Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -126. heinäkuuta 2016 kello 17.20 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -126. heinäkuuta 2016 kello 17.20 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Käägiä ja lippuriskejä[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Merkittävyyskeskustelussa ei tulosta. Oma kantani vielä epävarma. --Höyhens (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 16.33 (EEST)

Äänestys päättyy 30. heinäkuuta 2016 kello 16.33 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

EDIT: Otollinen paikka puhua itsensä pussiin, muistin väärin eikä yhtye ollutkaan virallisella listalla. Vilhokki (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 00.15 (EEST)

Tää kuuluis tonne keskustelun puolella. --Höyhens (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 02.35 (EEST)
Circlellä, jolta sama lafka on julkaissut 100 kappaleen kasettipainoksen, on listamenestystä. Jos tää ei oo merkittävä, niin ois mielenkiintoista katsoa onko tuo Circlen kasetti. --Älyttäjä (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 14.06 (EEST)
No entäpä tämä sitten? Tai tämä? Painosmäärä pyöreä 0, netissä julkaistuja omakustanteita. Täällähän saa kohta aloittaa kunnon puhdistukset. --Vilhokki (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 15.07 (EEST)

Täsmennys Kotivalon argumenttiin: Miten niin kuka tahansa voi julkaista? Täällähän poistetaan useamman kerran viikossa sellaisia artisteja ja yhtyeitä, joilla ei ole minkäänlaista julkaisuhistoriaa levy-yhtiöiden leivissä, mikä on aivan oikein. Se, että yhtye ei ole tuttu, ei tarkoita, että se olisi mikä tahansa yhtye. Suuntalinjojen puitteissa näyttäisi siltä että ainoa epäkohta on se, miten näitä linjauksia aletaan nyt muuttamaan koska ne tuntuvat olevan hyvinkin vaikeaselkoiset. Painosmäärät tuntuisivat olevan ainakin päällimmäinen ongelma, sillä levy-yhtiö on merkittävä ja sillä sipuli. Lyökää sitä vasta-argumenttia niin vastailen parhaani mukaan, keskustelusivullakin on paljon asiaa, mutta tiedän että kaikki sitä eivät lue niin nostetaan ne nyt vielä tässäkin esille. Yst. terv. --Vilhokki (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 15.33 (EEST)

Perustelet ihan järkevästi nykyisten käytäntöjen mukaan ja muutenkin, eikä minulla ole mitään Hopeajärveä tai Ruton Musicia vastaan, mutta mielestäni tämä on jo liian nicheä etenkin kun musiikkijulkaisujen nykyistä merkittävyysrajaa aletaan suhteuttamaan vaikkapa liikeyrityksille käytännössä asetetuille rajoille. Ellei muita merkittävyysrimoja ruveta laskemaan ja käytäntöjä miettimään uusiksi, niin erityisesti tällaisten sadan kappaleen julkaisujen säilyttäminen alkaa yksinkertaisesti olla epäreilua. --Ukas (keskustelu) 26. heinäkuuta 2016 kello 15.33 (EEST)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Marginaalista monistustoimintaa. Kun kuka tahansa voi nykyään ”julkaista” musiikkitallenteen, eikö olisi aika tiukentaa merkittävyysrajaa? –Kotivalo (keskustelu) 24. heinäkuuta 2016 kello 10.20 (EEST)
 2. --United14 (keskustelu) 24. heinäkuuta 2016 kello 10.40 (EEST)
 3. --Cortex (keskustelu) 24. heinäkuuta 2016 kello 19.44 (EEST)
 4. --Esamatti1 (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 09.00 (EEST)
 5. --ComradeUranium (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 15.04 (EEST)
 6. --Ukas (keskustelu) 26. heinäkuuta 2016 kello 15.34 (EEST)
 7. --Pjoona11 (keskustelu - muokkaukset) 26. heinäkuuta 2016 kello 19.10 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Per merkittävyyskeskustelu. Jos suuntalinjoissa sanotaan, että merkittävän levy-yhtiön kautta julkaistu äänite on merkittävä niin silloin asia on aika yksiselitteinen, huolimatta albumityypistä tai kestosta. Singlejä nykyään ei edes julkaista fyysisinä äänitteinä (muutama 7" vinyylijulkaisu pois lukien) mutta ei näistä haloota nosteta. Tässäkin kyseessä on kokopitkä (live)albumi, vaikka painomäärä nyt pieni onkin. Yhtyekin on merkittävä, ja sillä on laaja julkaisuhistoria sekä listamenestystä. Ymmärrän kyllä että saattaa tuntua arveluttavalta mutta tälle kannalle kallistun ja kevyesti. --Vilhokki (keskustelu) 25. heinäkuuta 2016 kello 00.11 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]