Wu Zetian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wu Zetian

Wu Zetian (kiin. 武则天, pinyin: Wǔ Zétiān) oli Kiinan historian ainoa naispuolinen keisari. Hän hallitsi 14 vuotta (690-705) Zhou-dynastian (周朝) nimissä keisarinnana, mutta teknisesti aloitti miehensä sairastumisen jälkeen vuonna 660. Hän hallitsi myös leskikeisarinnana 683-690. Historioitsijat ovat arvostelleet hänen nousuaan ja valtakauttaan. Mutta mielipiteet ovat muuttuneet 1950-luvun ja uusien löytöjen jälkeen, jotka tukevat myös teoriaa siitä, että hänen valtakaudellaan oli kukoistusta ja kansainvälisyyttä. Zetianin valitseman naispuolisen avustajan hauta oli tarkoituksellisesti tuhottu, eikä ajan historioitsijoiden kirjoituksetkaan todennäköisesti ole aivan objektiivisia.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian syntyi Lizhoussa (利州) vuonna 624. Hänen isänsä Wu Shihuo oli puutavara-alalla, perhe oli melko varakas. Wu Zetian oli vahvamielinen lapsi, eikä halunnut viettää aikaansa käsitöiden parissa muiden yläluokan tyttärien tapaan. Sen sijaan häntä kiinnosti kirjallisuus, josta hän sai tietoa politiikasta.

Palatsielämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian pääsi Tang-palatsiin 13-vuotiaana ja hänestä tuli keisari Taizongin jalkavaimo. Keisarin kuoltua Wu Zetian lähetettiin luostariin elämään buddhalaisnunnana, kuten muutkin entiset jalkavaimot. Uusi keisari kutsui hänet kuitenkin takaisin palatsiin ja otti hänet omaksi jalkavaimokseen. Wu Zetian onnistui syrjäyttämään keisarinna Wangin ja sai hänen asemansa uutena keisarinnana.

Keisarittarena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian keräsi paljon vaikutusvaltaa, ja keisari Gaozongin hallituskauden loppuvaiheessa hän teki suurimmaksi osaksi päätökset. Hän käytti julmia ja häikäilettömiä keinoja asemansa pitääkseen. Hän murhautti kylmäverisesti jopa omia lapsiaan sekä lukemattomat määrät muita alamaisiaan hallintokautensa aikana. Zetian sai myös kansan puolelleen rakennusprojekteillaan, joihin sisältyy mm. suuri pagoda Chang'anissa (nyk. Xi'an) jossa hän hallitsi ja 17-metrinen buddha Fengxian-luolassa; hän avoimesti nosti buddhalaisuuden silloin hallitsevan taolaisuuden yläpuolelle.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu Zetian kuoli 82-vuotiaana joulukuussa 705. Hänet haudattiin keisari Gaozongin viereen Qianling-hautaan, joka sijaitsee Xi’anin kaupungissa.