Zuozhuan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sivu Zuozhuanista.

Zuozhuan (左傳; pinyin: Zuǒzhuàn; Wade-Giles: Tso chuan) on yksi varhaisimmista säilyneistä kiinalaisista historiallisista teksteistä. Se käsittelee muinaisen Kiinan tapahtumia vuodesta 722 eaa. vuoteen 468 eaa. Zuozhuania on perinteisesti pidetty Zuo Qiumingin Kevättä ja syksyä -vuosikirjojen kommentaarina. Moni tutkija pitää sitä kuitenkin itsenäisenä työnä, joka käsittelee samaa ajanjaksoa ja joka myöhemmin yhdistettiin vuosikirjoihin. Huomattavat nykytutkijat kuten Yang Bojun (楊伯峻) ovat sitä mieltä, että teos koostettiin Taistelevien läänitysvaltioiden aikana, viimeistään 389 eaa. Zuozhuan on yksi tärkeimmistä Kevättä ja syksyä -aikakautta käsittelevistä historiallisista lähteistä.

Zuozhuan on ensimmäinen tunnettu teksti, jossa mainitaan kiinalainen wéiqí -lautapeli kappaleessa, joka käsittelee Lun herttua Xiangin 25. hallitusvuotta (548 eaa.). Teoksessa on yksi varhaisimpia mainintoja ammattimaisen ennustajan suorittamasta kasvojenluvusta.

Zuozhuania pidetään Shijin ohella klassisen kiinalaisen proosan helmenä. Se toimi sukupolvien ajan kiinalaisten proosankirjoittajien esikuvana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.