Yhtiökokous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhtiökokous on osakeyhtiön ylin toimielin. Yhtiökokouksessa ovat edustettuina yhtiön osakkeenomistajat eli osakkaat. Yhtiökokouksen tehtävistä on säädetty yhtiöjärjestyksessä ja osakeyhtiölaissa tai asunto-osakeyhtiölaissa, jos kyseessä on asunto-osakeyhtiö.

Myös avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta järjestävät vastaavanlaisia kokouksia, joissa päätetään organisaation hallinnosta.

Varsinainen yhtiökokous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokia Oyj:n ylimääräinen yhtiökokous 19.11.2013 Helsingin Jäähallissa.

Varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tarvittaessa voidaan kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous.

Osakeyhtiölain 5. luvun 3 §:n mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä tilinpäätöksen vahvistamisesta ja voiton käyttämisestä (kuten osingonjaosta). Lisäksi on päätettävä vastuuvapaudesta hallituksen sekä hallintoneuvoston jäsenille ja toimitusjohtajalle, jos yhtiössä sellaiset on. Varsinainen yhtiökokous myös valitsee hallituksen jäsenet sekä tarvittaessa hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä muistakin käsiteltävistä asioista.

Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen.

Yhtiökokous asunto-osakeyhtiöissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiökokouksessa päätetään asunto-osakeyhtiön asioista. Päätöksillä voi olla merkittäviä vaikutuksia osakkaille. Kaikki osakkaat saavat osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä päätösvaltaa. Isännöitsijällä ja taloyhtiön hallituksen jäsenillä on läsnäolo-oikeus. Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous valitsee muun muassa yhtiölle hallituksen, vahvistaa tilinpäätöksen ja hyväksyy tulevan vuoden talousarvion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.