Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -125. heinäkuuta 2017 kello 13.06 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -125. heinäkuuta 2017 kello 13.06 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Community as Opportunity (CO:OP)[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Merkittävyyskeskustelussa ei tullut selvyyttä artikkelin merkittävyydestä. – ComradeUranium (keskustelu) 21. heinäkuuta 2017 kello 15.24 (EEST)

Äänestys päättyy 28. heinäkuuta 2017 kello 15.24 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. ComradeUranium (keskustelu) 21. heinäkuuta 2017 kello 16.17 (EEST)
 2. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 21. heinäkuuta 2017 kello 20.24 (EEST)
 3. --Mattuusi (keskustelu) 21. heinäkuuta 2017 kello 21.06 (EEST)
 4. Ei ulkopuolisia lähteitä. --Otrfan (keskustelu) 22. heinäkuuta 2017 kello 07.03 (EEST)
 5. Kuten Iivarius. --Esamatti1 (keskustelu) 22. heinäkuuta 2017 kello 08.12 (EEST)
 6. Symbol delete vote.svg PoisLenitha (keskustelu) 23. heinäkuuta 2017 kello 13.05 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Kyllähän tuo sopii olemaan. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2017 kello 15.35 (EEST)
 2. Kansainvälinen yhteistyö kulttuuriperinnön tallentamiseksi ei ole asia, jonka merkittävyys voi suomenkielisen Wikipedian sooloilluilla vahinkokäytännöillä mitätöityä. Iivarius (keskustelu) 22. heinäkuuta 2017 kello 05.10 (EEST)
 3. Kotivalo (keskustelu) 22. heinäkuuta 2017 kello 07.00 (EEST)
 4. --4shadoww (keskustelu) 22. heinäkuuta 2017 kello 12.02 (EEST)
 5. Vaikka. --Vilhokki (keskustelu) 22. heinäkuuta 2017 kello 14.36 (EEST)
 6. --Pe-ga-sos (keskustelu) 25. heinäkuuta 2017 kello 16.05 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]

Hylätyt äänet[muokkaa wikitekstiä]

 1. --Liggi953 (keskustelu) 21. heinäkuuta 2017 kello 21.14 (EEST) Tämä poistamista vastustanut ääni hylätään, koska tunnuksella on (nyt) vain 74 artikkelimuokkausta eli se ei ollut äänioikeutettu äänestyksen alkaessa. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2017 kello 22.29 (EEST)
 2. -- Synkkis (keskustelu) 25. heinäkuuta 2017 kello 00.29 (EEST) Tämä poistamista vastustanut ääni hylätään, koska tunnuksella 1. muokkaus vasta äänestyksen aloituspäivää seuraavana päivänä eli tunnus ei ollut äänioikeutettu äänestyksen alkaessa. –Kotivalo (keskustelu) 25. heinäkuuta 2017 kello 07.47 (EEST)