Yakima Canutt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Enos Edward ”Yakima” Canutt (29. marraskuuta 189524. toukokuuta 1986) oli yhdysvaltalainen rodeoratsastaja, näyttelijä, sijaisnäyttelijä sekä second unit -ohjaaja. Hän käytti taiteilijanimeä Yakima Canutt hänen kotiosavaltiossaan Washingtonissa virtaavan Yakimajoen mukaan.[1]

Canutt alkoi kesyttää villejä tai puolivillejä hevosia 12-vuotiaana[1] ja osallistui rodeokilpailuihin teini-ikäisestä lähtien voittaen useita mestaruuksia. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän koulutti hevosia Ranskan armeijan käyttöön. Canuttin ensimmäinen vaimo Kitty Canutt oli naisten rodeoratsastuksen mestari Pendletonin rodeossa vuonna 1916[2].

Canutt esiintyi mykkäelokuvissa 1920-luvun alkuvuosina, mutta hänen äänensä ei sopinut hyvin äänielokuvaan. Hän siirtyi sijaisnäyttelijäksi muun muassa John Waynen, Clark Gablen ja Errol Flynnin elokuviin. John Wayne on sanonut jäljitelleensä Canuttin puhe- ja kävelytyyliä omissa elokuvarooleissaan[3]. Canuttin tunnetuimpia temppuja oli putoaminen laukkaavien hevosten väliin, raahautuminen ja otteen irti päästäminen niin että vankkurit ajoivat hänen ylitseen. Tämän hän teki muun muassa John Fordin elokuvassa Hyökkäys erämaassa.

1940-luvulla Canutt alkoi ohjata second unit -otoksia elokuvatuotannoissa. Hän jatkoi työntekoa 1970-luvun puoliväliin saakka.

Näyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Romance and Rustlers (1924)
  • Ridin’ Mad (1924)

Sijaisnäyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Second unit -ohjaajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Yakima Canutt, Rodeo Rider Who Became Film Stunt Man, Dies Los Angeles Times. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  2. Pictures Of Cowgirls - Famous Cowgirls CowboyWay. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)
  3. Action Heroes Owe Everything to Stunt Pioneer Yakima Canutt Wired. Viitattu 4.6.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]