Winkler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Winkler
(City of Winkler)
vaakuna
vaakuna

Winkler

Koordinaatit: 49°10′50.7″N, 97°56′18.53″W

Valtio Kanada Kanada
Provinssi Manitoba
Perustettu 1874
Kyläksi 1906
Kaupungiksi 7. huhtikuuta 1954
Hallinto
 – Pormestari Martin Harder
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 17.01 km²
Väkiluku (2006) 9 106
 – Tiheys 535.2 as./km²
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5
Suuntanumero(t) 204
Motto: Where people make the differenceWinkler on pieni kaupunki eteläisessä Manitobassa, Kanadassa. Sen väkiluku on 9 106 (2006).[1] Winkler on Pembina Valley Regionin suurin kaupunki ja liike-elämän, maataloustuotteiden ja teollisuustuotannon keskus.

Kaupungin kaakkoispuolella sijaitsee Pembina Valley Provincial Parkin luonnonpuisto.

Vuonna 2008 Winkler on Manitoban kuudenneksi suurin kaupunki ja yksi provinssin nopeimmin kasvavista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen jääkauden päättyessä Agassiz-jääjärvi peitti suurta osaa nykyistä Manitobaa ja sen rantaviiva sijaitsi nykyisen Winklerin kaupungin laitamilla. Järven muodostama Pembina Escarpment -harjanne sijaitsee muutaman kilometrin päässä lännessä.[2]

Winklerin eurooppalainen asutus sai alkunsa vuonna 1874, jolloin alueelle saapuivat ensimmäiset venäläiset mennoniitat. Nämä ensimmäiset siirtolaiset muodostivat syvästi uskonnollisen yhteisön mutta eivät kuitenkaan rakentaneet alueelle perinteisiä kirkkorakennuksia. Ensimmäinen seurakunta perustettiin alueelle 1888 yhdysvaltalaisten lähetystyöntekijöiden saavuttua. Virallisesti Winklerin perusti puutavarayrittäjä ja poliitikko Valentine Winkler, jolla oli yritys läheisessä Mordenin kylässä. Kun Winklerin mennoniitta-asiakkaat toivoivat hänen perustavan toimipisteen lähemmäksi kaupunkia, hän sai Canadian Pacific Railwayn suostutelluksi rakentamaan rautatien kaupungin lounaisosaan.

Winkler rekisteröitiin kyläksi 9. toukokuuta 1906. Tähän päivään mennessä kylään oli muuttanut suuri joukko saksalaisia, juutalaisia ja englantilaisia siirtolaisia. Mennoniitat alkoivat muuttaa maaseudulta kylään pian tämän jälkeen ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen he muodostivat kylän väestöstä enemmistön.

1930-luvulla suuri joukko juutalaisia ja saksalaisia kauppiaita muutti pois Winkleristä, ja kylän väkiluku supistui. Väkiluku kääntyi nousuun toisen maailmansodan jälkeen. Winkler sai 7. huhtikuuta 1954 kaupungin aseman.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmasto eteläisessä Manitobassa on tyypillinen kuiva mannermainen ilmasto (Köppenin ilmastoluokitus: Dfb), talvet ovat kylmiä ja kesät taas lämpimiä. Keskimääräinen lämpötila on heinäkuussa 20 astetta ja tammikuussa noin -15,6 astetta. Keskimääräinen sateen määrä on noin 415 mm vuodessa, joka sataa useimmiten keväällä ja alkukesästä. Kasvukausi on keskimäärin 125 päivää.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Community profiles 2006. Statistics Canada. Viitattu 4.6.2010. (englanniksi), (ranskaksi)
  2. a b Climate and Geography City of Winkler. Viitattu 4.6.2010. (englanniksi)