Wonder Boys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wonder Boys
Ohjaaja Curtis Hanson
Käsikirjoittaja Steven Kloves
Perustuu Michael Chabonin romaaniin
Tuottaja
Säveltäjä Christopher Young
Kuvaaja Dante Spinotti
Leikkaaja Dede Allen
Tuotantosuunnittelija Jeannine Oppewall
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta Saksa, Yhdysvallat, Japani
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Mutual Film
BBC
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 2000
Kesto 112 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Wonder Boys (Wonder Boys) on Curtis Hansonin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 2000[1]. Yliopistokampukselle sijoittuvan tarinan pääosissa näyttelevät Michael Douglas, Tobey Maguire ja Robert Downey Jr.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän vuotta on kulunut Grady Trippin (Douglas) esikoisromaanista, joka oli valtava menestys. Muuta tuotantoa ei ole syntynyt, ja Grady elättää itsensä opettamalla kirjallisuutta Carnegie Mellon -yliopistossa. Kolmas vaimokin jättää hänet. Hänen kirjallisuusagenttinsa Terry Crabtree (Downey) ilmaantuu patistamaan Gradya viimeistelemään käsikirjoituksensa. Mukana pilventuoksuisessa viikonlopunvietossa pyörii kirjallisuuden opiskelija James Leer (Maguire), johon Grady kohdistaa isällisiä ja Crabtree homoeroottisia tunteita.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaiskriitikko Roger Ebertin mielestä Wonder Boys oli ehkä totuudenmukaisin ja tarkin yliopistoelämästä tehty elokuva siihen mennessä. Hänestä siinä ymmärretään kaksi asiaa: että opiskelijat tulevat ja menevät, mutta henkilökunta asuu kampuksella, ja että monet professorit jumittuvat elokuvan Gradyn tavoin jatko-opiskelijan mielenmaisemaan vuosikymmeniksi. Ebertin mielestä Michael Douglas tekee tässä parhaan roolinsa moniin vuosiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Varjola, Markku: Elokuvien ensi-illat Suomessa 2000–2007, s. 37. Helsinki: Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry, 2008. Arkistoitu 16.10.2013. (pdf) (viitattu 18.11.2012).
  2. Ebert, Roger: Wonder Boys rogerebert.com. 12.5.2000. Viitattu 4.4.2024.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.