Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Kirjoita lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Jatka painamalla nappia ja noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.

Ohjeet ovat nähtävissä ja muokattavissa sivulla Malline:Poistoäänestysohje.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -14. heinäkuuta 2022 kello 11.04 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -14. heinäkuuta 2022 kello 11.04 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Stefan Therman[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Tää roikkui keskustelussa jonkin aikaa ja ajattelin että laitetaan sitten tätä kautta. Olen sitä mieltä että tämä täyttää ainakin kriteerit laajasta käsittelystä, joka tuntuu monella olevan tärkeä pointti äänestyksissä. Katsotaan onko laajasti käsitelty liikemies sitten riittävän merkittävä tänne. Omaa mielipidettäni en ihan vielä osaa sanoa, tarttee hiukan funtsia lisää, sanotaan että se on tällä hetkellä 70% säilytyksen kannalla. Korkki74 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 20.51 (EEST)

Äänestys päättyy 10. heinäkuuta 2022 kello 20.46 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Ei wikimerkittävyyttä. --Htm (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 21.23 (EEST)
 2. Kallistun poistoon, mutta jos säilytetään, niin mielestäni myös Liisa Selänteen poistoa tulisi harkita uudelleen.--MAQuire (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 21.31 (EEST)
 3. Maininta molemman kumppanin artikkelissa riittänee. -- Cimon Avaro 3. heinäkuuta 2022 kello 21.48 (EEST)
 4. Sama kuin edellä. Jos merkittävä, niin ei silti näillä näytöillä edellytä omaa artikkelia, vaan saavutukset esitettävissä muissa artikkeleissa.--Matthäus Gehägeberg (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 21.59 (EEST)
 5. Wikipedia on tietosanakirja, ei iltapäivälehti. Ja artikkelin perusteella vaikuttaa aika lailla ns. "turhalta julkkikselta". Lanemoje (Keskustelu/Muokkaukset) 3. heinäkuuta 2022 kello 22.02 (EEST)
 6. --Linkkerpar 3. heinäkuuta 2022 kello 22.17 (EEST)
 7. --AinScept (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 22.19 (EEST)
 8. Hetkellinen julkisuus muiden siivellä. --Abc10 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 23.06 (EEST)
 9. ComradeUranium (keskustelu) 4. heinäkuuta 2022 kello 00.38 (EEST)
 10. --Kärrmes (keskustelu) 4. heinäkuuta 2022 kello 04.05 (EEST)
 11. Kuten Htm ja Lanemoje. --Vyörykkä (keskustelu) 4. heinäkuuta 2022 kello 04.13 (EEST)
 12. --MikkoK (keskustelu) 4. heinäkuuta 2022 kello 14.04 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Eiköhän tämä voi julkkiksena säilyä. Mitään hirveän ihmeellistä muuta Thereman ei ole tosiaan tehnyt kuin, että hänellä on kuuluisia ystäviä ja ystävättäriä. --Zache (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 21.01 (EEST)
 2. Julkkis —Elena (keskustelu) 3. heinäkuuta 2022 kello 22.54 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]