Zacharias Cygnaeus vanhin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zacharias Cygnaeus (n. 17005. tammikuuta 1774 Mäntyharju) oli suomalainen pappi.

Cygnaeuksen vanhemmat olivat kappalainen Johan Martinpoika ja Birgitta Svahn. Mäntyharjun kirkkoherra Cygnaeuksesta tuli 1733. Valistuspappina hän taisteli vanhoja uskomuksia, mutta myös esimerkiksi kansallispukuja vastaan. Cygnaeus kääntyi sodan aikana 1742 venäläisen päällikön puoleen tiedustellen Holsteinin herttuan Pietarin mahdollisuutta ryhtyä itsenäisen Suomen hallitsijaksi. Turun rauhassa Mäntyharjun kirkko ja pappila joutuivat Venäjän puolelle, mutta 2/3 seurakunnasta jäi Suomeen. Tilanne oli vaikea, koska Cygnaeuksen oli otettava määräyksiä sekä Porvoon tuomiokapitulista että Venäjän oikeuskollegiolta. Tämä lienee osin vaikuttanut siihen, että Cygnaeus sairastui henkisesti 1752.

Cygnaeuksen puoliso oli hänen edeltäjänsä Anders Alopaeuksen leski, Elisabet Helsingius (k. 1750). Heidän poikansa Zacharias Cygnaeus toimi isänsä apuna tämän sairastuttua ja isän kuoltua myös Mäntyharjun kirkkoherrana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilmari Heikinheimo: Suomen elämäkerrasto. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1955. Sivu 133.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kotivuori, Yrjö: Zachris Cygnaeus. Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852. Helsingin yliopiston verkkojulkaisu 2005. Viitattu 29.12.2013.