Wikipedia:Kehitysehdotuksia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hartzin ajatuksia Wikipedian kehittämisestä, syyskuu 2013. Artikkelissa esitetään kaksi suurta muutosta Wikipediaan: tyngistä kokonaan luopuminen ja lupaavien artikkelien arvioinnista luopuminen. Näiden muutosten seurauksena Wikipediassa ei enää olisi tynkä-mallineita eikä -luokkia ja artikkelien alimman tason arviointi olisi helpompaa ja nopeampaa paremmin toteutettuna.

Tyngistä kokonaan luopuminen[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa on noin 156.000 tyngäksi merkittyä artikkelia. Tämä edustaa 47 % artikkeleista ja 49 % artikkeleista, jos täsmennyssivuja ei laskelmassa lasketa mukaan artikkelien lukumäärään. Syyskuun alussa 2013 luovuttin käytössä olleista minitynkä-merkinnöistä. Tynkä-merkintöjen käytöstä luopumisesta on myös puhuttu. Tynkä-merkintöjen lukumäärää voitaisiin joko vähentää, koska niitä on liian suuri osuus artikkeleista, tai niiden käytöstä voitaisiin kokonaan luopua.

Miksi tulisi luopua?[muokkaa wikitekstiä]

Tynkä-merkintöjä on yksinkertaisesti liian paljon Wikipedian artikkeleissa, jolloin merkinnällä ei ole enää oikein merkitystä -- merkintä on kokenut inflaation. Liian suuri osuus Wikipedian artikkeleista on merkitty tyngiksi.

Merkintöjen hyödyllisyys lukijoille ja muokkaajille on epäselvä. On epäselvää, onko tynkä-mallineista hyötyä lukijoille -- onko siitä hyötyä, että ilmoitetaan, että artikkelin on havaittu olevan keskeiseltä sisällöltään puutteellinen ja lyhyehkö. Tämä on jonkinlainen tiedottamistehtävä, jossa myönnetään artikkelin olevan huono. On myös epäselvää, onko tynkä-mallineesta hyötyä muokkaajille -- ajatus on, että tynkä-luokista löytäisi laajennettavia artikkeleita kätevästi. Tämä ei vain taida toimia ajatellulla tavalla, vaan tynkä-artikkelit lojuvat valtavissa tynkä-luokissa vuosikausia. Harva muokkaaja etsii artikkeleita tynkä-luokkien kautta. Tynkä-mallineet kuitenkin kannustavat muokkaamaan artikkeleita, mikä on plussa.

Tynkä-merkinnät ovat puuttellisia ja vaikeasti ylläpidettäviä. Osa tyngiksi merkityistä artikkeleista on kattavia ja pitkiä, mutta niihin on unohtunut tynkä-merkintä. Toisaalta osa artikkeleista on lyhyitä ja keskeiseltä sisällöltään puutteellisia, mutta niitä ei ole merkitty tyngiksi. Tynkä-merkintöjen tarkastaminen on aikaavievää. Lisäksi tynkien uudelleenluokittelu kuvaavampia tynkä-mallineita käyttäväksi on aikaavievää.

Tynkä-luokat ovat yleisluontoisia, kuten Luokka:Kemiatyngät. Tynkä-luokkia tulisi olla englanninkielisen Wikipedian tapaan paljon, jotta niistä olisi hyötyä. Tynkä-luokkien määrän lisääminen ja tynkien uudelleenluokittelu käyttämään kuvaavampia tynkä-mallineita olisi aikaavievää. Suomenkielisessä Wikipediassa tynkä-luokkien määrää on haluttu vähentää. Tällöin on kuitenkin menetetty tarkkuutta. Tynkä-luokkiin verrattuna tavanomainen luokitus on huomattavasti tarkempi.

Tynkä-merkinnöille on vaihtoehtoisia tapoja, kuten keskustelusivujen parempi hyödyntäminen, lukuisat erilaiset ongelma-mallineet, olemassaoleva luokittelu ja CatScan-työkalu, jolla voidaan etsiä mistä tahansa luokasta lyhyitä artikkeleja. Tynkä-mallineiden ongelmana on, että ne kertovat artikkelin olevan puutteellinen ja lyhyehkö (ikään kuin myönnetään tämä tosiasia), mutta ne eivät kerro mikä artikkelissa on puutteellista tai miten artikkelia voisi laajentaa.

Millä korvataan?[muokkaa wikitekstiä]

  • Keskustelusivujen paremmalla hyödyntämisellä -- keskustelusivulle ehdotuksia siitä kuinka artikkelia voisi laajentaa, listattaisiin mitä keskeistä sisältöä artikkelista puuttuu
  • Erilaisilla ongelma-mallineilla -- pureutuvat siihen mikä artikkelissa on aidosti vialla, eikä vain myönnetä artikkelin olevan huono
  • Olemassaolevalla luokittelulla -- laajentamisesta kiinnostuneet löytävät artikkelit olemassaolevasta luokittelusta helpommin kuin suurista tynkäluokista joita kukaan ei käytä

Lupaavien artikkelien arvioinnista luopuminen[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa on käytössä kolmitasoinen artikkelien arviointi. Alinta tasoa edustavat lupaavat artikkelit, seuraavaa tasoa hyvät artikkelit ja korkeinta tasoa suositellut artikkelit. Tästä alimmasta arviointitasosta tulisi luopua. Lupaavia artikkeleita ehdotetaan korvattavaksi jatkokehitetyllä Merkityt versiot -työkalulla.

Miksi tulisi luopua?[muokkaa wikitekstiä]

Lupaavien artikkelien lukumäärä kasvaa nopeammin kuin hyvien ja suositeltujen artikkelien. Lupaavien artikkelien lukumäärä on jo 2200. Tämä johtaa siihen, että lupaavien artikkelien luokka ja lupaavia artikkeleita esittelevä sivu paisuvat -- eikä lupaavia artikkeleita kyetä jaottelemaan kunnolla. Nämä kaikki edellyttävät työtä ja lopputuloksina ovat sekava luokka artikkeleita ja sekava jotenkin jaoteltu luettelo artikkeleita. Esimerkiksi voidaan ajatella tilanteita, joissa lupaavia artikkeleita olisi 5000 tai 10.000. Tällöin lupaavissa artikkeleissa ei enää ole mitään järkeä -- niitä olisi jo niin suuri määrä että lupaava artikkeli -merkintä kokisi inflaation.

Lupaava artikkeli saa statusmerkinnän siten, että joku ehdottaa artikkelia ensin lupaavaksi. Tämän jälkeen artikkelista käydään sen keskustelusivulla keskustelua josko se kelpaisi lupaavaksi artikkeliksi (ylittäisi lupaavalle artikkelille asetetut kriteerit). Viimeisenä vaiheena keskustelu yhteenvedetään ja artikkeli saa asetettujen kriteerien ylittyessä statusmerkinnän. Tämä on hyvin aikaavievää, kun riittäisi että artikkelissa ei olisi ongelma-mallineita ja keskustelusivun huomiot olisi käyty läpi. Kriteerilistan osaa käydä yksikin henkilö lävitse. Jos kriteerilista ei toisen muokkaajan mielestä täyty, voidaan artikkelille annettu laadukas-status poistaa.

Tällä hetkellä lupaavat artikkelit -merkintöjen kyky olla joustavia -- sopeutua ajan kuluessa muuttuneeseen artikkeliin on heikko. Lupaava artikkeli -merkintä voidaan poistaa (kai?) keskustelulla, mutta jos artikkeli on kerran saanut lupaava artikkeli -merkinnän, näin ei tehdä todennäköisesti, vaikka artikkeli olisi muuttunut aivan toisenlaiseksi lukuisten lisäysten myötä.

Artikkeleiden kehittämiseen parempi paikka on vertaisarviointi, johon voi jättää vertaisarviointipyynnön niin halutessaan, ja artikkelin keskustelusivu tavanomaisesti.

Myöhemmin Merkityt versiot -työkaluun voitaisiin yhdistää hyvät artikkelit ja suositellut artikkelit. Tällöin Merkityt versiot -työkalu muuntuisi enemmän artikkelien arviointityökaluksi.

Millä korvataan?[muokkaa wikitekstiä]

  • Sillä että artikkelissa ei olisi enää yhtään ongelma-mallinetta ja keskustelusivulla esitetyt huomiot olisi käyty läpi -- artikkeli olisi tällöin käytännössä ok
  • Artikkelin keskustelusivulle lisätään malline, jossa laadukkaan artikkelin kriteerilista on käyty läpi jonkun toimesta -> ylittää laadukkaalle artikkelille asetetut kriteerit
  • Merkityt versiot -työkalulla merkitään artikkeli laadukkaaksi eli artikkeli saa vihreän värin sivuhistoriassa
  • Katso myös: Wikipedia:Tarkistetut artikkelit