Yhdysvaltain ulkoministeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
United States Secretary of State
Yhdysvaltain ulkoministeri
Tunnus
Tunnus
Nykyinen
Virka-asunto Harry S. Truman Building
Perustettu 27. heinäkuuta 1789
Ensimmäinen Thomas Jefferson
Kotisivut Secretary of State

Yhdysvaltain ulkoministeri (engl. United States Secretary of State) on Yhdysvaltain ulkoministeriön johtaja, päävastuunaan kansainväliset suhteet. Ministeri kuuluu presidentin hallintoon.

Ulkoministeri on presidentin pääasiallinen neuvonantaja Yhdysvaltain ulkopolitiikan linjassa ja toteutuksessa. Viime vuosinamilloin? ministeri on saanut päävastuun Yhdysvaltain toiminnasta ulkomailla joitain sotilasasioita lukuun ottamatta.lähde?

Nykyinen ulkoministeri Antony Blinken astui virkaan 26. tammikuuta 2021.

Ulkoministeri on Yhdysvaltain presidentin vallanperimysjärjestyksessä neljäs varapresidentin, edustajainhuoneen puheenjohtajan ja president pro temporen jälkeen.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtokuntien kongressi perusti ulkoministerin viran (Secretary of Foreign Affairs) 10. tammikuuta 1781. Presidentti George Washington perusti sen uudelleen heinäkuussa 1789. Kongressi antoi osastolle joitain kotimaan asioiden velvollisuuksia, kuten kirjeenvaihtoa, paperien arkistointia ja säilyttämistä ja julkaisua, ja vaihtoi sen nimen ”valtionministeriksi” (Secretary of State). Liittovaltion alkuvuosina virka oli usein ponnahduslauta presidenttiyteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. US Presidential Line of Succession 2022. VOA News. Viitattu 15.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]