Taivasten valtakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taivasten valtakunta (tai Jumalan valtakunta, kreikan kielellä βασιλεία τοῦ θεοῦ, basileia tou theou) on avainkäsite sekä juutalaisuudessa että kristinuskossa. Se viittaa Jumalan kuninkaalliseen hallintavaltaan kaikissa asioissa, vastakohtanaan maalliset vallat.

Taivasten valtakunta juutalaisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taivasten valtakuntaan viitataan usein juutalaisten Tanakhissa (kts. esimerkiksi 1. Aikakirja 29:10-12[1] ja Daniel 4:3[2]). Se on sidoksissa juutalaiseen käsitykseen, että Jumala puuttuu tapahtumien kulkuun palauttaakseen Israelin kansakunnan ja palaa hallitsemaan juutalaisia.

Taivasten valtakunta kristinuskossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taivasten valtakunta löytyy Uudesta testamentista, erityisesti synoptisista evankeliumeista, ja ajatus sen läheisyydestä oli keskeinen teema Johannes Kastajan ja Jeesuksen opetuksessa: "Siitä lähtien Jeesus rupesi saarnaamaan ja sanomaan: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle." (Matt.4:17)[3].

Synoptisissa evankeliumeissa käytetään usein samaa tarkoittavaa termiä "Jumalan valtakunta". Matteus käyttää tavallisesti termiä "taivasten valtakunta", kun taas Luukas ja Markus kirjoittavat "Jumalan valtakunnasta". Yleisin selitys tälle on, että Matteuksen evankeliumi oli osoitettu juutalaiselle yleisölle, joka vältti suoraa Jumalan nimen käyttämistä. Markus ja Luukas suuntasivat evakeliuminsa pakanayleisölle, jolle termi "taivasten valtakunta" oli tuntematon.

Jotkut esimillenialistiset tulkitsijat uskovat, että "taivasten valtakunta" viittaa tuhatvuotiseen valtakuntaan, kun taas "Jumalan valtakunta" viittaa universaaliin hallintavaltaan. Kuitenkin useimmat tulkitsijat, joukossa monia esimillenialisteja, uskovat, että tällaiseen erittelyyn ei ole perusteita.

Historioitsija H. G. Wells kirjoitti: “Tämä oppi taivasten valtakunnasta, joka oli Jeesuksen pääopetus ja jolla on niin pieni osa kristityissä kirkoissa, on varmasti eräs vallankumouksellisimmista opinkappaleista, joka on koskaan kohdannut ja muuttanut ihmisten ajattelua.”

Jeesus-seminaarin oppineet ovat kääntäneet termin "Jumalan valtakunta" "Jumalan kuninkaalliseksi hallitsemiseksi" tai joskus "Jumalan alueeksi" tavoittaakseen paremmin sen merkityksen nykykielellä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.