Yerma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yerma
Kirjoittaja Federico García Lorca
Kirjoitettu 1934
Alkuperäiskieli espanja
Tyylilaji tragedia
Tapahtumapaikka ja -aika Andalusia
Kantaesitys 1934
Kantaesityspaikka Madrid

Yerma on espanjalaisen Federico García Lorcan tragedianäytelmä, joka valmistui 1934 ja kantaesitettiin samana vuonna Madridissa. Sen tarina sijoittuu Andalusiaan, ja näytelmän ja sen lapsettomuudesta kärsivän päähenkilön nimi tarkoittaa suomeksi autiomaata.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori ja terve Yerma uskoo, että jos nainen ei synnytä lapsia, veri muuttuu myrkyksi. Lapsettomaksi jääminen vuosien yrittämisen jälkeen vaikuttaa kuitenkin olevan hänen ja aviomies Juanin yhteinen kohtalo. Lorca antaa ymmärtää, että syynä on se, ettei Yerma osaa nauttia seksistä, mutta onko syynä sittenkin Juanin hedelmättömyys? Eräs toinen lapseton nainen ei valita, vaan antaa arvoa itselleen ja iloitsee elämästä.

Yerma menee vuorille rukoilemaan muistomerkille, jonka uskotaan auttavan lapsettomia. Vanha nainen lähestyy siellä Yermaa ja houkuttelee tätä lähtemään oman poikansa naiseksi. Heitä vakoileva Juan uskoo, että kieltäytymisellään Yerma olisi lopultakin hyväksynyt heidän lapsettoman liittonsa. Hän ja Yerma palaavat yhteen, mutta Yerma kuristaa Juanin kuoliaaksi.[1][2]

Elokuvaversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1984 näytelmän pohjalta tehtiin Unkarissa samanniminen elokuva, jonka ohjasivat Imre Gyöngyössy ja Barna Kabay.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peltola, Katri: Lorca - pitsejä, kitaroita ja farkkuja (Arkistoitu – Internet Archive), Helsingin Sanomat 1986, arvostelu näytelmästä Teatteri Kultsan sivustolla, viitattu 15.12.2014.
  2. Shank, Theodore J. (toim.): A Digest of 500 Plays : Plot Outlines and Production Notes, s. 164–165. Collier Macmillan, 5. painos 1977. ISBN 0-02-012690-5.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yerma