Zéa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Pireuksen kaupunginosaa. Zea on myös maissien suvun tieteellinen nimi
Zéa
Ζέα
Nykyistä Zéan satamaa.
Nykyistä Zéan satamaa.
Antiikin Pireuksen kartta, Zean satama merkitty kirjaimella C.
Antiikin Pireuksen kartta, Zean satama merkitty kirjaimella C.
Kaupunki Pireus, Attika, Kreikka
Koordinaatit 37°56′14″N, 23°38′54″E

Zéa (kreik. Ζέα) on Pireuksen kaupungin kaupunginosa Ateenan metropolialueella Kreikassa. Se sijaitsee Fálironlahden rannalla Pireuksen niemen itäosassa. Antiikin aikana paikalla sijainnut Zean satama oli yksi antiikin Pireuksen satamista ja antiikin Ateenan pääsotasatama. Se toimi alueella sijaitsevassa luonnonsatamassa, joka on satamana myös nykyään.

Nykyistä Zéan satamaa.

Zean satama oli yksi antiikin Pireuksen kolmesta satamasta Kantharoksen ja Munikhian ohella. Satama oli Ateenan trieereistä eli kolmisouduista koostuneen laivaston pääsatama, ja siellä kerrotaan olleen yhteensä 196 laivasuojaa sotalaivoja varten. Yhdelle laivalla tarkoitettujen suojien pituus oli noin 50 metriä, leveys noin 6 metriä ja korkeus noin 8 metriä. Osa oli tarkoitettu kahdella laivalle. Zeassa oli myös suuri tarvikevarasto (skeuothēkē) purjeiden ja köysien säilyttämistä varten. Sen arkkitehdiksi mainitaan Filon. Sataman rakennuksista on tehty joitakin löytöjä.[1][2][3] Sataman arkeologisia tutkimuksia on suorittanut Tanskan Ateenan-instituutti yhdessä Kööpenhaminan yliopiston ja kreikkalaisten arkeologien kanssa. Projekti toimii nimellä Zea Harbour Project.[3][4]

Nykyinen Zéan satama (Λιμένας Ζέας, Liménas Zéas) on pääasiassa huvi- ja pienvenesatamana. Sen satama-altaan halkaisija on noin 400 metriä ja ympärysmitta noin 1,2 kilometriä. Nykyaikana satama on tunnettu vanhastaan myös nimellä Pasalimáni (Πασαλιμάνι, ”Paššan satama”).

Sataman länsipuolella sijaitsi antiikin aikana Zean teatteri,[1] jonka rauniot ovat näkyvissä. Niiden vieressä sijaitsee nykyisin Pireuksen arkeologinen museo. Munikhian satama sijaitsi (ja sen paikalla nykyisin oleva Mikrolímanon satama sijaitsee) noin kilometrin itään Zéasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Peiraeus, Attica”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio.
  2. Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Zea”, Antiikin käsikirja, s. 639. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  3. a b Huge Greek 2,500-Year-Old Naval Base Discovered In Piraeus, The Harbor City Of Athens Message to Eagle. Viitattu 20.3.2017.
  4. About Zea Harbour Project. Arkistoitu 10.2.2013. Viitattu 20.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]