Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -127. toukokuuta 2015 kello 06.10 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -127. toukokuuta 2015 kello 06.10 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Merthen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Törmäsin tällaiseen kolmen sukupolven sukuun, kun tein artikkelin Eva Merthenistä, joka oli ohjauksena puolisonsa artikkeliin. Hän kuitenkin on merkittävä siksi, että hän on Topeliuksen kertomuksen "Suomen herttuatar" aihe ja mainitaan oikeissakin tietosanakirjoissa. Myös hänen isänsä on merkittävä, Turun pormestari, tosin hänestäkin on vain ohjaus. Sen sijaan sitä edelliset kaksi sukupolvea jotka muodostavat "kauppiassuvun", eivät ole merkittäviä. Turussahan oli paljon kauppiaita, ja kaupat siirtyivät isältä pojalta, ihan niin kuin muuallakin. Jos jotakin tarvitaan niin enintään täsmennyssivu, ja nämä sukuselvitykset voi esittää esimerkiksi Carl Merthenin artikkelissa, jos joku sellaisen tekee. Kahden merkittävän ihmisen vuoksi ei oikein voi ajatella sukuartikkelia, näitähän Suomessakin kai on aika paljon (esimerkiksi nykypolitiikassa ja yliopistopiireissä). Ehdotan siis poistoa. --PekkkaN (keskustelu) 24. toukokuuta 2015 kello 19.34 (EEST)

Lisähuomautus: Merkittävyyskeskusteluun osallistui kantansa ilmoittamalla 2+1 henkeä.  –Kommentin jätti PekkkaN (keskustelu – muokkaukset) 24. toukokuuta 2015 kello 19.37 (EEST)

Äänestys päättyy 31. toukokuuta 2015 kello 19.34 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tästä aiheesta on aiempi poistoäänestys vuodelta 2008 sivulla Wikipedia:Poistettavat sivut/Merthen. --Pxos (keskustelu) 24. toukokuuta 2015 kello 20.10 (EEST)

Aiemmassa poistoäänestyksessä todettiin, että Merthen-suvusta on artikkeli Uudessa tietosanakirjassa. Jos se kelpaa "oikeaan" tietosanakirjaan, eikö pitäisi kelvata myös Wikipediaan? ¬Antilope 24. toukokuuta 2015 kello 21.38 (EEST)

Tuliko siinä äänestyksessä edes selväksi, että kummassa noista kahdesta tietosanakirjasta artikkelin väitetään olevan? --Otrfan (keskustelu) 24. toukokuuta 2015 kello 21.46 (EEST)
Ainakin kannattaa lukea keskustelu, koska se oli pitkä ja sisälsi monenlaisia näkökulmia.--Urjanhai (keskustelu) 24. toukokuuta 2015 kello 21.56 (EEST)

Sekä artikkelin aloittaja Petri Krohn että joku muu (ja minä) ovat olleet sitä mieltä. että aineiston voisi yhdistää Carl Merthen artikkeliin. Tosin Krohn ennusti - aivan oikein - "en usko että Carl Merthenistä tulee Wikipediaan mitään sisältöä vuosiin". Olisin itse sen tehnyt jo silloin kun tein Eva Merthenin, mutta en halua maksaa vapaaehtoisprojektin aineistosta. Krohnilla ilmeisesti on Kansallisbiografia käytössään, mutta ei hän tosiaan ole näinä seitsemänä vuotena halunnut tehdä sitä. Jos saan kopion artikkelista (vai onko se laitonta?), voin tehdä sen ihan lähipäivinä ja tämä sukuartikkeli sitten liitetään siihen. --PekkkaN (keskustelu) 24. toukokuuta 2015 kello 22.12 (EEST)

Kansallisbiografia on myös painettuna, eli jos satut käymään jossain kirjastossa, missä se on, niin voit pystyä tekemään artikkelin myös siellä joko tekemällä muistiinpanoja tai, jos omistat läppärin tms., otamalla läppärin mukaan. Lisäksi riippuen siitä, oletko esim. jonkun kunnallisen kirjaston asiakas, on kai lähinnä tuurista kiinni, sattuuko oman kunnallisen kirjastosi verkkokirjasto tarjoamaan sinulle pääsyn nelli-portaaliin kotikoneeltasi. Jos sattuu, niin saatat hyvällä tuurilla päästä lukemaan artikeeliasi kotikoneeltasi jos nyt, jos sinulla on kunnallisen kirjastosi verkkokirjaston tunnukset. Tässä on lueteltuna tahot (yliopistoja, ammattikorkeakouluja, kunnallisten kirjastojen yhteenliittymiä), joiden käyttäjillä on pääsy Nelli-portaaliin ja sitä myötä kansallisbiografiaan (eli voit sieltä katsoa, onko esim. oma kunnallinen kirjastosi mukana jossain noista yhteenliittymistä). Lisäksi sekalaista-kahvihuoneessa viritellään parhaillaan hanketta nimeltä Wikipedia library, jolla pyritään tuomaan jonkinlaisilla mikrostipendeillä maksullisia aineistoja hakemuksesta niiden käyttöön, joilla on niille käyttöä wikipedian muokkaamista varten mutta ei mahdollisesti pääsyä niihin muuten, ja tässä juuri wikipedistien paljon käyttämää Kansallisbiografiaa on tarkoitus selvittää ensimmäiseksi (mutta se ei varmaan ehdi toteutumaan kuitenkaan tämän merkittävyyskeskustelun aikana).Tästä hankkeesta tietää parhaiten kai Käyttäjä:Olimar.--Urjanhai (keskustelu) 25. toukokuuta 2015 kello 08.16 (EEST)
Minulle voi lähettää sähköpostia. --PekkkaN (keskustelu) 25. toukokuuta 2015 kello 10.56 (EEST)
Luulen, etten lähde venyttämään copyrightia copypasteamalla artikkeleita netistä ja lähettämällä niitä edelleen, kun itsekin olen Wikipediaa varten tehnyt lukemattomia kirjastokäyntejä, ja itse asiassa kirjastossakin kopioinut valokopiokoneella lukuisia kansallisbiografian artikkeleita wikipedian muokkaamista varten 20 senttiä/kopio, kunnes lähikirjastoni poisti Kansallisbiografian, ja vasta siitä kirjastolle reklamoidessani sain sattumalta tietää, että verkkokirjaston nelli-portaalin kautta olisin koko ajan päässyt Kansallisbiografiaan kotikoneeltakin. --Urjanhai (keskustelu) 25. toukokuuta 2015 kello 12.36 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --Mattuusi (keskustelu) 26. toukokuuta 2015 kello 02.07 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 24. toukokuuta 2015 kello 22.09 (EEST)
 2. Kehityskelpoinen. --Ashoka (keskustelu) 25. toukokuuta 2015 kello 12.08 (EEST)
 3. Historiallisesti riittävän merkittävä aihe. Suvussa ainakin kaksi merkkihenkilöä suoraan alenevassa polvessa. --Wähäwiisas (keskustelu) 25. toukokuuta 2015 kello 13.47 (EEST)
 4. --Ville Siliämaa (keskustelu) 26. toukokuuta 2015 kello 03.36 (EEST)
 5. Tuskin tästä mitään haittaa on tiedonjäsentelylle, joten katson aiheen olevan merkittävä. Artikkelin nykytila on kyllä aika hirveä. Gopase+f (keskustelu) 26. toukokuuta 2015 kello 17.01 (EEST)
 6. Kyllikki. --Vilhokki (keskustelu) 26. toukokuuta 2015 kello 20.44 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]