Willy Ronis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Willy Ronis (14. elokuuta 1910 Pariisi, Ranska12. syyskuuta 2009[1]) oli ranskalainen valokuvaaja, joka keskittyi tuotannossaan elämään sotien jälkeisessä Pariisissa ja Provencessa.

Ronisin isä oli Odessasta pakolaisena Ranskaan muuttanut ukrainanjuutalainen ja äiti Liettuasta pakolaisena tullut pianonsoitonopettaja. Hänen alkuperäinen intohimonsa oli musiikki, mutta palattuaan asepalvelusta vuonna 1932 hän joutui sysäämään opintonsa syrjään isän sairastuttua syöpään. Hän otti vastuulleen perheen muotokuvaamon, mutta valokuvaamo meni nurin, ja hän ryhtyi freelance-kuvaajaksi. 1950-luvulta lähtien hän kuului alan johtaviin nimiin.

Ronis oli ensimmäinen Lifelle työskennellyt ranskalainen valokuvaaja. Hänen töitään oli näytteillä Museum of Modern Artissa jo vuonna 1953, ja hän kuului Edward Steichenin kuuluisaan The Family of Man -näyttelyyn. Hänelle myönnettiin vuonna 1957 Venetsian biennaalin kultamitali.

Ronis sai vuoden 1981 valokuvakokoelmallaan Le fil du hasard Nadar-palkinnon. Hänen tunnetun valokuvansa Nu provençal (1949) kohteena oli hänen oma vaimonsa, Anne Marie; hän valokuvasi Anne Marien vielä tämän myöhemmällä iällä tämän kärsiessä jo Alzheimerin taudista. Anne Marie kuoli vuonna 1991.

Ronis joutui lopettamaan valokuvauksen 2000-luvun alussa. Hän joutui turvautumaan kävelykeppiin eikä kyennyt enää kameran sujuvaan käsittelyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mestarikuvaaja Willy Ronis on kuollut YLE Uutiset. 12.9.2009. Yleisradio Oy. Viitattu 12.9.2009.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.