Wu Zetian

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wu Zetian

Wu Zetian (kiin. 武则天, pinyin: Wǔ Zétiān) oli Kiinan historian ainoa naispuolinen keisari. Hän hallitsi 14 vuotta (690-705) Zhou-dynastian (周朝) nimessä. Historioitsijat ovat arvostelleet hänen nousuaan ja valtakauttaan, mutta mielipiteet ovat muuttuneet 1950-luvun jälkeen.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian syntyi Lizhoussa (利州) vuonna 624. Hänen isänsä Wu Shihuo oli puutavara-alalla perhe oli melko varakas. Wu Zetian oli vahvamielinen lapsi, eikä halunnut viettää aikaansa käsitöiden parissa muiden yläluokan tyttärien tapaan. Sen sijaan häntä kiinnosti kirjallisuus, josta hän sai tietoa politiikasta.

Palatsielämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian pääsi Tang-palatsiin 13-vuotiaana ja hänestä tuli keisari Taizongin jalkavaimo. Keisarin kuoltua Wu Zetian lähetettiin luostariin elämään buddhalaisnunnana, kuten muutkin entiset jalkavaimot. Uusi keisari kutsui hänet kuitenkin takaisin palatsiin ja otti hänet omaksi jalkavaimokseen. Wu Zetian onnistui syrjäyttämään keisarinna Wangin ja sai hänen asemansa uutena keisarinnana.

Keisarittarena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian keräsi paljon vaikutusvaltaa, ja keisari Gaozongin hallituskauden loppuvaiheessa hän teki suurimmaksi osaksi päätökset. Hän käytti julmia ja häikäilettömiä keinoja asemansa pitääkseen. Hän murhautti kylmäverisesti jopa omia lapsiaan sekä lukemattomat määrät muita alamaisiaan hallintokautensa aikana.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian kuoli 82-vuotiaana joulukuussa 705. Hänet haudattiin keisari Gaozongin viereen Qianling-hautaan, joka sijaitsee Xi’anin kaupungissa.