Yonkoma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen yonkoman asettelu.

Yonkoma manga (jap. 四コマ漫画, lyhyesti 4-koma) on neljästä samankokoisesta pystysuuntaan asetetusta ruudusta koostuva manga-sarjakuva.[1] Termi yonkoma on japanilainen, mutta sentyyppisiä sarjakuvia esiintyy myös Japanin ulkopuolella. Yonkoman ruudut on yleensä järjestetty pystysuoraan ylhäältä alas, mutta julkaisusta riippuen ne voivat olla myös vaakasuorassa tai neliössä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yonkomassa käytetään tyypillisesti kerronnallista rakennetta nimeltä kishōtenketsu (jap. 起承転結), joka tarkoittaa "esittelyä, kehitystä, käännettä ja päätöstä".[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yonkoma-strippejä on Japanissa melkein minkälaisissa julkaisuissa tahansa: mangalehdissä, sarjakuvakirjoissa, sanomalehtien sarjakuvaosastoilla, pelilehdissä, ruoanlaittolehdissä ja niin edelleen. Stripin juoni rajoittuu usein neljään ruutuun, mutta joissakin sarjoissa tarina saattaa jatkua stripistä toiseen. Jotkin yonkomat käsittelevät myös vakavia aiheita, mutta yleensä huumorin keinoin.

Esimerkkejä yonkoma-mangasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja yonkoma-sarjoja ovat esimerkiksi Sazae-san, Azumanga Daioh ja Gekkan Shoujo Nozaki-kun.[2][3] Sazae-san on myös pitkäikäisin animoitu televisiosarja.[4]

Guinnessin maailmanennätys yonkoma-strippien julkaisusta on Shoji Izumilla, jonka sarjaa Jan Ken Pon on julkaistu yhtäjaksoisesti 30. syyskuuta 1969 lähtien.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yonkoma manga: Lives told, lessons learned in four frames japantimes.co.jp. 15.1.2018. Viitattu 19.8.2020. (englanniksi)
  2. Top 10 4-Koma Manga [Best Recommendations] honeysanime.com. 30.9.2017. Viitattu 19.8.2020. (englanniksi) 
  3. "Sazae-san" Yonkoma manga, first digital distribution & free release in Japan! animeanime.global. 24.3.2020. Viitattu 19.8.2020. (englanniksi)
  4. Sazae-san enters Guinness World Records as longest-running animated TV series japantoday.com. 7.9.2013. Viitattu 19.8.2020. (englanniksi) 
  5. Most strips published for the same yonkoma manga series guinnessworldrecords.com. Viitattu 19.8.2020. (englanniksi)
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.