Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -14. maaliskuuta 2015 kello 13.12 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -14. maaliskuuta 2015 kello 13.12 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Anssi Honkanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Radiojuontajasta kertova artikkeli muutettu kertaalleen uudelleenohjaukseksi ja sitten palautettu. Merkittävyyskeskustelussa ei konsensusta. --Wähäwiisas (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 10.50 (EET)

Äänestys päättyy 10. maaliskuuta 2015 kello 10.50 (EET).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmista poistoäänestyksistä tulee mieleen tähän vertautuvana Wikipedia:Poistettavat sivut/Kristiina Komulainen vuodelta 2007. Komulainen ei ollut tuohon aikaan yhtä tiheään tahtiin esillä televisiossa kuin nykyään, eikä yhtä tunnetuissa ohjelmissa, vaan tunnettu pääasiassa NRJ:n radiojuontajana, kuten Honkanenkin. Artikkelin tila kyseisen äänestyksen aikaan: [1]. Kyseinen artikkeli säilyi äänestyksessä selkein lukemin. --Nironen (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 13.14 (EET)

Tämä äänestys on aloitettu itsenäisesti, koska keskustelussa oli useita mielipiteitä, eikä kukaan vedonnut näinkin kaukaiseen 8 vuoden takaiseen äänestykseen. Komulaisella on TV-uraa, Honkasella ei, minkä vuoksi Komulaista ilmeisesti pidettiin TV-julkkiksena. --Wähäwiisas (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 13.32 (EET)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ei riittävän merkittävä radio- tai musiikkialalla. Ei merkittävyyttä osoittavia lähteitä. Poisto kokonaan, ei uudelleenohjausta toiseen artikkeliin. --Wähäwiisas (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 10.52 (EET)
 2. --Ashoka (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 11.14 (EET)
 3. Kaikki tarpeellinen on jo mainittu artikkeleissa The Voice, Aamupojat ja Kaksio. --Thi (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 12.46 (EET)
 4. Kuten Thi ym. --Höyhens (keskustelu) 4. maaliskuuta 2015 kello 11.41 (EET)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Palkittu radiojuontaja [2] sekä Suomen viralliselle listalle albumeita saaneiden yhtyeiden jäsen. Radiouraa takana jo pian kahdeksan vuotta (ensin NRJ:llä ja nyttemmin The Voice -kanavalla). --Nironen (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 11.01 (EET)
 2. Kuten edellinen, Levyt on ovat julkaistu Universal Music Group ja Warner Music Finland:n kautta. Palkitun lisäksi myös suosittu radiojuontaja.[3] --Zache (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 11.14 (EET)
 3. Yhtä merkittävältä vaikuttaa kuin juontajaparinsa, joten jos Rennestä on artikkeli, niin miksi ei Anssista. --Ekeb (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 11.21 (EET)
 4. Listahittiyhtyeen jäsen ja sen lisäksi pitkä ura valtakunnallisten radiokanavien juontajana. --Elena (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 11.43 (EET)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]