York Boat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
York Boat Fort Edmonton Park -museossa

York Boat on venetyyppi, jota on käytetty pohjoisen Kanadan vesireiteillä 1700-luvun puolivälistä tavaroiden, ihmisten ja elintarvikkeiden kuljetukseen. Pääasiassa veneillä kuljettiin suurilla joilla ja järvillä, kuten Nelson- ja Saskatchewanjoilla sekä Winnipegjärvellä. Kun höyryveneet syrjäyttivät York Boatin Winnipegjärven liikenteestä, palveli matalakulkuinen soutuvene vielä Nelsonjoella Norway Housen ja York Factoryn välisessä tavaraliikenteessä. Nykyisin perinneveneitä käytetään myös First Nations -intiaanireservaattien välisissä kilpailuissa.

Perinteinen York Boat on noin 14 metriä pitkä ja pystyi kantamaan lastia yli kolme tonnia. Veneet rakennettiin nopeasti perinteisin keinoin, ja jokimatkojen vaarojen vuoksi niiden keskimääräinen käyttöikä oli noin kolme vuotta. Airot olivat viisimetrisiä ja painoivat 11 kiloa.[1]

York Boat -veneitä käyttivät paitsi alueen alkuperäisasukkaat, myös tutkimusmatkailijat sekä Hudson's Bay Companyn että North West Companyn turkiskauppiaat.

Norway House Cree Nation järjestää vuosittain Treaty & York Boat Days -perinnejuhlan, johon kuuluu myös soutukilpailu Nelsonjoella. Kilpailuun osallistuu useita alueen intiaanireservaattien joukkueita.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The York Boat Our History. Hudson's Bay Company. Viitattu 8.11.2009. (englanniksi)
  2. Festival Information Norway House Cree Nation. Viitattu 8.11.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.