Zwönitz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zwönitz
Erzgebirgsweihnacht Zwoenitz.jpg
vaakuna
vaakuna

Zwönitz

Koordinaatit: 50°38′N, 12°49′E

Valtio Saksa
Osavaltio Saksi
Piirikunta Erzgebirgskreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 62,2 km²
Korkeus 550 m
Väkiluku (2019) 11 910[1]
 – Väestötiheys 185 as./km²
Postinumero 08297
Suuntanumero(t) 037754

Zwönitzin sijainti Erzgebirgin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Saksin osavaltiossa.

Zwönitz on kaupunki Erzgebirgin piirikunnassa Saksin osavaltiossa itäisessä Saksassa. Paikkakunta on vanhaa slaavien asuinaluetta ja se oli aikoinaan kaivoskaupunki.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zwönitz sijaitsee Saksin lounaisosassa. Linnuntie-etäisyys Chemnitzistä on noin 25 kilometriä etelään, Leipzigista noin 85 kilometriä kaakkoon ja Dresdenistä noin 80 kilometriä lounaaseen.[2] Luonnonmaantieteelisesti Zwönitz kuuluu Erzgebirge-vuoriston keskiosaan; paikkakunta on keskimäärin yli puoli kilometriä merenpinnan yläpuolella, korkein kohta on Ziegenberg 653 metriä mpy. Alueella virtaa Elben sivujoki Zwönitz, jonka pituus on noin 39 kilometriä ja valuma-alue 144 neliökilometriä.

Zwönitzin keskusta sijaitsee kaupungin eteläpuoliskolla, aivan sen tuntumassa ovat Lenkersdorf ja Kühnhaide. Pohjoisessa ovat Niederzwönitz ja Dorfchemnitz, jonka itäpuolella ovat Günsdorf ja Hormersdorf. Kaupungin luoteisosassa on Brünlos.

Zwönitzin keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 964 mm. Vuotuiset keskilämpötilat olivat 2000- ja 2010-luvuilla 6,8 °C...9,5 °C. Lämpimimmät kuukaudet olivat heinä- ja elokuu, kylmimmät puolestaan tammi- ja helmikuu.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zwönitzin alueella asui aikoinaan sorbeja, ja myös paikkakunnan nimi on sorbilaista perua (Zvonica tai Zvenica). Alue alkoi saksalaistua 1100-luvun loppua kohden. Zwönitz sai kaupunkioikeudet vuoden 1300 tienoilla. Kaivostoimintaa alettiin harjoittaa 1400-luvulla ja Zwönitz sai kaivoskaupungin aseman, johon liittyi myös verotuksellisia etuja. Keskiajan ja uuden ajan taitteessa Zwönitz ja Niederzwönitz olivat sekä hallinnollisesti että uskonnollisesti erillään. Kolmikymmenvuotinen sota oli Zwönitzille tuhoisa etenkin kulkutautien suhteen: vuonna 1640 rutto teki tuhojaan. Vuoden 1713 jälkeen Erzgebirgen alueella ei ole koettu ruttoepidemiaa. Rautatieverkkoon Zwönitz liitettiin 1875, ja seuraavina vuosikymmeninä rautatieyhteyksiä laajennettiin. DDR:n aikana Zwönitz kuului Auen piirikuntaan (Kreis Aue), joka lakkautettiin 1994. Zwönitziin liitettiin useita maalaiskuntia 1900-luvun kuluessa ja viimeisenä Hormersdorf vuonna 2013.

Zwönitzissä on useita kirkkoja, joiden historia alkaa ajalta ennen 1800-lukua. Barokkikirkko Trinitatis on rakennettu 1688–1692.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zwönitzin suuria työnantajia ovat muun muassa EKM Elektronik GmbH & Co.KG, Zwönitzer Agrargenossenschaft e.G. ja Siemens Insulations Center GmbH & Co.KG. Julkinen sektori kouluineen, kirjastoineen ja museoineen on merkittävä työllistäjä.[4]

Zwönitz sijaitsee rataosuuden Chemnitz–Adorf varrella. Bundesstraße 169 kulkee kaupungin länsipuolitse ja Bundesstraße 180 pohjoispuolitse.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerung des Freistaates Sachsen jeweils am Monatsende ausgewählter Berichtsmonate nach Gemeinden Statistik.sachsen.de. Statistisches Landesamt des Freistaates Sachsen. Viitattu 20.4.2020.
  2. Entfernung von Zwönitz, Sachsen, Deutschland nach_ Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 20.4.2020.
  3. Das Klima im Erzgebirge Zwoenitz-wetter.de. Viitattu 20.4.2020.
  4. GRÖSSTE ARBEITGEBER Zwoenitz.de. Bergstadt Zwönitz. Viitattu 20.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zwönitz.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Zwönitz