Wikipedia:Piilottaminen/Tietojen näkyvyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietojen näkyvyys Wikipedian artikkeleissa (tekniseltä kannalta)[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaaminen tai kumoaminen[muokkaa wikitekstiä]

  • Muokkausmenetelmä eli palautus (reverting)
    • Normaalitilanne: Sivulle tehty mikä tahansa muokkaus on välittömästi näkyvissä kaikille.
    • Palautus/kumous: Myöhempi muokkaaja voi poistaa tiedon artikkelista muokkaamalla sitä normaalisti tai kumoamalla jonkun aiemman muokkauksen, jolloin tietoa ei näy artikkelin viimeisimmässä versiossa, mutta se on saatavilla muokkaushistoriasta. Jos muokkaushistoria on pitkä eikä tietoa erityisesti osaa etsiä, poistettu tieto on käytännössä melko hyvin historian kätköissä ja sen löytävät vain sellaiset lukijat, jotka tutkivat muokkaushistoriaa tarkasti – tai mikäli sivun vanhempaan versioon tehdään erikseen linkki (ns. diffi) viittaamaan juuri siihen versioon, joka sisältää lisätyn tiedon.

Vakauttaminen[muokkaa wikitekstiä]

  • Vakautusmenetelmä
    • Normaalitilanne: Sivulle tehty mikä tahansa muokkaus on välittömästi näkyvissä kaikille.
    • Vakautettu sivu: Sivulle tehty arvioimaton muokkaus ei näy ensimmäisenä sisäänkirjautumattomille käyttäjille, mutta tiedon saa näkyville valitsemalla erillisen "Uusin versio" -nimisen välilehden tai painamalla linkkiä "n muutos/muutosta odottaa arviointia". Tieto näkyy välittömästi ensimmäisenä kaikille sisäänkirjautuneille käyttäjille, vaikka muokkausta ei ole vielä arvioitu. Arvioinnin jälkeen, mikäli muokkaus on hyväksytty, se näkyy kaikille. Mikäli muokkaus hylätään, kyseessä on yllä kuvattu kumoaminen.

Piilottaminen[muokkaa wikitekstiä]

  • Piilottaminen(deleterevision) ja (deletelogentry)
    RevisionDelete-tekniikalla muokkaushistoriasta voidaan piilottaa yksittäisiä tietoja siten, että ne eivät ole saatavissa myöhemmin kuin Wikipedian ylläpitäjille. Piilottaminen ei poista tietoa lopullisesti vaan ainoastaan muuttaa sen näkyvyyttä tavallisen käyttäjän kannalta. Piilottaa voidaan version tekstisisältö, sen muokkausyhteenveto ja version tekijän tiedot. Myös lokimerkintöjä voidaan erikoistapauksissa piilottaa. Tällaiset piilottamiset voidaan aina myöhemmin peruuttaa, jolloin tiedot palautuvat kaikkien saataville.

    Piilotettua tekstisisältöä, muokkausyhteenvetoja tai lokimerkintöjä pääsevät katsomaan vain suomenkielisen Wikipedian 33 ylläpitäjää sekä välityslautakunnan jäsenet.

Häivyttäminen[muokkaa wikitekstiä]

  • Häivytys(suppressrevision) ja (hideuser)
    Häivyttämisellä tarkoitetaan versioiden piilottamista myös ylläpitäjiltä. Se toteutetaan yllä kuvatulla piilotus-toiminnolla, mutta häivyttäjillä on mahdollisuus valita, ovatko piilotetut versiot näkyvissä ylläpitäjille vai onko niiden sisältö sellaista, että sen ei kuulu olla saatavilla edes ylläpito-oikeuksilla varustetuille käyttäjille. Häivytys on käytännössä eräänlaista superpiilotusta.

    Häivytettyä tietoa pääsevät katsomaan vain suomenkielisen Wikipedian 2 häivyttäjää sekä Wikimedian ylivalvojat.

    Jos joltakin sivulta häivytetään yksittäisiä versioita, on sivuhistoriassa häivytettyjen versioiden kohdalla näkyvissä osittain yliviivattu ja harmaasävytetty rivi, josta ilmenee vähintään version luomisajankohta (ks. testisivu, josta on häivytetty kaksi versiota ja piilotettu keskimmäinen versio). Häivytysoikeuksilla varustettu käyttäjä voi tarpeen mukaan piilottaa kaikkien ei-häivyttäjien näkyvistä version tekstisisällön, version tekijän tunnuksen/IP-osoitteen ja/tai yhteenvedon. Mikäli koko sivu häivytetään kerralla, tapahtumasta jää merkintä ainoastaan häivytyslokiin, jolloin muut kuin häivyttäjät eivät pääse käsiksi kyseistä poistoa koskeviin tietoihin.

    Häivyttäjälle on teknisesti mahdollista poistaa tietty sivu normaalisti, palauttaa vain osa sen versioista ja häivyttää poistoa sekä palautusta koskevat lokimerkinnät kaikilla mahdollisilla näkyvyysrajoituksilla (rajoitukset voi asettaa koskemaan lokitoimintoa ja kohdetta, yhteenvetoa sekä tekijän tunnusta tai IP-osoitetta). Menettely jättää poistolokiin yliviivattuja merkintöjä, mutta niiden perusteella ei ole mahdollista saada selville toimenpiteen kohteena ollutta sivua eikä poiston suorittajaa. Lisäksi edellä mainitulla tavalla käsitellyn sivun julkisessa muutoshistoriassa ei ole minkäänlaisia merkintöjä poiston ja palautuksen välillä häivytetyistä tai palautuksen yhteydessä poistetuiksi jätetyistä versioista (ks. esimerkkisivu, johon liittyvät poistolokimerkinnät on häivytetty ja jonka versioita on karsittu valikoivalla palautuksella sekä häivyttämällä yksi poistetuksi jätetty versio; karsittujen versioiden yhteenvedoissa olivat kirjaimet B, D ja F). Tällaisessa tapauksessa edes ylläpitäjät eivät havaitse häivytettyjä lokitapahtumia sivun omassa poistolokissa. Ylläpitäjät pystyvät kuitenkin huomaamaan muokkaushistorian epätäydellisyyden, sillä sivulta poistettujen versioiden tarkastelunäkymässä jokaisen häivytetyn version kohdalla on osittain yliviivattu ja harmaasävytetty rivi, josta ilmenee vähintään version luomisajankohta. Sama pätee tilanteeseen, jossa koko sivu ensin häivytetään ja sitten vain osa sen versioista palautetaan näkyviin. Tällöin poistolokiin ei jää jälkiä sivun häivytyksestä mutta palautuksesta kylläkin. Palautuksen synnyttämä lokimerkintä on mahdollista häivyttää, mutta silloinkin ylläpitäjät voivat sivun poistettuja versioita tarkastelemalla nähdä, onko häivytyksiä tehty.

    Estolokimerkintä voidaan häivyttää vastaavalla periaatteella kuin poistolokitapahtuma. Estoa koskevan merkinnän häivyttäminen kaikilla mahdollisilla näkyvyysrajoituksilla aiheuttaa estolokiin osittain yliviivatun ja harmaasävytetyn rivin, jossa näkyy eston asettamisajankohta mutta jonka perusteella ei ole mahdollista saada selville toimenpiteen kohdetta eikä eston antajaa. Edes ylläpitäjät eivät havaitse tällä tavoin häivytettyjä lokitapahtumia käyttäjän omassa estolokissa. Toisaalta jos häivytyksessä ei ole käytetty valintaa ”piilota toiminto ja kohde”, lokitapahtuma näkyy käyttäjän estolokissa ja kaikilta muilta kuin häivyttäjiltä piilotettuina ovat näkyvyysrajoituksista riippuen estäjän käyttäjänimi ja/tai eston yhteenveto.

    Ylipäänsä minkä tahansa lokin (mukaan lukien arviointiloki, joukkoviestien loki, kiitosloki ja väärinkäyttösuodattimen muutosloki) tapahtumia pystyy häivyttämään, ja häivytysoikeuksilla varustettu käyttäjä voi tarvittaessa palauttaa häivytettyjä lokimerkintöjä takaisin muiden nähtäville. Itse häivytyslokin tapahtumat ovat kuitenkin vain häivyttäjien nähtävissä, eikä niiden näkyvyyttä voi muuttaa millään tavoin.

    Häivyttäjällä olevan hideuser-oikeuden myötä hän voi estoa antaessaan valita toiminnon ”piilota tunnus muokkauksista ja listauksista”, jonka käyttämisen yhteydessä järjestelmä kertoo lyhyesti valinnan vaikutuksista ja tiedustelee häivyttäjältä varmuuden vuoksi: ”Oletko varma, että haluat tehdä näin?” Sen jälkeen häivyttäjä voi vahvistaa eston. Valinnalla ”piilota tunnus muokkauksista ja listauksista” toteutettu esto piilottaa käyttäjänimen kaikista julkisista luetteloista ja lokeista, minkä seurauksena tunnuksella tehtyjen muokkausten ja sillä aiheutettujen lokitapahtumien listaaminen ei enää onnistu muilta kuin häivyttäjiltä. Tällaisessa tilanteessa ei-häivyttäjien näkökulmasta esimerkiksi luettelo estetyllä tunnuksella tehdyistä muokkauksista näyttää täysin tyhjältä eivätkä edes ylläpitäjät voi havaita kyseisestä tunnuksesta minkäänlaisia jälkiä estolokissa, luettelossa kullakin hetkellä voimassa olevista estoista tai käyttäjälistassa. Sen sijaan häivyttäjät näkevät käyttäjää koskevat merkinnät edellä mainituissa luetteloissa (tosin hideuser-estosta ei jää jälkiä estolokiin). Estetyllä tunnuksella muokattujen sivujen historiassa piilotetun käyttäjänimen tilalla on harmaa, kursivoitu ja yliviivattu teksti (käyttäjänimi poistettu), mutta tunnuksella luotujen sivuversioiden tekstisisällöt ja yhteenvedot jäävät kaikkien nähtäville, ellei niitä erikseen piiloteta.

    Häivyttäjä pystyy tarvittaessa esimerkiksi häivytyslokin kautta purkamaan käyttäjätunnukselle hideuser-oikeuden turvin annetun eston ja palauttamaan käyttäjänimen kaikille näkyviin. Eston poistamisesta jää merkintä julkiseen estolokiin muttei häivytyslokiin. Etukäteen tällaista estoa ei voi säätää määräaikaiseksi, vaan se on asetettava ikuiseksi. Yli tuhat muokkausta tehneiden tunnusten piilottaminen ei ole mahdollista. Häivytysoikeudeton ylläpitäjä ei pysty poistamaan tai edes muuttamaan hideuser-estoa vaikka saakin näkyville sitä koskevan estolomakkeen, jos osaa etsiä estoa oikealla käyttäjänimellä.

Sivujen poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

  • Artikkelin poistaminen ja palauttaminen (delete) ja (undelete)
    Lisäksi on aina mahdollista poistaa artikkeli Wikipediasta joko kokonaan tai sillä tavalla, että kaikki versiot poistetaan ensin, mutta artikkeli palautetaan takaisin siten, että arkaluonteista tietoa sisältävät versiot eivät sisälly palautettuun versioon (valikoiva poistaminen). Poistetut versiot näkyvät vain ylläpitäjille, jotka voivat tarvittaessa myös palauttaa ne artikkeliin takaisin, mikäli Wikimedian palvelimilta ei näitä tietoja ole poistettu. Tällaiset tiedot on viimeksi poistettu palvelimilta vuonna 2005, mutta palvelinjärjestelmien ylläpitäjät ovat selkeästi ilmoittaneet, että poistaminen voidaan tehdä koska tahansa ilman ennakkovaroitusta. Teoriassa siis poistettu artikkeli tai siitä osittain poistetut versiot voivat joskus kadota pysyvästi.

    Tietokannassa edelleen saatavilla olevia poistettuja sivuja pääsevät katsomaan vain Wikipedian 33 ylläpitäjää sekä välityslautakunnan jäsenet.