Wu Zetian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wu Zetian
武則天
Kiinan keisarinna
Valtakausi 16. lokakuuta 69021. helmikuuta 705
Kruunajaiset 16. lokakuuta 690
Edeltäjä Tang Ruizong
Seuraaja Tang Zhongzong
Syntynyt 17. helmikuuta 624
Wenshui, Tang-Kiina
Kuollut 16. joulukuuta 705 (81 vuotta)
Luoyang, Tang-Kiina
Puoliso Tang Taizong
Tang Gaozu
Lapset Li Hong
Si
Zhanghuai
Zhongzong
Ruizong
Taiping
Suku Tang (avioliiton kautta)
Zhou (itsensä perustama)
Isä Wu Shiyue
Äiti Rouva Yang
Uskonto buddhalaisuus

Wu Zetian (perint.: 武則天; yksink.: 武则天; pinyin: Wǔ Zétiān; s. 17. helmikuuta 624 Wenshui16. joulukuuta 705 Luoyang[1]) oli Kiinan historian ainoa naispuolinen keisari. Hän hallitsi 14 vuotta (690–705) Zhou-dynastian nimissä keisarinnana, mutta teknisesti aloitti miehensä sairastumisen jälkeen vuonna 660. Hän hallitsi myös leskikeisarinnana 683–690. Historioitsijat ovat arvostelleet hänen nousuaan ja valtakauttaan. Mutta mielipiteet ovat muuttuneet 1950-luvun ja uusien löytöjen jälkeen, jotka tukevat myös teoriaa siitä, että hänen valtakaudellaan oli kukoistusta ja kansainvälisyyttä. Zetianin valitseman naispuolisen avustajan hauta oli tarkoituksellisesti tuhottu, eikä ajan historioitsijoiden kirjoituksetkaan todennäköisesti ole aivan objektiivisia.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian syntyi Lizhoussa (利州) vuonna 624. Hänen isänsä Wu Shihuo oli puutavara-alalla, perhe oli melko varakas. Wu Zetian oli vahvamielinen lapsi, eikä halunnut viettää aikaansa käsitöiden parissa muiden yläluokan tyttöjen tapaan. Zetian oli kiinnostunut kirjallisuudesta, politiikasta sekä musiikista.[2]. Muihin tyttöihin verrattuna Zetianilla oli enemmän tietoa poliittisista asioista.

Palatsielämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian pääsi Tang-palatsiin 14-vuotiaana ja hänestä tuli keisari Taizongin jalkavaimo. Jalkavaimoista hänen sanottiin olevan viidennellä sijalla, vaikka Zetian oli häikäilemättömän kaunis keisarin mielestä. Keisari Taizong kiivastui ja uhkasi murhata Zetianin, mutta ei kyennytkään nähdessään hänen kauniit kasvot.

Ennen Keisari Taizongin kuolemaa 649 alkemistien antamiin lääkkeisiin selvisi, että Wu Zetian oli suhteessa Taizongin yhdeksännen ja nuorimman pojan Gaozu kanssa. Keisari Taizongin kuoltua Zetuan lähetettiin luostariin elämään buddhalaisnunnana, muiden jalkavaimojen tapaan. Tang dynastian uusi keisari Gaozu kuitenkin kutsui Zetianin takaisin palatsiin ja otti hänet omaksi jalkavaimokseen. Parin ensimmäinen poika, Li Hong, syntyi 652.[3]

Zetian pääsi ensimmäisen kerran valtaan, kun hän syytti Gaozun vaimoa, keisarinna Wangia, hänen tyttövauvansa murhaamisesta. Wangin motiivin katsottiin olevan se, että tämä ei ollut tuottanut miespuolista perillistä keisarille. Myöhemmin on selvinnyt, että Zetian oli itse tappanut vastasyntyneen lapsensa päästäkseen valtaan. Hän myös syytti Wangia noituudesta, joka oli tuon ajan Kiinassa vakava rikos. Wang erotettiin vallasta ja karkotettiin. Zetianista tuli Gaozun uusi vaimo.[3].

Sijaishallitsijana ja keisarinnana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian keräsi paljon vaikutusvaltaa, ja keisari Gaozu hallituskauden loppuvaiheessa hän teki suurimmaksi osaksi päätökset. Hän sai mm. Gaozun nimeämään Li Hongin kruununprinssiksi. Wu käytti julmia ja häikäilemättömiä keinoja asemansa pitääkseen. Hän murhautti kylmäverisesti jopa omia lapsiaan sekä lukemattomat määrät muita alamaisiaan hallintokautensa aikana.[3]. Zetian sai myös kansan puolelleen rakennusprojekteillaan, joihin sisältyy mm. suuri pagoda Chang'anissa (nyk. Xi'an) jossa hän hallitsi ja 17-metrinen buddha Fengxian-luolassa, jonka mallina toimi oletettavasti Wu Zetian itse.[4][5][6] Hän nosti avoimesti buddhalaisuuden silloin hallitsevan taolaisuuden yläpuolelle, mikä kasvatti hänen suosiotaan kansan keskuudessa.[4]

Vanhoilla päivillään Wu pyrki myös sovittamaan elämänsä aikana tekemät synnit: hän kirjoitti ne kultaisille levyille, jotka hän sitten määräsi palvelijan heittämään alas pyhältä Song-vuorelta.[7]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian kuoli 82-vuotiaana joulukuussa 705. Hänet haudattiin keisari Gaozun viereen Qianling-hautaan, joka sijaitsee Xi’anin kaupungissa. Wu Zetianin hautamuistomerkissä ei ole muistokirjoitusta. Kertoman mukaan kirjoituksen puute johtuu Wun antamasta käskystä, jonka mukaan "saavutukseni ja virheeni ovat tulevien sukupolvien arvioitavissa"[8].

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wuhou | Biography & Facts Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.3.2021. (englanniksi)
  2. Get to Know Wu Zetian: China's Only Female Emperor ThoughtCo. 3.10.2019. Viitattu 13.3.2021. (englanniksi)
  3. a b c Wu Zetian: The Brilliant, Bloody Concubine Who Seized the Throne 21.10.2020. Biographics. Viitattu 13.3.2020. (englanniksi)
  4. a b The Only Female Empress Of China | Wu Zetian | Absolute History 18.1.2020. Absolute History. Viitattu 13.3.2021. (englanniksi)
  5. Buddhist Cave Shrines of Longmen - Education Asian Art Museum. 2023. Viitattu 23.3.2023. (englanniksi)
  6. Wu Zetian's Bold Move at the Spectacular Longmen Grottoes Smithsonian Channel. 26.8.2016. Viitattu 23.3.2023. (englanniksi)
  7. China’s Forgotten Emperor review – was Wu Zetian a tyrant or a proto-feminist? the Guardian. 4.7.2016. Viitattu 13.3.2021. (englanniksi)
  8. 陈令申:一代女皇武则天缘何为自己立块无字碑 2012. wangjiwang.com. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 13.3.2021. (kiinaksi)