Zohra Begum Kazi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zohra Begum Kazi
Henkilötiedot
Syntynyt12. lokakuuta 1912
Rajnangaon, Brittiläinen Intia
Kuollut7. marraskuuta 2007
Bangladesh
Ammatti lääkäri
Muut tiedot
KoulutusLady Hardinge Medical College
Tunnustukset Begum Rokeya Padak
Ekushay Padak

Zohra Begum Kazi (bengaliksi জোহরা বেগম কাজী, Jōhra Bēgam Kajī; 12. lokakuuta 19127. marraskuuta 2007) oli bangladeshilainen lääkäri. Hänet tunnettiin esimerkiksi ensimmäisenä bengalilaisena naislääkärinä. Uransa johdosta hän sai useita tunnustuksia valtiolta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zohra Begum Kazi syntyi nykyisessä Rajnangaonissa Intiassa ja tuolloisessa Brittiläisessä Intiassa 12. lokakuuta 1912. Hänen sukunsa oli kotoisin Bengalista. Bengalin kielen lisäksi hän puhui hindiä, urdua ja arabiaa.[1] Valmistuttuaan toisen asteen opinnoistaan hän pääsi opiskelemaan Aligarhin yliopistolle. Menestyttyään opinnoissaan hän sai palkintona ensimmäisenä musliminaisena yliopiston apurahan jatko-opiskeluihin. Vuonna 1935 hän valmistui lääketieteen opinnoista Lady Hardinge Medical Collegesta. College oli ensimmäinen naisten lääketieteellinen college Aasiassa. Myös hänen siskostaan Shirin Kazista tuli lääkäri.[2]

Kazi aloitti uransa lääkärinä gynekologina Sebashramilla. Sebashram oli Mahatma Gandhin perustama hyväntekeväisyysjärjestö, joka tarjosi terveydenhoidon palveluja Intian köyhille.[2] Myöhemmin hän työskenteli sairaaloilla eri puolilla silloista Brittiläistä Intiaa. Intian jaon yhteydessä vuonna 1947 hän muutti uuteen Itä-Pakistaniin ja meni naimisiin Razuuddin Bhuiyanin kanssa.[1] Vuonna 1949 hän sai työtarjouksen Dhaka Medical Collegelta. Hän oli tuolloin laitoksen ainut bengalilainen muslimilääkäri.[2] Sittemmin hän oli perustamassa sen obstetriikan ja gyneologian laitosta.[1] Myöhemmin hänestä tuli gyneologian laitoksen johtaja. Pakistanissa hänelle myönnettiin tunnustuksena työstään terveydenhuollon hyväksi siviiliansiomerkki Tamgha-e-Pakistan.[2] Terveydenhuollon lisäksi Kazi vaikutti bengalin kieliliikkeessä ja Bangladeshin sittemmin itsenäistyttyä Pakistanista hän sai valtion tunnustuksen Begum Rokeya Padak (2002) ja siviiliansiomerkin Ekushay Padak (2008).[1]

Zohra Begum Kazi kuoli 7. marraskuuta 2007.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Shirin Akhtar: Kazi, Zohra Begum Banglapedia - the National Encyclopedia of Bangladesh. Viitattu 26.4.2021. (englanniksi)
  2. a b c d Syedur Rahman: ”KAZI, BEGUM ZOHRA”, Historical dictionary of Bangladesh. The Scarecrow Press, 2010. ISBN 978-0-8108-7453-4. (englanniksi)