Ystävät hämärän jälkeen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ystävät hämärän jälkeen
Låt den rätte komma in
Alkuperäisteos
Kirjailija John Ajvide Lindqvist
Julkaistu 2004
Sivumäärä 416
Suomennos
Suomentaja Jaana Nikula
Kansitaiteilija suunnittelu Jens Magnusson, kuva Malou Bergman
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 2008
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 607
ISBN 978-951-20-7607-9
Seuraava Kuinka kuolleita käsitellään
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ystävät hämärän jälkeen (ruots. Låt den rätte komma in) on vuonna 2004 ilmestynyt John Ajvide Lindqvistin esikoisromaani. Romaani keskittyy vakaviin aiheisiin, kuten koulukiusaamiseen, hermostuneisuuteen ja murhiin.

Ystävät hämärän jälkeen oli Ruotsissa bestseller, ja siitä on tehty kaksi elokuvasovitusta: Lindqvist laati itse käsikirjoituksen vuoden 2008 ruotsalaiseen elokuvaan. Siihen ja romaaniin perustuva yhdysvaltalainen versio sai ensi-iltansa 2010.

Romaanin ruotsinkielinen nimi perustuu kirjailijan mukaan Morrisseyn kappaleeseen ”Let the Right One Slip In” ja kansantarinoihin, joiden mukaan vampyyri ei voi luvatta ylittää talon kynnystä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oskar: 12-vuotias koulukiusattu poika.
  • Eli: Yli 200 vuotta vanha vampyyri.
  • Håkan: Mies, joka asuu Elin kanssa. Håkan on entinen opettaja mutta erotettiin virastaan, koska hyväksikäytti lasta seksuaalisesti.
  • Tommy: Oskarin ystävä
  • Lacke: Paikallinen alkoholisti.
  • Virginia: Eronnut nainen, jolla on ongelmallinen suhde Lackeen. Hän muuttuu vampyyriksi Elin puraisusta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan päähenkilönä on 12-vuotias Oskar. Häntä kiusataan koulussa. Koska Oskaria kiusataan jatkuvasti, hän on kehittänyt itselleen harrastuksen: hän leikkaa lehdistä murha-artikkeleja.

Pian Oskar ystävystyy Eli-nimisen naapurinsa kanssa. Eli asuu vanhemman miehen, Håkanin kanssa. Håkan esiintyy Elin isänä, jotta he eivät herättäisi huomiota. Oskarille selviää, että Eli ei ole aivan tavallinen ihminen, vaan vampyyri. Oskarista ja Elistä tulee hyviä ystäviä.

Håkan palvelee Eliä, jota hän rakastaa, hankkimalla hänelle verta murhaamalla ihmisiä. Eli maksaa hänelle verestä. Håkanin viimeisin yritys hankkia verta Elille kuitenkin epäonnistuu, ja hän jää kiinni. Kun Eli vierailee Håkanin luona sairaalassa, tämä tarjoaa hänelle vertaan. Eli kuitenkin epäonnistuu Håkanin imemisessä kuiviin. Håkan ei halua muuttua vampyyriksi, joten hän hyppää ikkunasta. Itsemurhayritys ei kuitenkaan onnistu.

Samaan aikaan paikallinen juoppo Lacke alkaa epäillä, että murhasarjan takana on lapsi ja yllättää Elin Virginian kimpusta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ystävät hämärän jälkeen. Gumeerus. ISBN 978-951-20-7607-9, 2004.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.