Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:PS)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -124. maaliskuuta 2017 kello 23.42 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -124. maaliskuuta 2017 kello 23.42 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Tiina Wilén-Jäppinen[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Merkittävyyskeskustelussa ei konsensusta. Keskustelun perusteella yhteisö kaipaa myös suuntaviivaa siihen, ovatko kaupunginvaltuuston puheenjohtajat merkittäviä.--Olimar 24. maaliskuuta 2017 kello 14.15 (EET)

Äänestys päättyy 31. maaliskuuta 2017 kello 15.15 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Jos suuntaviivan täsmennystä kaivataan, niin olisi mukava jos äänestäjät ilmaisevat siitä kantansa (riippumatta siitä kummalla puolella äänestävät, eli voihan vastustaa poistoa jostakin muusta syystä vaikka pitäisi kaupunginvaltuuston puheenjohtajia yleensä epämerkittävinä). Jospa siis välttäisi niitä perinteisiä paperi ei lopu-, ääninäyttelijä- ja boromir-tyyppisiä perusteluita. --Jmk (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 14.36 (EET)

Tätä haluaisin itse myös painottaa. Suuntaviivan luominen on vain yksi mahdollinen tulema tästä äänestyksestä, jos artikkeli halutaan säilyttää muista syistä kuin valtuuston puheenjohtajuudesta, niin tuskin siitä voi tehdä suuntaviivaa.--Olimar 24. maaliskuuta 2017 kello 14.40 (EET)
Herää tosin (kerettiläinen?) ajatus, että yleisiä rajanvetoja voitaisiin perustaa jollain toimivammalla keskustelumenettelyllä kuin yrittämällä uuttaa niitä yksittäisistä artikkeliäänestyksistä. --Jmk (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 14.54 (EET)
Meinasin juuri sanoa, etten oikein pidä siitä, että tästä poistoäänestyksestä haetaan ratkaisua kahteen eri asiaan (itse artikkelin poistamiseen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajien merkittävyyteen). Tämänhetkiset äänet näyttävät olevan perusteltu juuri sillä, ettei kunnanvaltuustojen puheenjohtajia pitäisi pitää yleisesti merkittävinä, mikä ei tokikaan tarkoita, etteikö juuri tämä henkilö voisi olla merkittävä. --Outilein (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 15.16 (EET)
Usein poistoäänestyksissä on saatu ratkaisuja kahteen mainitsemaasi asiaan, siihenhän suuntaviivat perustuvat. Mutta kuten sanottua, artikkelin voi säilyttää muustakin perusteesta kuin valtuuston puheenjohtajuudesta eikä siitä tarvitse silloin tehdä suuntaviivaa. Toin kuitenkin esille, että asiasta oli keskusteltu artikkelin keskustelusivulla ja sen suhteen oli esitetty toiveita.--Olimar 24. maaliskuuta 2017 kello 15.39 (EET)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Kannatan poistoa siksi että, kohta meillä olisi merkittäviä myös lautakuntien varajäsenetkin.Ikävää,että hän päätyi tragedian kautta julkisuuteen. Mutta johonkin on vedettävä selvä raja. Jukka Wallin (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 14.22 (EET)
 2. Tämä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja saattaa olla merkittävä, mutta suuntaviivaa en tästä halua. Ääni siis tänne. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 24. maaliskuuta 2017 kello 14.20 (EET) Ääni siirretty oikeaan kohtaan. --24. maaliskuuta 2017 kello 14.31 (EET)
 3. Lainaan itseäni: ”Kaupunginjohtaja vielä menee merkittävänä, mutta sattumanvaraisen henkirikoksen uhriksi joutuminen ei tee merkittäväksi. Sivun luontiin on alunperinkin lähdetty väärin perustein.” Ja tällä siis tarkoitan, ettei kunnanvaltuuston puheenjohtajuus vielä ylitä merkittävyyskynnystä. Surma ei ollut ”edes” harkittu, ettei tästä murhaskandaaliakaan saa merkittävyyttä puoltamaan. --Vilhokki (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 16.54 (EET)
 4. Ei ihan. --MiPe (wikinät) 24. maaliskuuta 2017 kello 17.45 (EET)
 5. Ei ollut mikään Bobrikov. Sattumalta henkirikoksen uhriksi joutuneet eivät ole juuri koskaan merkittäviä. jni (k) 24. maaliskuuta 2017 kello 20.55 (EET)
 6. ComradeUranium (keskustelu) 25. maaliskuuta 2017 kello 00.29 (EET)
 7. --Mattuusi (keskustelu) 25. maaliskuuta 2017 kello 01.40 (EET)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Olisi ollut merkittävä eläessään, mutta kuolintapa varmistaa merkittävyyden. Onhan meillä artikkeli Jokelassa kuolleesta rehtoristakin. Iivarius (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 17.44 (EET)
 2. Kunnan tärkeimmän toimielimen puheenjohtaja. Merkittävämpi kuin virkamieskaupinginjohtaja.--Htm (keskustelu) 24. maaliskuuta 2017 kello 23.46 (EET)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]