutkan antamaa reittitietoa, kunnes ohjus osuu maaliin. Ohjus kuitenkin tarvitsee loppumatkan ohjaukseen AN/SPG-62 tutkan apua. Kahden tutkan yhteistoiminta mahdollistaa usean maalin torjunnan samanaikaisesti.

Tietokoneohjattu johto- ja valvontajärjestelmä on päätöksenteon keskus, joka mahdollistaa AEGIS-järjestelmän samanaikaisen käytön lähes kaikenlaisten uhkien torjuntaan. Aegis Ballistic Missile Defense System -päivitysohjelma luo mahdollisuuden käyttää järjestelmää mereltä laukaistujen ballististen ohjusten torjuntaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]