Winha (moottorikelkka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Winha-moottorikelkan perässä lannoitteenlevitin.

Winha oli suomalainen moottorikelkkamerkki, jota valmistettiin 1970- ja 1980-luvuilla.

Winha-kelkkojen valmistuksen aloitti Wihuri-Yhtymän Teijon tehtaat Perniössä vuonna 1969. Valmistus siirtyi vuonna 1973 Rovaniemelle perustetulle uudelle yhtiölle Polar Metal Plast Oy:lle, joka meni konkurssiin vuonna 1978. Valmet siirsi tytäryhtiönsä Velsa Oy:n harjoittaman Lynx-merkkisten kelkkojensa valmistuksen Kurikasta Rovaniemelle Polar Metal Plastin entisiin tiloihin ja jatkoi siellä myös Winha-merkkisten kelkkojen valmistusta vuoteen 1984.

Valmetin 1980-luvulla luoma Rovaniemen tuotantolaitos on ollut pohjana nykyiselle BRP Finland Oy:n moottorikelkka- ja mönkijätehtaalle Rovaniemellä.[1]

Winhoissa käytettiin muun muassa Kohler, MAG, Rotax ja Sachs -merkkisiä moottoreita. MAG -moottorit olivat Kohlerin Sveitsissä valmistettuja versioita. Ensimmäisissä Winha 500 -prototyypeissä oli Valmetin valmistama moottori. 70-luvun malleissa telamaton leveys pystyttiin usein päättelemään mallinumeron perusteella. Mikäli mallinumero alkoi 3:lla, telamatto oli 380 mm leveä. Mikäli mallinumero alkoi 5:llä, telamatto oli 500 mm leveä. Poikkeuksena on ainakin kaksitelainen Winha 80 ja Winha Grizzly, joka on käytännössä Aktiv Grizzly. Useat Winhan alkuvuosien mallit oli varustettu kahdella ajovalolla.

Loppuaikojen Winha -mallit olivat usein teknisesti yhteneviä Lynx -moottorikelkkojen kanssa (esimerkiksi Winha 520 ja Lynx 520). Winha -nimellä on myyty myös muun muassa ruotsalaisen Aktiv -moottorikelkkatehtaan kokoamia Arctic-Catin malleja ja Aktivin omia malleja. 80 -luvun alussa markkinoille tulleita Lynx GL 3300, GL 3900 ja GLX -malleja valmistettiin lähes samanlaisina myös Winhan nimellä vuoteen 1983 asti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 30-vuotias lumikenttien Lynx on Euroopan viimeinen 1998. K-maatalouden asiakaslehti Maatilan Pirkka 1/98. Arkistoitu 22.10.2004. Viitattu 9.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1] Teo Lehtimäki Oy:n moottorikelkkamainoskollaasi (loppupuolella mainos Winha Grizzlystä)]
  • Tervola, Janne: Sukkanauhavetoinen etenijä. Tekniikan historia, 2014, nro 5, s. 16-23. Helsinki: Talentum media.
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.