Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Kirjoita lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Jatka painamalla nappia ja noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.

Ohjeet ovat nähtävissä ja muokattavissa sivulla Malline:Poistoäänestysohje.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -14. heinäkuuta 2020 kello 18.57 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -14. heinäkuuta 2020 kello 18.57 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Herrat[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Yli viikon jatkuneessa merkittävyyskeskustelussa ei olla päästy selkeään konsensukseen. Toisaalta julkaistua albumia ei ole, mikä puoltaa poistoa, toisaalta taas yksi single on striimannut tuplaplatinaa, mikä puoltaa säilyttämistä. 01miki10 (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 14.21 (EEST)

Äänestys päättyy 11. heinäkuuta 2020 kello 14.21 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Heittämällä merkittävämpi kuin tuhannet musiikkialbumit, joista ei ole mitään muuta kerrottavaa kuin biisilista ja muusikkojen nimet. --Miihkali (KM) 4. heinäkuuta 2020 kello 14.31 (EEST)
 2. Aiheen käsittely toimituksellisesti uskottavissa aiheesta riippumattomissa lähteissä ei vaikuta huomattavan laajalta. Joten pois.--Matthäus Gehägeberg (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 14.40 (EEST)
 3. --Nitraus (wikinät) 4. heinäkuuta 2020 kello 21.56 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. 01miki10 (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 14.23 (EEST)
 2. On tarpeeksi merkittävä --AinScept (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 14.37 (EEST)
 3. Kannattaa myös huomata, että yhtyeeltä on julkaistu määrällisesti albumillinen levy-yhtiön kustantamaa materiaalia. --Sakramentti-Jaakko (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 14.46 (EEST)
 4. Platinaa striimanneet artistit ovat merkittäviä. Kulta- ja platinalevyrajat ovat äänitealan asettamia standardeja, joiden merkittävyys on Suomessakin mielestäni ollut pitkälti sama kuin RIAA:n USA:ta koskeva ”Gold & Platinum Awards have come to stand as a benchmark of success for any artist—whether they’ve just released their first song or Greatest Hits album.” + Suomen viralliselle listalle nousseet artistit ovat merkittäviä. Virallinen lista on se otos, jonka ääniteala katsotaan myynniltään merkittäväksi.--ap4k (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 15.19 (EEST)
 5. Jukka Wallin (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 18.07 (EEST)
 6. Miten tästä edes äänestetään?--Henswick (keskustelu) 4. heinäkuuta 2020 kello 21.49 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]