Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -11. huhtikuuta 2015 kello 06.11 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -11. huhtikuuta 2015 kello 06.11 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Luettelo tunnetuista homo- ja biseksuaaleista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Viimeisimmästä äänestyksestä on jo seitsemän vuotta ja moni näyttäisi tahtovan artikkelin poistoa. --188.67.31.12 31. maaliskuuta 2015 kello 15.37 (EEST)

Äänestys päättyy 7. huhtikuuta 2015 kello 15.37 (EEST).

Aikaisempia äänestyksiä:

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni tästä ei pitäisi äänestää uudelleen. --Höyhens (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 16.05 (EEST)

Ei oo kyl luetteloa parrakkaista naisistakaan: Luettelo parrakkaista naisista. --Hartz (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 16.08 (EEST)
On kyllä: Luettelo feministeistä. --Hartz (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 16.12 (EEST)

Mikään ei ole tässä ajassa muuttunut, joten uutta äänestystä ei ole syytä aloittaa. --Elena (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 16.14 (EEST)

Lisäsin äänestyksen, koska artikkelin poistoa vaativa protestointi alkoi häiritä sen kehittymiseen liittyvää keskustelua. Toisaalta näkisin, että seitsemässä vuodessa homoseksuaalisuudesta on tullut Suomessa hyväksyttävämpää ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien julkisuuden henkilöiden kuriositeettiarvo on vähentynyt, joten artikkelin tarpeellisuutta voi myös arvioida uudestaan. Toisaalta ehkä yleisen keskustelun artikkelin hyödyllisyydestä voisi käydä ennen äänestystä, joten äänestyksen saa puolestani keskeyttää. --188.67.31.12 31. maaliskuuta 2015 kello 19.15 (EEST) edit:31. maaliskuuta 2015 kello 19.23 (EEST)
Äkkiseltään laskien edellisestä äänestyksestä on noin 7 vuotta, joten väitteet liian tiheästä äänestämisestä ovat vahvasti liitoiteltuja. Äänestys on nyt kuitenkin aloitettu ja käytännön mukaan vain äänestyksen aloittaja voi keskeyttää äänestyksen ennen määräaikaa, joten äänestyksen lopettamisesta ei tarvitse äänestää eikä tällä sivulla juuri jauhaakaan (taas).--Htm (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 19.28 (EEST) (korj.)--Htm (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 19.45 (EEST)
Poistoäänestyksiä on tainnut olla kolme, viimeisin vuonna 2008. Jätin jo ääneni tähän, muut perässä. --Hartz (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 19.32 (EEST)

Luettelo näyttää olevan asiallisesti lähteistetty, eikä artikkelin nykytilaa voi kuulemma muutenkaan käyttää poistoperusteena eikä paperikaan lopu. Sinänsä suhtaudun hiukan empien intoon luokitella ihmisiä joidenkin henkilökohtaiseten ominaisuuksien mukaan, ml. myös uskonto.--Htm (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 20.22 (EEST)

Vastine Otrfanin kommenttiin: tämä lista voi myös auttaa oman seksuaali-identiteetin kanssa painivia näkemään seksuaali-identiteetiltään poikkeavien henkilöiden kirjoa ja näin hyväksymään itsensä. Tummaihoisuus ei ole kovin pätevä vertailukohta. --188.67.31.12 31. maaliskuuta 2015 kello 22.38 (EEST)

Tämä on yksi syy, miksi luettelon voisi säilyttää. Täällä ei taida olla luokkaa niin kuin esim. enwikissä on LGBT-luokkia.--Whitetabor (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 22.53 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Symbol delete vote.svg Pois --Hartz (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 19.30 (EEST)
 2. --Cortex (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 19.55 (EEST)
 3. --Kotivalo (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 20.11 (EEST)
 4. Täysin käsittämätön luettelo. Mitäs seuraavaksi? Luettelo neekereistä? Samalle kohderyhmälle sekin olisi tarkoitettu. --Otrfan (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 21.51 (EEST)
 5. --Esamatti1 (keskustelu) 1. huhtikuuta 2015 kello 08.55 (EEST)
 6. Ihmisiä ei mielestäni enää ole syytä listata tällaisin perustein ainakaan Suomessa. --Savir (keskustelu) 1. huhtikuuta 2015 kello 09.02 (EEST)
 7. Ei tarvetta luetteloida tai luokitella ihmisiä etnisen taustan, poliittisen tai uskonnollisen vakaumuksen tai seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Kaikki ovat normaaleja. Gopase+f (keskustelu) 1. huhtikuuta 2015 kello 09.06 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --Vastustan yleensä kaikkea.--Htm (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 20.22 (EEST)
 2. Opt-out. --Usp (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 21.09 (EEST)
 3. Symbol keep vote.svg Säilytettävä Luettelo on myös yhdeksässä muussa Wikipediassa, joista englanninkielisen Wikipedian luettelo on jaettu aakkosittain useaan osaan. Näistä osista noin puolella on suositellun luettelon status. Myös meidän luettelomme on oikein hyvässä kunnossa enkä näe mitään syytä, miksi se pitäisi poistaa, kun meillä on monenlaisia muitakin henkilöluetteloita. --Elena (keskustelu) 31. maaliskuuta 2015 kello 21.21 (EEST)
 4. Symbol keep vote.svg SäilytettäväCimon Avaro 31. maaliskuuta 2015 kello 21.47 (EEST)
 5. --Zache (keskustelu) 1. huhtikuuta 2015 kello 09.02 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]