BGM-109 Tomahawk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BGM-109 Tomahawk
Tyyppi risteilyohjus
Valmistushistoria
Valmistaja Raytheon
Ohjuksen laukaisu USS Stethemiltä

BGM-109 Tomahawk on pitkänkantaman jokasään risteilyohjus, joka laukaistaan sukellusveneestä tai laivasta maamaaleihin. Ohjus on erittäin tarkka ja se yltää noin 2500 kilometrin päässä oleviin kohteisiin. Nimi "Tomahawk" tulee Pohjois-Amerikan intiaanien sotakirvestä tarkoittavasta sanasta tomahawk.

Tomahawkista oli myös maasta laukaistava taktisella ydinkärjellä varustettu BGM-109G Gryphon. Ohjus kiellettiin INF-sopimuksessa. Ohjuksesta suunniteltiin myös lentokoneesta laukaistava versio (AGM-109H/L) mutta se ei koskaan tullut tuotantoon. Kesällä 2023 maasta laukaistava järjestelmä on otettu uudelleen suunnittelupöydälle.

Ohjus laukaistaan kiinteää ajoainetta käyttävän raketin avulla. Tämän jälkeen siivekkeet ja ohjauspinnat avautuvat ja suihkumoottori pitää lennon aikana yllä tasaista alisoonista nopeutta. Ohjuksen havaitseminen tutkalla ja muutenkin on hankalaa, koska ohjus on pienikokoinen ja lentää matalalla.

Tomahawkia käytetään kiinteisiin kohteisiin, kuten ilmapuolustus- ja viestintäkeskuksiin. Ohjus kantaa 450 kilogramman taistelukärkeä.

Ohjuksen ohjaukseen käytetään merellä inertiaohjausta ja maan päällä maan muotoja seuraavaa TERCOM-ohjausta. TERCOM (engl. terrain contour matching) vertaa maaston korkeusvaihteluja tallennettuun karttaan selvittääkseen ohjuksen sijainnin. Tarvittaessa kurssia muutetaan kohti maalia. Lopullinen ohjaus tapahtuu optisella DSMAC (Digital Scene Matching Area Correlation) -järjestelmällä, joka vertaa tallennettua kuvaa kohteesta varsinaiseen kohteeseen. Vuoden 1993 Block III TLAM -malleissa otettiin käyttöön GPS-paikannus.

Ohjusta käyttävät Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimat ja Yhdysvaltain merivoimat.

Ohjus on 5,56 metriä pitkä (6,25 laukaisussa), massa on 1 192,2 kilogrammaa (1 440 kg laukaisussa), sen siipiväli on 2,6 metriä ja halkaisija 51 senttimetriä. Keskinopeus on 880 km/h. Taistelukärkenä on 450 kg tavanomaista räjähdettä, rypälepommi tai 5–150 kT W80-ydinkärki (SALT-sopimus kuitenkin rajoitti ydinkärkien käyttöä risteilyohjuksissa.)

Ohjusta alettiin kehitellä vuonna 1981 ja ensimmäiset kokeet tapahtuivat vuonna 1983. Vuonna 1991 ohjusta käytettiin Persianlahden sodassa Irakissa, jossa laukaistiin 288 ohjusta.

Tomahawkeja valmistaa yhdysvaltalainen sotateollisuuden konserni Raytheon.[1] mutta sen suunnitteli General Dynamics.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.