Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -125. helmikuuta 2017 kello 16.32 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -125. helmikuuta 2017 kello 16.32 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Suomen Hoivatilat[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Merkittävyyskeskustelussa kaksi käyttäjää + IP kannattivat artikkelin poistamista, kolme käyttäjää taas kannatti säilyttämistä. Minä itse kannatan artikkelin säilyttämistä (perustelut alempana), mutta tuodaan nyt äänestykseen, niin ei jää kenellekään mitään hampaankoloon ja saadaan vähän suuntaviivoja tulevaisuutta varten.--Henswick (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 23.07 (EET)

Äänestys päättyy 25. helmikuuta 2017 kello 23.07 (EET).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

1) Hoivatilat on listattu Helsingin pörssin First Northiin. Meillä on yhtä lukuunottamatta olemassa artikkelit kaikista muista First North -listan yhtiöistä, joskaan tietääkseni näistä yksikään ei ole aiemmin ollut poistoäänestyksessä.
2) Yritys on ilmoittanut siirtyvänsä tämän vuoden aikana Helsingin pörssin päälistalle.[1] Meillä on artikkeli kaikista Helsingin pörssin päälistalla olevista yhtiöistä, mutta näistäkään yhtäkään ei ilmeisesti ole viety aikaisemmin äänestykseen.
3) Hoivatilat on markkina-arvoltaan jo nyt suurempi kuin noin 50 Helsingin pörssin päälistalla olevista yhtiöistä[2]. Hoivatilojen markkina-arvo ohittaa mm. sellaisia yhtiöitä kuten Marimekko, Ilkka-yhtymä ja Kotipizza.
4) Yrityksestä on kirjoitettu useita kymmeniä uutisartikkeleita kaikissa Suomen merkittävissä talousmedioissa (esim. Arvopaperi, Kauppalehti, Talouselämä). Yritys on mm. ollut ainakin kerran Arvopaperi-lehden kansikuvajuttuna[3]. Lisäksi se on toistuvasti noteerattu myös kaikissa Suomen merkittävimmissä ei-talousaiheisissa medioissa (esim. Yle, Helsingin sanomat, Kaleva)
5) Vaikka yritys onkin työntekijämäärältään melko pieni (viime vuonna 11 työntekijää), on se liikevaihdoltaan (7,4 milj.) ja liikevoitoltaan (2,9 milj.) jo nyt iso yritys.-Henswick (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 23.09 (EET)
Jos ja kun tämä on ollut mukana 70 rakennushankeessa ympäri maan, herää kysymys, miten se on onnistunut ne rakentamaan 11 hengellä. Olisi selvitettävä, mitä tämä tekee muuta kuin sijoittaa. Lehtijutut kertovat käytännössä vain rakettimaisesta noususta. Wikipedian tarkoitus ei myöskään ole lisätä jonkin ylikuumenneen pörssiyhtiön markkina-arvoa entisestään. --Höyhens (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 07.17 (EET)
Valtava määrä juttulinkkejä esitellään keskusteluissa, mutta itse artikkelissa ei riippumattomia lähteitä näy. Artikkelin nykytila houkuttaa tekemään hätäisiä johtopäätöksiä. --Tappinen (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 07.25 (EET)
Sivulta Wikipedia:Merkittävyys: Artikkelin hetkellinen tila, keskeneräisyys tai lähteiden puute eivät välttämättä tarkoita, että artikkeli ei olisi aiheeltaan merkittävä. Olisi vähän hassu tilanne, jos meillä artikkeli julistettaisiin aiheeltaan epämerkittäväksi ja sen luominen uudelleen kiellettäisiin vain sen takia, että kellään ei juuri nyt ole aikaa/halua kirjoittaa artikkelia valmiiksi. Juttulinkeillä halusin lähinnä nostaa esille sitä, että yrityksestä on kyllä olemassa paljon lähdemateriaalia (esim. Arvopaperin vanhasta kansikuvajutusta irtoaisi paljon myös tietosanakirjaan sopivaa materiaalia), vaikka minulla itselläni ei ole juuri nyt aikaa alkaa käymään tätä lähdeaineistoa läpi ja laajentamaan artikkelia.-Henswick (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 23.09 (EET)
Se ei siis ole rakennusyhtiö ainakaan enää. --Pxos (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 19.20 (EET)
Ei ole koskaan ollutkaan, tuo "..palvelukiinteistöjen rakentamiseen" -kohta oli minulta lipsahtanut ajatusvirhe. Hyvä kun tuli korjattua.-Henswick (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 23.09 (EET)

Yritys ei ole pörssinoteerattu. Huomatkaa, että MSäynevirran kommentissa on virhe, ja sopii kysyä onko se sitten tietoista harhaanjohtamista, kun asia tuotiin selvästi esiin aiheen keskustelusivulla keskustelu. First North -yhtiöistä ei direktiivin mukaan voi käyttää ilmausta pörssinoteerattu. Yrityksen toiminnasta on tosiaan kovin vähän tietoa merkittävyyden perusteiksi, joten niitä odotellaan. --Abc10 (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 07.32 (EET)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Laajat perustelut kommenteissa.-Henswick (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 23.10 (EET)
 2. Vähän perverssiä jos sallitaan sanoa, että äänestyksen aloittaja on ensimmäinen vastustaja myös. Mutta kiitos siitä. Deletionismin on käännyttävä toiseen laitaan joskus. -- Cimon Avaro 18. helmikuuta 2017 kello 23.17 (EET)
 3. Pörssinoteerattu yritys, pitäisin merkittävänä. --Msaynevirta (k · m) 18. helmikuuta 2017 kello 23.36 (EET)
 4. Henswickin perusteluin.--Olimar 18. helmikuuta 2017 kello 23.49 (EET)
 5. Heittämällä tälle puolelle. --Vilhokki (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 16.43 (EET)
 6. Minusta kaikki First Northilla olevat voisivat ylittää automaattisesti merkittävyyskynnyksen. --Elena (keskustelu) 19. helmikuuta 2017 kello 19.15 (EET)
 7. Kuten perusteltu kommenteissa. Lisäksi sikäli kuin yrityksen asiakkaita ovat terveyspalvelujen (yksityiset ja julkiset) tuottajat, tämä liittyy myös yhteiskunnallisesti merkittävään terveyspalvelujen yksityistämiskehitykseen. Ref Kalevan talousuutinen[4], johon artikkelissa viitataan: Päiväkotien ja vanhusten hoivakotien rakentamisesta ja palvelujen tarjoamisesta on tulossa yhä järjestäytyneempi ja ketjuuntunut bisnes, kun kuntien palveluita kilpailutetaan rankasti ja niitä siirretään yksityisten hoidettaviksi. --Qtea (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 10.35 (EET)
 8. Selventää, kenelle hoiva-alan veroeurot menevät. --Höyhens (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 18.57 (EET)
 9. --Lympri (Viestii) 22. helmikuuta 2017 kello 09.20 (EET)
 10. Mielestäni varsin selkeästi tälle puolen.--Veli Himmeä (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 09.30 (EET)
 11. Jesus mikä liikevoitto-%. —kallerna (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 20.48 (EET)
 12. Symbol keep vote.svg SäilytettäväLenitha (keskustelu) 25. helmikuuta 2017 kello 18.30 (EET)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]