Zwinger (Dresden)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zwinger ilmasta

Dresdenin zwinger on barokin tyylisuuntaa edustava rakennuskokonaisuus saksalaisessa Dresdenin kaupungissa. Se sijaitsee Semperoperin ja Postplatz-aukion välissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksin vaaliruhtinas August II rakennutti Dresdenin zwingerin 1711–1722 omien suunnitelmiensa mukaan arkkitehti Matthäus Daniel Pöppelmannilla entisen zwinger-puutarhan paikalle ulkojuhlien viettoa varten. Se käsittää 117 × 107 metrin suuruisen pihamaan kaartuvasti päättyvine kapeampine, kummassakin päässä olevine pihaväljennyksineen, jota ympäröi seitsemän matalampien gallerioiden yhdistämää kaksinkertaista paviljonkia. Sitä pidetään Saksan kypsyneen barokin tai rokokoon hienoimpana luomuksena. Ornamentiikassa ja etenkin zwingerin yhteydessä olevissa keinotekoisissa rotkoissa, suihkulähteissä ja kaskadeissa on havaittavissa Augustin suosiman posliinitekniikan vaikutus. Rakentamatta jääneen zwingerin koillissivun sulkee Gottfried Semperin 1847–1854 suunnittelema Uusi museo. Zwingeriin sijoitettiin useita tieteellisiä kokoelmia, eteläsiipeen eläintieteellinen ja antropologinen museo.[1]

Virallisesti se vihittiin jo vuonna 1719 vaaliruhtinaan Fredrik August II:n ja Itävallan arkkiherttuattaren Maria Josephan häiden yhteydessä.lähde?

Zwinger tuhoutui toisen maailmansodan pommituksessa helmikuussa 1945 lähes täysin. Sen mittaamattoman arvokas taidekokoelma oli kuitenkin ehditty viedä turvaan. Sodan jälkeen kokonaisuus rakennettiin uudelleen dresdeniläisten äänestettyä rakentamisen puolesta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zwinger. Tietosanakirja osa 11. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1922

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.