Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -14. elokuuta 2015 kello 11.40 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -14. elokuuta 2015 kello 11.40 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Kaksi Suomen armeijan kapteenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelit Väinö Granlund sekä Aarne Taube kertovat suomalaisista sotilaista, jotka ovat saavuttaneet kapteenin arvon Suomen armeijassa. Täällä on aiemmin ollut suuntaviivoissa, että vain kenraalikuntaan kuuluvat ovat automaattisesti merkittäviä. Artikkeleiden merkittävyyttä on puolustettu keskustelussa eri argumentein. Haetaan vähän uusia suuntaviivoja siitä, ovatko tällaiset kapteenit merkittäviä. --Pxos (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 14.03 (EEST)

Äänestys päättyy 9. elokuuta 2015 kello 14.03 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minun mielestäni tuo Väinö Granlund voisi lisätä Luettelo jääkäreistä-luetteloon, koska tuossa luettelossa on monista jääkäreistäkin ja koska tämä Granlund on myös ollut jääkäri, niin se olisi jotenkin parempi idea. Tuosta Aarne Taubesta en tiedä, että mitä sille pitäisi tehdä. --Suklaa123 (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 14.31 (EEST)

Miten äänestyksessä tulee menetellä, jos kannattaa toisen artikkelin säilyttämistä ja toisen poistamista? Eikö kummallekin tulisi olla oma Kannatan- ja Vastustan-osionsa? --Risukarhi (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 14.32 (EEST)

Ei kai mitenkään. En oikein tiedä, oliko tällainen suuntaviivojen hakeminen järkevä ajatus vain sen vuoksi, että molemmat ovat kapteenin arvoisia sotilaita. Jos vaikuttaa siltä, että erilliset äänestykset olisivat tarpeen, ryhmä-äänestyksen voi kaiketi purkaa. --Pxos (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 14.35 (EEST)

Onhan täällä näköjään luokallinen Suojeluskunnan piiripäälliköitä. Eräskin luutnantti, joka toimi piiripäällikkönä kesällä 1919 alle kolme kuukautta, joten ehkä jokainen ihminen on laulun arvoinen. --Pxos (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 23.38 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Granlundin merkittävyys tuntuu tulevan hänen asemansa kautta ja Tauben merkittävin teko on hänen kaatumisensa taistelussa. Granlund voitaisiin mainita vain luettelossa Suojeluskunnan piiripäälliköistä ja Tauben elämäkertatiedot löytynevät jo teoksesta, joka käsittelee upseereita. Historia on kiinnostavaa viihdettä usein, mutta nämä taitavat olla kuitenkin merkittävyysrajan alapuolella. --Pxos (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 14.28 (EEST)
 2. Kuten sanoin edellisessä kommentissani. --Suklaa123 (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 15.12 (EEST)
 3. --Esamatti1 (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 21.26 (EEST)
 4. Symbol delete vote.svg PoisComradeUranium (keskustelu) 3. elokuuta 2015 kello 04.18 (EEST)
 5. Kohta jokaisesta kansalaissodassa konekivääriampujana toimineesta on artikkeli. --M. Porcius Cato (keskustelu) 3. elokuuta 2015 kello 18.51 (EEST)
 6. Granlund voidaan poistaa tynkänä mutta Taube voidaan jättää koska artikkeli on kehityskelpoinen jatkossa. --Ashoka Asoka Ašoka (keskustelu) 4. elokuuta 2015 kello 10.19 (EEST)
 7. --Victor Chmara (keskustelu) 4. elokuuta 2015 kello 11.09 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Isämmaam puollustajia. --Maradona (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 15.39 (EEST)
 2. Oikeasti tärkeiden historian henkilöiden merkittävyyskriteerien pitäisi olla lievempiä, ei tiukempia kuin urheilijoiden, fiktiohahmojen ja viihdeväen. –Kotivalo (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 22.53 (EEST)
 3. --Usp (keskustelu) 2. elokuuta 2015 kello 23.06 (EEST)
 4. --Eh. Kun viimeksi tarkistin, paperia oli vielä jäljellä. --Htm (keskustelu) 3. elokuuta 2015 kello 09.59 (EEST)
 5. --Cortex (keskustelu) 4. elokuuta 2015 kello 11.21 (EEST)
 6. --SeppVei (keskustelu) 4. elokuuta 2015 kello 13.54 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylätyt äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Merkityksellistä ei ole Väinö Grandlundin sotilasarvo, vaan hänen pitkäaikainen tehtävä Suojeluskunnan Vaasan piiripäällikkönä (ei "pikkupomo"). Piiripäälliköitä oli rajattu määrä ja heidän vaikutuksensa kansalaissotaan, toiseen maailmansotaan ja itsenäisen Suomen armeijan syntymiseen on kiistatonta. Vaasa oli vahvimpia suojeluskunnan piirejä ja Pohjanmaan piirin merkitys sotilaskoulutuksen synnyttäjänä on tärkeää. Minusta olisi väärin jättää pois tällaisia henkilöitä. Kyse ei myöskään ole sodan tai sotilaiden ihannoinnista vaan oikeasti merkityksellisistä henkilöistä Suomen historiassa. --Rescenturio (keskustelu) 4. elokuuta 2015 kello 00.14 (EEST) Tämä poistoa vastustanut ääni on hylätty, koska käyttäjällä Rescenturio ei vielä ole äänioikeutta Wikipediassa. Hän on tehnyt vain 39 artikkelimuokkausta. --Pxos (keskustelu) 4. elokuuta 2015 kello 01.15 (EEST)