Witold Pilecki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Witold Pilecki ennen vuotta 1939.

Witold Pilecki (13. toukokuuta 1901 Aunus, Venäjä25. toukokuuta 1948 Varsova, Puola) oli puolalainen vastarintataistelija ja sotilas.

Vuonna 1939 marraskuussa Pilecki perusti yhdessä useiden Puolan armeijan upseereiden ja siviilien kanssa maanalaisen sotilaallisen vastarintaryhmittymän nimeltä Tajna Armia Polska (TAP), eli Puolan salainen armeija.

Kun Puolan vastarintaliike sai tietää, että saksalaiset tekivät uutta vankileiriä, Pilecki ehdotti että hän soluttautuisi leirille, jotta voisi kerätä sieltä tietoja ja järjestää vastarintaa. Pilecki pidätettiin syyskuussa 1940, kun hän esiintyi vastarintaliikkeen jäsen Tomasz Serafinskina. Pilecki päätyi vankileirille, joka nykyään tunnetaan nimellä Auschwitz.

Leirillä Pileckin armeijan nimeksi tuli Zwiazek organizacji wojskowych, sotilaallisten organisaatioiden liitto, ZOW. Pilecki halusi lähettää tietoa Auschwitzista ja Birkenausta maailmalle. Hän onnistui rakentamaan radiolähettimen, joka oli toiminnassa puoli vuotta. Organisaation tarkoitus Auschwitzissa oli hankkia uutisia organisaation jäsenille ulkopuolelta, hankkia ruokaa ja muita tarvikkeita sekä lähettää raportteja ulkopuolelle. Yksi organisaation päätavoitteista oli myös kerätä ryhmä, joka olisi tarvittaessa valmis aseelliseen kapinaan ja valtaamaan leirin. Vaikka ryhmä oli Pileckin mukaan valmis valtaamaan leirin, se ei saanut ulkopuolelta tukea.

Pilecki pakeni Auschwitzista 26. huhtikuuta 1943 kahden muun vangin kanssa.

Paettuaan Auschwitzista Pilecki toimi Puolan Kotiarmeijan tiedustelijana sekä osallistui Varsovan kansannousuun vuonna 1944.

Puolan kommunistihallinto vangitsi Pileckin länsimaiden vakoojana ja hänet teloitettiin vuonna 1948 Puolan pakolaishallitukselle työskentelemisestä. Pilecki oli kuollessaan 47-vuotias.

Ruotsalaisen power metal -yhtye Sabatonin albumilla Heroes oleva kappale "Inmate 4859" kertoo Pileckistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tieteen kuvalehden Historia-lehti 5/2008
  • Vapaaehtoisena Auschwitziin: vastarintaliikkeen soluttautujan uskomaton tarina (Suom. 2016)