Wu Zetian

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wu Zetian (kiin. 武则天, pinyin: Wǔ Zétiān) oli Kiinan historian ainoa naispuolinen keisari. Hän hallitsi 14 vuotta (690-705) Zhou-dynastian (周朝) nimessä. Historioitsijat ovat arvostelleet hänen nousuaan ja valtakauttaan, mutta mielipiteet ovat muuttuneet 1950-luvun jälkeen.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu syntyi Lizhoussa (利州) vuonna 624. Hänen isänsä, Wu Shihuo, oli puutavara-alalla ja hänen perheensä eli suhteellisen mukavasti. Wu Zetian oli vahvamielinen lapsi, joka kieltäytyi opiskelemasta neulontaa, kuten useimmat tytöt tekivät hänen aikanaan. Sen sijaan häntä kiinnosti kirjallisuus, josta hän sai tietoa politiikasta.

Palatsielämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian pääsi Tang-palatsiin 13-vuotiaana ja hänestä tuli keisari Taizongin jalkavaimo. Hän ei kuitenkaan päässyt Taizongin suosioon, ja oman isänsä kuoltua Wu Zetian pelkäsi viettävänsä loppuelämänsä buddhalaismunkkina, kuten monet muut entiset jalkavaimot. Kuitenkin keisaritar Wang, Taizongin miniä, halusi hänet uudeksi, kauniiksi jalkavaimoksi harhauttamaan Wangin pahinta kilpailijaa. Tämän lisäksi Wu Zetian onnistui päihittämään keisaritar Wangin ja sai hänen aviomiehensä, keisari Gaozongin, rakkauden. Keisaritar Wang tapettiin ja Wu Zetianista tuli keisaritar.

Keisarittarena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian keräsi paljon vaikutusvaltaa, ja keisari Gaozongin hallituskauden loppuvaiheessa hän teki suurimmaksi osaksi päätökset. Hän käytti häikäilettömiä keinoja pysyäkseen vallassa: hän jopa tappoi oman tyttärensä edistääkseen omaa valtaansa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian kuoli 82-vuotiaana joulukuussa 705. Hänet haudattiin keisari Gaozongin viereen Qianling-hautaan, joka sijaitsee Xi’anin kaupungissa.