Zeynep Üçbaşaran

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zeynep Üçbaşaran on turkkilainen pianisti. Hän syntyi Istanbulissa ja aloitti musiikinopintonsa neljän vuoden iässä Istanbulin konservatoriossa yhtenä nuorimmista sinne koskaan hyväksytyistä.

Vuodesta 1987 alkaen Üçbaşaran opiskeli Franz Liszt -musiikkiakatemiassa Unkarin Budapestissa. Siellä häntä opettivat Kornél Zempléni, Béla Bartókin johdolla opiskellut Katalin Nemes, Balázs Kecskés ja István Lantos. Saatuaan opettaja- ja konserttiartistidiplominsa vuonna 1994 Üçbaşaran jatkoi opiskelujaan Tibor Szászin johdolla Freiburgin musiikkiyliopistossa sekä lopulta Etelä-Kalifornian yliopistossa, Los Angelesissa, jossa hän eteni musiikin tohtoriksi asti (2004).

Üçbaşaran on levyttänyt muiden muassa Franz Lisztin, Wolfgang Amadeus Mozartin, Ludwig van Beethovenin, Domenico Scarlattin, Leonard Bernsteinin, Ahmet Adnan Saygunin ja Robert Muczynskin teoksia. Vuodesta 1996 lähtien pianisti on asunut Kalifornian Santa Barbarassa.

Üçbaşaran on saanut muun muassa Yhdysvaltain Liszt-seuran palkinnon; hänet palkittiin myös Los Angelesin Liszt-kilpailussa vuosina 1996 ja 2000. Hän sai vuonna 2003 tunnustuksen ”Atatürkin tyttäret” -järjestöltä Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona lukuisissa eri maissa. Wigmore Hall -debyyttinsä Lontoossa hän teki marraskuussa 2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zeynep Üçbaşaran