Zarah Leander

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zarah Leander
Zarah Leander vuoden 1937 elokuvassa Vieraille rannoille.
Zarah Leander vuoden 1937 elokuvassa Vieraille rannoille.
Syntynyt 15. maaliskuuta 1907
Karlstad, Ruotsi
Kuollut 23. kesäkuuta 1981 (74 vuotta)
Tukholma, Ruotsi
Kansalaisuus Ruotsin lippu ruotsalainen
Ammatti näyttelijä, laulaja
Lapset Göran ja Boel Leander (avioliitosta Nils Leanderin kanssa)

Zarah Stina Leander (synt. Sara Stina Hedberg; 15. maaliskuuta 1907[1] Karlstad, Ruotsi23. kesäkuuta 1981 Tukholma[2]) oli ruotsalainen näyttelijä ja laulaja, joka oli toisen maailmansodan aikaan suuri filmitähti Saksassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zarah Leander Se-lehden kannessa vuonna 1941.

Leanderin esiintyjänura alkoi vuonna 1929 Ernst Rolfin kabaree-kiertueella[3], johon hänet oli värvätty kiertueen primadonna Margit Rosengrenin sijaiseksi. Hän esitti siinä Greta Garbon roolissa kappaleen ”Vill ni se en stjärna?”, josta oli tuleva häneen yhdistettävä laulu. Seuraavana vuonna hän oli osallisena neljässä kabareessa Tukholmassa, näytteli elokuvassa ja teki ensimmäiset levytyksensä, joiden joukossa oli versio Marlene Dietrichin tunnetuksi tekemästä kappaleesta ”Falling in Love Again”. Läpimurto tapahtui vuonna 1931 Lehárin operetissa Iloinen leski, jossa hän esiintyi Hanna Glavarin roolissa. Seuraavina vuosina häntä kysyttiin niin Skandinaviaan, Keski-Eurooppaan kuin Hollywoodiinkin, jossa työskenteli siihen aikaan useita muitakin ruotsalaisia näyttelijöitä ja ohjaajia. Kahden kouluikäisen lapsen äitinä hän ei pitänyt Hollywoodia sopivana vaihtoehtona, vaan lähti töiden perään Manner-Eurooppaan. Kansainvälisenä läpimurtona oli Ralph Benatzkyn operetti Axel an der Himmelstür, jota esitettiin Wienin Theater an der Wienissä vuonna 1936.

Ura Saksassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavana vuonna hän teki ensimmäisen elokuvaroolinsa Saksassa. Kansallissosialistisen Saksan Universum Film AG -yhtiölle tehtyjä, melodramaattisiksi luokiteltavia elokuvia kertyi yhteensä kymmenen. Lisäksi hän teki lukuisia suosittuja levytyksiä Saksassa, joukossa kappaleet ”Ich steh’ im Regen”, ”Ich weiss es wird einmal ein Wunder gescheh’n”, ”Nur nicht aus Liebe weinen” ja ”Der Wind hat mir ein Lied erzählt”. Leanderin hyvä saksan kielen taito perustui vuosiin Riiassa, jossa hän oli opiskellut laulua. Sittemmin hän teki konttoritöitä Tukholmassa. Hän jäi eläkkeelle viihdemailmasta vuonna 1981. Samana vuonna hän kuoli Tukholmassa aivohalvaukseen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zarah Leander oli naimisissa kolmesti: näyttelijä Nils Leanderin, lehtimies Vidal Forsellin ja viimeksi muusikko Arne Hülphersin kanssa[3]. Hänen kaksi lastaan, Göran ja Boel, olivat ensimmäisestä avioliitosta Nils Leanderin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svensk filmdatabas sfi.se Viitattu 8.4.2012
  2. FemBiographie: Zarah Leander Fembio.org Viitattu 2.4.2012 (saksaksi)
  3. a b Zarah Leander biography IMDb.com Viitattu 2.4.2012 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]