Lynx (moottorikelkka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lynx GLX 5900 moottorikelkka
Tämä artikkeli kertoo moottorikelkkamerkistä. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.

Lynx on BRP Finland Oy:n omistama moottorikelkkamerkki. Kelkat valmistetaan nykyään Suomessa Rovaniemellä. Moottoreina käytetään itävaltalaisia Rotaxin moottoreita. Lynxillä ovat ajaneet muun muassa Janne Tapio ja Emil Öhman, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden moottorikelkkailussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lynx-moottorikelkkojen valmistuksen aloitti Velsa Oy Kurikassa vuonna 1968. Velsan omistajaksi tullut Valmet Oy siirsi kelkkojen valmistuksen 1970-luvun lopulla Rovaniemelle, Winha-moottorikelkkoja valmistaneen ja konkurssiin menneen Polar Metal Plast Oy:n entisiin tiloihin. Rovaniemellä valmistus tapahtui ensin Velsa Oy:n nimissä ja vuodesta 1982 Nordtrac Oy -nimisessä yhtiössä. Valmet luopui moottorikelkkojen valmistuksesta vuonna 1988 ja myi Nordtrac Oy:n kanadalaiselle Bombardier Incille ja tämän Ski-Doo-kelkkojen suomalaiselle maahantuojalle Oy Starckjohann & Co:lle.[1]

Bombardier osti sittemmin Starkjohannin osuuden ja muutti yhtiön nimen Bombardier-Nordtrac Oy:ksi. Vuonna 2003 Bombardier-Nordtrac siirtyi Bombardier Incistä erotetun Bombardier Recreational Products -yhtiön omistukseen. Rovaniemellä toimivan yhtiön nimi on nykyään BRP Finland Oy ja se valmistaa moottorikelkkoja Lynx-merkillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 30-vuotias lumikenttien Lynx on Euroopan viimeinen 1998. K-maatalouden asiakaslehti Maatilan Pirkka 1/98. Viitattu 9.6.2013.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lynx (moottorikelkka).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]