Z: Amazonin kadonnut kaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Z: Amazonin kadonnut kaupunki
The Lost City of Z
Ohjaaja James Gray
Käsikirjoittaja James Gray
Perustuu David Grannin tietokirjaan
The Lost City of Z
Tuottaja Dede Gardner
Säveltäjä Christopher Spelman
Kuvaaja Darius Khondji
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Plan B Entertainment
Levittäjä Amazon MGM Studios
Ensi-ilta
Kesto 141 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Z: Amazonin kadonnut kaupunki (engl. The Lost City of Z) on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen seikkailuelokuva. Se perustuu David Grannin tietokirjaan The Lost City of Z, joka kertoo Percy Fawcettin tutkimusmatkoista Etelä-Amerikassa. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi James Gray. Sen päärooleissa näyttelevät Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller ja Tom Holland.

Z: Amazonin kadonnut kaupunki sai maailmanensi-iltansa New Yorkin elokuvajuhlilla 15. lokakuuta 2016.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Royal Geographical Society lähettää vuonna 1906 Britannian armeijan upseerin Percy Fawcettin Etelä-Amerikkaan kartoittamaan Brasilian ja Bolivian välistä rajaa yhdessä Henry Costinin kanssa. Matkallaan he löytävät jälkiä Amazonin sademetsässä eläneestä muinaisesta sivilisaatiosta. Länsimainen tiedeyhteisö ei usko Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaiden kykenevän korkeakulttuurin kehittämiseen, mutta Fawcett arvostaa alkuasukkaita ja uskoo vakaasti sademetsän kätköissä olevaan rauniokaupunkiin nimeltä Z.

Fawcett, Costin ja biologi James Murray lähtevät uudelle tutkimusretkelle löytääkseen Z:n kaupungin, mutta Murray ei pärjää sademetsän ankarissa olosuhteissa ja pilaa koko matkan. Samoihin aikoihin Fawcettin suhteet hänen vaimoonsa Ninaan ja poikaansa Jackiin kärsivät hänen Z-pakkomielteensä vuoksi. Lisäksi Fawcett taistelee ja haavoittuu ensimmäisessä maailmansodassa.

Vuonna 1925 Percy ja Jack Fawcett matkustavat yhdessä vielä yhdelle löytöretkelle Etelä-Amerikkaan Z:n perässä. He kohtaavat sademetsässä joukon alkuasukkaita, joiden asenne heitä kohtaan on epäselvä. Fawcettien lopullinen kohtalo jää elokuvassa avoimeksi. Royal Geographical Society julistaa heidät kadonneiksi.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Charlie Hunnam  Percy Fawcett  
 Robert Pattinson  Henry Costin  
 Sienna Miller  Nina Fawcett  
 Tom Holland  Jack Fawcett  
 Edward Ashley  Arthur Manley  
 Angus Macfadyen  James Murray  
 Ian McDiarmid  George Taubman Goldie  
 Clive Francis  John Scott Keltie  
 Harry Melling  William Barclay  
 Franco Nero  de Gondoriz  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes -sivusto on kirjannut 250 Z: Amazonin kadonnut kaupunki -elokuvan arvostelua, joista 86 prosenttia on myönteisiä.[2] Kriitikoiden myönteisestä vastaanotosta huolimatta elokuva epäonnistui kaupallisesti, sillä 30 miljoonaa dollaria maksanut elokuva tuotti maailmanlaajuisesti vain 19,4 miljoonan dollarin lipputulot.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gregg Kilday: James Gray’s ‘The Lost City of Z’ to Close New York Film Festival, The Hollywood Reporter, 3.8.2016, viitattu 29.1.2023.
  2. The Lost City of Z, Rotten Tomatoes, viitattu 29.1.2023.
  3. The Lost City of Z, The Numbers, viitattu 29.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]