Konduktööri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ylikonduktööri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rautateiden työntekijää. Muista konduktööreistä katso Konduktööri.
Konduktööri junan ovella.
Venäläisen Repin-junan konduktööri Helsingin rautatieasemalla.

Konduktööri (ransk. conducteur < lat. conducere 'viedä kokoon, kuljettaa') eli junailija vastaa junahenkilökunnan työnjaosta junassa, ja hänen tehtävinään on muun muassa huolehtia osaltaan juna- ja matkustajaturvallisuudesta ja -viihtyvyydestä, opastaa matkustajia sekä myydä ja tarkastaa matkalippuja. Junaa johtava konduktööri, jota ammattikuntansa sisällä myös kippariksi nimitetään, antaa junasuorittajalle ja kuljettajalle lähtövalmiusilmoituksen sekä veturivetoisissa junissa lukitsee ovet.

Konduktöörin työhön kuuluvat myös vaihtotyönjohtajan tehtävät siirrettäessä junavaunuja seisotusraiteilta laituriraiteille, kaluston kunnon tarkkailu, jarrujen toiminnan tarkastaminen, poikkeustilanteissa jatkoyhteyksien varmistaminen ja poikkeustilanneinformaation jakaminen, sekä vaunukaluston huoltoon ja hoitoon liittyvät tehtävät. Työ on epäsäännöllistä vuorotyötä. Aiemmin Valtionrautateiden ollessa valtion laitos konduktööri oli Suomessa valtion virkamies. Nykyisin konduktööri on tavallinen VR-osakeyhtiön palveluksessa oleva työntekijä.

Ennen rautateiden rakentamista sana konduktööri tarkoitti muun muassa rakennus- ja linnoitustyömaiden työnjohtajaa tai valvojaa. Esimerkiksi yleisten rakennusten intendentinkonttorissa konduktööri toimi 1800-luvulla intendentin alaisena ja valvoi rakennustyömaita.[1] Ruotsissa nimitystä on käytetty myös linnoitusväen upseereista (sittemmin aliupseereista).[2]

Ylikonduktööri on tietyt virkavuodet palvelleen konduktöörin arvonimi.

Konduktöörit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konduktöörejä kouluttaa Suomessa Kouvolan Rautatie- ja Aikuiskoulutus Oy. Rautatiealan Koulutus siirtyi vuonna 2015 Kouvolaan Kasarminmäelle.[3]

Konduktöörin tehtäviin kuuluvat muun muassa seuraavat tehtävät:

 • tarvittaviin tiedotteisiin (sähköpostit, liikenneraportit jne.) tutustuminen
 • työnjaosta riippuen junan jarrujen toimivuuden tarkastaminen (jarrumies)
 • junan sisäpuolinen tarkastus
 • junan sisäisten viestiyhteyksien tarkastus
 • kuulutuslaitteiden aktivointi (lähiliikenteen sähkömoottorijunissa veturinkuljettaja aktivoi kuulutuslaitteet.)
 • vaihtotöissä käskyjen ja ohjeiden antaminen veturinkuljettajalle
 • matkustajien ja matkatavaroiden vastaanotto
 • veturivetoisten junien ovien lukitukset
 • valmis lähtöön -opasteen antaminen veturinkuljettajalle (ei lähiliikenteen sähkömoottorijunissa)
 • matkan aikana matkustusturvallisuuteen sisältyvät tehtävät
 • asiakkaiden informointi ja opastus poikkeus- ja muissa tilanteissa
 • lipunmyyntilaitteiden ja puhelinten kuittaaminen (ei lähiliikenteessä)
 • matkalippujen tarkastaminen, myynti ja tilitys. (myyntiä ja tilitystä ei lähiliikenteessä)

Kaukoliikenteessä konduktöörit työskentelevät pitkänmatkan junissa (pikajunat, intercity-junat ja Pendolinot). Kaukoliikennekonduktöörin tehtävissä myös kaluston kunnon ja turvallisuuden tarkkailu on tärkeää. Johtava konduktööri on junan matkustajien keskuudessa tehtävän työn esimies.

Vastaavasti kuljettajan vastuulla on junan turvallinen, aikataulun mukainen ja sääntöjen mukainen liikkuminen, junan liikkumista koskevissa asioissa sopiminen liikenteen ohjauksen kanssa, veturin tai moottorivaunun tekninen hoitaminen sekä johtaminen poikkeustilanteissa. Enää tehtäviin ei kuulu matkustajien herättäminen.

Lähiliikennekonduktöörejä työskentelee Etelä-Suomen vilkasliikenteisillä rataosilla, jossa liikennöidään lähiliikennejunilla. Ennen 19.6.2017 Lähiliikennekonduktöörin tehtäviin kuuluivat pääasiassa lippujen myynti ja tarkastus, sekä kaluston saattotehtävät ja muut vaihtotyöt. 19.6.2017 lähtien konduktöörit ovat kiertääneet n. 70% junista pareittain opastaen matkustajia ja tarkastaneet kaikkien matkaliput. Tarkastuksen päätyttyä kondutöörit siirtyvät seuraavaan junaan. Yöaikaan klo. 22-04 kaikissa junissa on konduktööripari. Lähijunissa johtava konduktööri antaa kuljettajalle lähtömerkin vain veturivetoisissa junissa ja vain kaukoliikenteen konduktööri työskentelee niissä. Sähkömoottorijunissa lähtö on vain kuljettajan vastuulla. Koulutus on kaikille konduktööreille sama.

Myös vaihtotyössä käytetään konduktööriä, joka toimii kunkin vaihtoliikkeen vastaavana hoitajana eli vaihtotyönjohtajana, joka antaa tarpeelliset ohjeet ja komennot.

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konduktööreiltä vaaditaan palveluhenkisyyttä ja huumorintajua, kielitaitoa sekä taitoa tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Kykenevyys vastuulliseen itsenäiseen työhön on välttämätöntä.

Matkustajaturvallisuuden vuoksi konduktööreiksi valittavilla on oltava hyvä terveys. Eritoten tärkeää on hyvä näkö ja kuulo, sekä virheetön väriaisti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Häkkinen, Kaisa: Nykysuomen etymologinen sanakirja, s. 467. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 978-951-0-271087-7.
  Hanski, Jari: Hyödyllistä ja kaunistavaa: Senaatti-kiinteistöjen historia, s. 22, 324. Helsinki: Edita Publishing, 2011. ISBN 978-951-37-5853-0.
 2. Tietosanakirja osa 4, Tietosanakirja-Oy, 1912
 3. Kouvolan Kaupungin tiedote 9.6.2014 kouvola.fi. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 9.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]