Willem de Kooning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Willem de Kooning: Standing Figure ja Seated Woman Rotterdamissa.

Willem de Kooning (24. huhtikuuta 190419. maaliskuuta 1997) oli alankomaalainen ja amerikkalainen taidemaalari, eräs abstraktin ekspressionismin keskeisiä voimahahmoja.

Willem de Kooning syntyi vuonna 1904 Rotterdamissa, Alankomaissa. Jo 12-vuotiaana hän aloitti taideopinnot, joita jatkoi 23-vuotiaaksi asti. Vuonna 1927 hän muutti laivalla salamatkustajana Yhdysvaltoihin. Ensimmäiset vuotensa Yhdysvalloissa hän asui hollantilaisten merimiesten asuntolassa ja sai elantonsa maalaamalla kylttejä.

De Kooning piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Yhdysvalloissa vuonna 1948. Tunnetiloja maalauksissaan esille tuovan maalarin abstrakti tyyli oli jo tuolloin tunnistettavaa. Hänen raju ja häikäilemätön maalaustapansa oli kaukana sovinnaisesta. Maalatessaan hän työskenteli omien sanojensa mukaan kuin transsissa.

De Kooning ylsi taiteilijaurallaan maineeseen, jollaiseen Yhdysvalloissa on yltänyt vain 1950-luvulla tapaturmaisesti kuollut Jackson Pollock. Taidemaalari sairastui Alzheimerin tautiin 1989 pian vaimonsa, taiteilija Elaine Friedin kuoleman jälkeen. Sairastumisen jälkeen taiteilijan tuotannon rahallinen arvo arvioitiin ja tulokseksi saatiin 300 miljoonaa dollaria. Vuonna 1989 de Kooningin Interchange-maalaus vuodelta 1955 myytiin 20 miljoonalla dollarilla. Silloin jo vakavasti sairastunut de Kooning oli kaikkein hinnakkain taiteilija Yhdysvalloissa.

Vuosina 1994–1995 taiteilijan retrospektiivinen, hänen elämäntyötään laajasti esittelevä näyttely kiersi Yhdysvalloissa ja Euroopassa, muun muassa Lontoon Tate-galleriassa. De Kooningin maalauksia on maailman keskeisimmissä taidemuseoissa ja -kokoelmissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Willem de Kooning.