Wikipedia:Väärinkäyttösuodatin suomenkielisessä Wikipediassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän sivun on tarkoitus olla yleistajuinen selostus siitä, mihin väärinkäyttösuodatinta on käytetty suomenkielisessä Wikipediassa.

Väärinkäyttösuodattimen lyhyt historia[muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäyttösuodattimiin osuneet muokkkaukset päivässä. Y-akselilla on päivän summa; X-akseli on päivät. Vuonna 2011 alkanut nousu johtuu sotkusuodattimista ja isot vuosittaiset tiputukset johtuvat oletettavasti koulujen kesälomista.

Väärinkäyttösuodatin otettiin käyttöön suomenkielisessä Wikipediassa huhtikuussa 2009 käydyn lyhyen kahvihuonekeskustelun perusteella. Väärinkäyttösuodattimet, joita aluksi luotiin, olivat pääasiassa sopimattomasta muokkauksesta varoittavia tai muokkauksia merkkaavia suodattimia, jolloin suodattimeen osuneiden muokkauksen yhteydessä näkyy sivuhistoriassa merkintä toistuva merkki tai kiroilu. Nämä oli tarkoitus käydä käsin läpi. Suodatinten parissa toimineita käyttäjiä olivat keskustelussa olleet Agony, Harriv, Otrfan ja Str4nd, ja suodattimien käyttö pysyi samankaltaisena vuoden 2010 loppuun saakka.

Laajamittaisemmin väärinkäyttösuodatinta alettiin käyttää sopimattomien muokkausten estämiseen joulukuussa 2010, kun sillä ryhdyttiin suojaamaan käyttäjien keskustelusivuja. Käyttäjäsivuja suojaavat suodattimet luotiin, koska Albvalin käyttäjäsivut joutuivat toistuvan häiriköinnin kohteeksi, mutta niiden käyttötarkoitusta laajennettiin yleiseksi käyttäjäsivujen suojaukseksi. Tästä väärinkäyttösuodatinten uudistaminen jatkui edelleen siten, että vuonna 2011 artikkelinimiavaruudessa varoittamisen ja merkkaamisen sijaan suodattimet alkoivat myös estää muokkauksia silloin, kun niissä oli kiroilua, ilmiselvää sotkemista tai artikkelisivujen tyhjentämistä. Vuonna 2010–2011 tehdyt muutokset suodattimiin olivat pääosin käyttäjä Zachen tekemiä.

Satunnaisesti väärinkäyttösuodattimilla on estetty joitakin ulkomaalaisia vandaaleja, jotka sotkevat runsaasti erikielisiä wikejä. Samoin yksittäisille käyttäjille on asetettu toisinaan rajoituksia.

Suodattimien käyttötapoja[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjäsivujen suojaaminen suodattimilla[muokkaa wikitekstiä]

Muiden kuin oman käyttäjäsivun muokkaaminen on estetty alle neljä päivää vanhoilta käyttäjiltä (suodatin nro 6; väärinkäyttöloki). Käyttäjien keskustelusivulla on käytössä suodatin, joka estää sisäänkirjautumattomien ja aivan tuoreiden tunnusten alatyylistä kielenkäyttöä sisältävät muokkaukset (kiroilu, toistuva häiriköinti; suodatin nro 20; loki). Lisäksi muiden käyttäjänimiavaruuden sivujen kuin käyttäjän alasivujen siirtäminen on estetty muilta kuin yli 1000 muokkausta tehneiltä käyttäjiltä, jotta niitä ei voi vandalisoida sivuja siirtämällä loukkaaville nimille. (suodatin nro 16; loki)

Käyttäjäsivujen pahantahtoisen muokkaamisen tunnistus on ollut käytössä vuodesta 2009, ja vuoden 2010 joulukuusta lähtien se on myös estänyt suodattimen laukaisseen toiminnon suorittamisen. Käyttäjäsivujen kiroilusuodattimet ovat olleet käytössä vuoden 2010 joulukuusta alkaen. Käyttäjäsivun siirtosuodattimen (nro 16) toiminto muutettiin pelkästä merkkauksesta estämään siirto helmikuussa 2014.

Sotkuja ja vandalismia torjuvat suodattimet[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian väärinkäyttösuodattimilla tehty sotkusuodatus perustuu joukosta päällekkäisiä suodatinsääntöjä jotka pyrkivät tunnistamaan a.) sivun tyhjentämistä ja b.) toistuvien merkkien kirjoittamista ("!!!!!!!!!!!" tai "dadsfsdfasdgfsd") ja c.) alatyylistä kielenkäyttöä tai huumorikieltä kuten "HOMO!" tai "kissat on ihqui <3!".

Suodattimien toiminta on rajattu siten, että ne kohdistuvat ainoastaan sisäänkirjautumattomiin tai aivan tuoreisiin käyttäjätunnuksiin. Toimintona suodattimissa on yleensä ensin ilmoitus, että muokkaus laukaisi automaattisen suodattimen ja se pyytää täyttämään yhteenvetokentän ja tallentamaan muokkauksen uudestaan. Mikäli muokkaus yritetään tallentaa ilman yhteenvetoa uudestaan niin suodatin estää muokkauksen. Pääpaino suodattimissa ei ole ollut mahdollisimman tehokas sotkun kiinnisaaminen vaan virheellisten osumien minimointi ja se, että ne henkilöt jotka lukevat varoituslaatikon sisällön pääsevät suodattimesta ohi.

Suodattimien perusrakenne
  1. Tarkistetaan onko käyttäjä tuore tai sisäänkirjautumaton
  2. Tarkistetaan muokkaako käyttäjä artikkelia
  3. Tarkistetaan toteutuuko se mitä suodatin yrittää tunnistaa muutoksessa JA artikkelin tuoreimmassa versiossa
  4. Tarkistetaanko toteutuuko se mitä suodatin yrittää tunnistaa artikkelin vanhassa versiossa (jos toteutuu EI VAROITETA)
  5. Tarkistetaan lisäsikö käyttäjä lähteen TAI onko muokkausyhteenveto täytettynä (jos toteutuu EI VAROITETA)
  6. Mikäli päästään näin pitkälle, niin ensimmäisellä kerralla näytetään varoitusviesti ja toisella estetään toiminto.
Artikkeleiden tyhjentämistä tunnistavat suodattimet
Artikkelin sotkemista tunnistavat suodattimet

Tarkkailevat ja kirjaavat suodattimet[muokkaa wikitekstiä]

Osa käytössä olevista suodattimista on sellaisia, että ne eivät rajoita eivätkä estä mitään, ainoastaan kirjaavat tarkkailtavia muutoksia väärinkäyttölokiin. Tällaisia ovat esimerkiksi suodatin 46, joka tutkii nimiavaruuksien ylittävien ohjausten tekemistä, tai suodatin nro 80, joka kerää lokikirjaan kaikki luokka-avaruudessa tehdyt luokkasivujen siirrot. Tällaiset suodattimet ovat niihin osuville käyttäjille täysin huomaamattomia eikä kyseessä ole lainkaan väärinkäyttö. Lisäksi on käytössä vastaavia suodattimia joiden tarkoitus on tunnistaa tiettyjä vahingossa tehtyjä muutoksia ja kertoa ilmoittaa niistä käyttäjälle ennen tallennusta tai merkitä ne muokkaushistoriaan.

Ongelmia tunnistavat suodattimet[muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi käytössä on joukko suodattimia jotka tunnistavat yleisiä ongelmia kuten rikkinäistä wikikoodia tai vahingossa muokkauspainikkeiden jättämiä tekstejä.

Yksittäisiin käyttäjiin kohdistuneet suodattimet[muokkaa wikitekstiä]

Alla on selostukset niistä kerroista kun väärinkäyttösuodatinta on käytetty rajoittamaan vakituisen käyttäjän toimintaa.

Ashokan kommenttipyyntö 2010[muokkaa wikitekstiä]

Ashokasta tehtiin kommenttipyyntö joulukuussa 2010, koska Ashoka teki runsaasti sekä huolimattomuusvirheitä sisältäviä muokkauksia, että kiistanalaisia muokkauksia. Toiseksi hän ei käyttänyt yhteenvetokenttää joka teki hänen muokkaustensa logiikan ymmärtämisestä hyvin hankalaa ja sai useat käyttäjät olivat jokseenkin turhautuneita Ashokan jälkien siivoiluun. Kommenttipyynnön aikana Zache asetti Ashokalle väärinkäyttösuodattimen joka alkoi ensin varoittamaan jos tuli yli kolme yhteenvedotonta artikkelimuokkausta tunnissa ja estämään yhteenvedottomat artikkelimuokkaukset kokonaan jos niiden määrä ylitti viiden tunnissa.

Kommenttipyynnön lopputulos oli, että Kommenttipyynnön esittäjän avauksessa esittämät näkemykset Ashokan muokkauksista saivat keskustelussa tukea taakseen. Kommenttipyynnössä ei kuitenkaan esitetty varsinaista ratkaisuehdotusta. Keskustelussa todettiin, että Ashoka on jo jossain määrin muottanut muokkaustapojaan ja ryhtynyt merkitsemään yhteenvetoja, mihin ovat saattaneet edesauttaa väärinkäyttösuodattimeen hänen kohdallaan liitetyt rajoitukset. Kommenttipyyntö suljetaan ilman muuta tulosta..

Asiaan liittyneet väärinkäyttösuodattimet nro 26 ja nro 27 olivat käytössä 12. tammikuuta 2011 ja 22. heinäkuuta 2011 välisenä aikana.

Merikannon kommenttipyyntö 2012[muokkaa wikitekstiä]

Merikannon tekemistä muokkauksista tehtiin kommenttipyyntö, koska useiden vuosien ajalta hänen laatimissa artikkeleissa lähteiden käyttö ja lähdemerkinnät ovat olleet puutteellisia ja lähteet osin epäluotettavia. Kommenttipyynnön ratkaisuna perustettiin Korjaamo2012-projekti käymään läpi Merikannon luomia ja muokkaamia artikkeleita. Kommenttipyynnön päätöksenä myös rajoitettiin korjausprojektin ajaksi väärinkäyttösuodattimella Merikannon muokkaukset projektin kohteena oleviin artikkeleihin. Käytetty suodatin nro 72 oli käytössä 8. helmikuuta 2012 ja 2. helmikuuta 2013 välisen ajan ja se jätti Merikannolle tämän viestin jos hän yritti muokata muita kuin projektiin liittyviä artikkeleita.

Uusien artikkelien esto käyttäjälle Santtu37 elokuussa 2012[muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2012 käytiin käytännöt kahvihuoneessa keskustelu jossa kiinnitettiin Santtu37:n huonosti enwikistä kääntämiin ja runsaslukuisiin artikkeleihin. Keskustelun aikana Zache esti väärinkäyttösuodattimella Santtu37:lta uusien artikkeleiden luominen kahdeksi viikoksi perusteena, että Santtu37:n pitäisi käydä jo tekemiään artikkeleita läpi ennen kuin voisi tehdä uusia. Väärinkäyttösuodattimella asetetun eston lisäksi Santtu37 ja Zache kävivät yhdessä artikkeleita läpi. Summittainen lopputulos kahvihuonekeskustelusta oli yhteisymmärrys siitä ettei määrä korvaa laatua ja Santtu37:n tekemien uusien artikkeleiden laadun paraneminen. Käytetty suodatin oli nro 75 (loki), ja se oli toiminnassa ajalla 23. elokuuta 2012 – 2. syyskuuta 2012.

Suodatin otettiin uuteen käyttöön 7. heinäkuuta 2013 estämään vandaalitunnusta Neal, Jack ja minä luomasta uusia artikkeleita. (Tunnus Neal, Jack ja minä estettiin ikuisesti per osoitteenpaljastuspyyntö En pidä Mandelasta.)

Ashokan siirtorajoitus vuodesta 2014 alkaen[muokkaa wikitekstiä]

  • Suodatin nro 76 on edelleen käytössä.

Ashokaa oli pyydetty toistuvasti (vuosina 2012–2013) olemaan huolellisempi tekemissään sivujen siirroissa (1, 2, 3, 4, 5). Ylläpitäjä Pxos loi väärinkäyttösuodattimen (20.11.2013, nro 76), jonka tarkoituksena oli ainoastaan kirjata väärinkäyttölokiin ne kerrat, kun käyttäjä Ashoka suorittaa sivun siirron artikkeliavaruudessa. Ylläpitäjä Stryn muutti suodattimen asetuksia niin, että sillä estettiin kaikki Ashokan aikomat sivujen siirrot ajalla 15.12.2013–1.1.2014. Suodatin oli pois ajalla 2.1.–22.1.2014. Suodatin kytkettiin jälleen päälle 23.1.2014, kun Ashoka oli tehnyt 20 virheellistä siirtoa yhden tunnin sisällä. Suodatin muutettiin 26.1.2014 sellaiseksi, että se sallii Ashokan tehdä vain yhden siirron vuorokaudessa mutta estää useammat siirrot.

Ashoka käynnisti Pxoksen ylläpitäjyyden poistoäänestyksen 24.1.2014 ja joutui sen aikana estetyksi henkilökohtaisen hyökkäyksen takia. Jotta Ashoka pystyi osallistumaan aloittamaansa äänestykseen, Zache poisti eston ja asetti väärinkäyttösuodattimen ajaksi 24.1.–26.1.2014, jolloin Ashoka pystyi osallistumaan äänestykseen mutta ei muokkaamaan artikkeleita.

Toukokuussa 2014 siirtorajoituksen jatkosta keskusteltiin ylläpitäjien ilmoitustaululla ja tällöin oli konsensus siitä, että pidetään väärinkäyttösuodatin toiminnassa toistaiseksi. (Suodatin nro 76; väkä-loki; väärinkäyttösuodattimen näyttämä viesti.)

Huge Efnerin allekirjoitus heinäkuussa 2014[muokkaa wikitekstiä]

Huge Efneriltä puuttui allekirjoituksestaan linkki käyttäjäsivulle eikä hän useista huomautuksista välittämättä korjannut allekirjoitustaan käytäntöä vastaavaksi. Muutaman eri käyttäjän tekemän huomautuksen (ajalla 9.6.2014–2.7.2014) ja Pxoksen antaman varoituksen (2.7.2014) jälkeen Pxos asetti väärinkäyttösuodattimen (13.7.2014), joka esti Huge Efneriltä kommentoinnin Wikipedian eri keskustelusivuille niin kauan kuin allekirjoitusta ei ole korjattu. Poikkeuksena oli Huge Efnerin oma keskustelusivu sekä ylläpitäjien ilmoitustaulu, joihin hän pystyi kirjoittamaan. Lisäksi suodattimen antamassa varoitusviestissä oli annettu Huge Efnerille ohjeeksi kirjoittaa ylläpitäjien ilmoitustaululle, jos suodatin esti muokkaukset väärin perustein.

Suodatin aktivoitui vain yhden kerran ja esti häneltä keskusteluviestin tallentamisen 18. heinäkuuta 2014. Väärinkäyttösuodatin otettiin pois käytöstä Huge Efnerin korjattua allekirjoituksensa. Käytetty suodatin oli nro 79 (väkä-loki) ja se oli käytössä ajalla 13.7.2014–31.7.2014 eli noin 18 vuorokauden ajan.

Sekalaiset lyhytaikaiset suodattimet vuonna 2014[muokkaa wikitekstiä]

Kehitystarpeita[muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäyttösuodatin ei ole mikään pomminvarma systeemi ja lokeja pitäisi aina muistaa käydä läpi, jotta havaittaisiin mahdolliset virheelliset, kunnollisiin muokkauksiin osuvat suodattimet. Toiseksi suodatinten varoitusviestit pitäisi käydä läpi ja katsoa, että varoitukset ovat mielekkäitä. Kolmas on, että ainakin osa sotkusuodattimista on sellaisia, että ne voisi yhdistää. Suodatinten laajempi muokkaaminen on kuitenkin aika työläs operaatio, koska siihen liittyy aina väistämättä sen seuraaminen, että toimivatko ne oikein.