Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -129. toukokuuta 2017 kello 15.42 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -129. toukokuuta 2017 kello 15.42 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


KOI[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Albumia julkaisematon yhtye on todettu merkittävyyskeskustelussa merkittäväksi, koska sitä on käsitelty muutamaan otteeseen mediassa, se on julkaissut kaksi singleä levy-yhtiön kautta, tietoa löytyy ihan kivasti, ja artikkeli on hyvin kirjoitettu. Aloitin poistoäänestyksen ihan vain muodollisuudesta, niin vastaavia artikkeleita voidaan säilyttää jatkossa ilman turhia merkittävyyskeskusteluita. --178.55.44.203 26. toukokuuta 2017 kello 01.49 (EEST)

Äänestys päättyy 2. kesäkuuta 2017 kello 01.49 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin tietää, mikä täsmälleen on se "vastaavia artikkeleita" jotka on tarkoitus tämän perusteella jatkossa automaattisesti linjata merkittäviksi. Julkaissut kaksi singleä, tietoa löytyy ihan kivasti, artikkeli hyvin kirjoitettu? --Jmk (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 11.30 (EEST)

Wikipediasta on aiemmin poistettu yhtyeitä, jotka ovat levyttäneet useamman singlen levy-yhtiöille, ja joita on käsitelty myös muutamaan otteeseen mediassa, perustellen sitä sillä, ettei yhtye ole julkaissut albumia. Mielestäni albumi ei ole tänä maailman aikana enää millään tapaa merkittävyyden edellytys, kun koko albumiformaatti alkaa hautautua historiaan. --176.93.41.113 26. toukokuuta 2017 kello 12.14 (EEST)
Tämä on vähän erikoinen äänestys, kun merkittävyyskeskustelu toi kuitenkin säilytettävä-tuloksen. --Höyhens (keskustelu) 29. toukokuuta 2017 kello 11.23 (EEST)
Säilytettävä-tulos tuli, kun yksi kirjoittaja oli epävarma merkittävyydestä ja toinen piti merkittävänä, ja poisti kyseenalaistuksen. --87.95.85.23 29. toukokuuta 2017 kello 11.47 (EEST)
Ei tämän yhden äänestyksen perusteella kuitenkaan alenneta yhtyeiden merkittävyyskriteeriä albumista pariin singleen (jotka eivät ole edes erikoisemmin menestyneet). Seuraavista samankaltaisista tapauksista voidaan edelleen äänestää, tai poistaa/säilyttää ne merkittävyyskeskustelulla. -kyykaarme (keskustelu) 29. toukokuuta 2017 kello 18.41 (EEST)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Artikkeli lähteetön, paitsi että toinen duon jäsen on homoseksuaali. Ei riitä merkittävyyteen. --Otrfan (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 12.53 (EEST)
 2. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 26. toukokuuta 2017 kello 15.06 (EEST)
 3. --Esamatti1 (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 15.31 (EEST)
 4. Ei ole saanut aikaan vielä juuri mitään, ei edes laajaa julkisuutta. –Kotivalo (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 17.07 (EEST)
 5. Ei ylitä omaa kynnysmittaria näillä tiedoilla. --OneMember (keskustelu) 29. toukokuuta 2017 kello 05.25 (EEST)
 6. --Pjoona11 (keskustelu) 29. toukokuuta 2017 kello 16.21 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Lyhyen, ei niin muodollisen pohdiskelun jälkeen tälle puolelle. Jos yhtye/artisti/kollektiivi ei ole julkaissut kokopitkää albumia, niin aiheen merkittävyys pitää todentaa ulkoisia, riippumattomia lähteitä hyväksi käyttäen. Tässä nyt on vaan yksi YleX:n lööppi lähteenä, mikä lohtuna on kohtalaisen laiha. Ryhmällä on kuitenkin pari singleä plakkarissa arvostetun levy-yhtiön kautta, joista toinen on noussut latauslistalle. Tämän lisäksi toiminta tuntuu vakiintuneelta artistien kanssa harjoittaman laajan yhteistyön vuoksi, ja sivu itsessään vilisee sinilinkkiä, joten tälle puolelle. Mutta ei mitenkään itsestäänselvyytenä. --Vilhokki (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 08.55 (EEST)
 2. Yhdyn Vilhokin kanssa. Tehnyt myös suht tunnettujen suomalaisten artistienkin kanssa näköjään singlejä. --Sullay (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 12.51 (EEST)
 3. --Elena (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 16.04 (EEST)
 4. --Lenitha (keskustelu) 28. toukokuuta 2017 kello 13.03 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]

 1. Vaikka aihe vaikuttaakin merkittävältä, niin lähteistys on puutteellinen. – ComradeUranium (keskustelu) 26. toukokuuta 2017 kello 13.26 (EEST)
 2. Kuten edellä. Näistä artikkeleista on minusta selvästi arvoa, mutta lähteettöminä hukkuu WPeen idea. --Caygill (keskustelu) 28. toukokuuta 2017 kello 11.04 (EEST)