Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi/Ilmaston lämpeneminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
  Tämä sivu on arkisto alla mainitun artikkelin hyvät artikkelit -äänestyksestä. Älä muokkaa tätä sivua. Uudet kommentit ja mielipiteet asiasta tulee sijoittaa asiaankuuluvien artikkelien keskustelusivuille.
  Äänestyksen tulos oli: hyväksytty, 100 % kannatus Mr. Showman 6. heinäkuuta 2007 kello 10.38 (UTC)

Ilmaston lämpeneminen[muokkaa wikitekstiä]

Pitkälti en-wikistä ammennettu, hyvin jäsennelty artikkeli, joka on paraikaa vertaisarvionnissa ja matkalla suositelluksi sivuksi. Erikoisbonuksena kuvaajatkin ovat yhtä lukuunottamatta suomeksi. Sivulla on kuitenkin muutamia punaisia linkkejä, eivätkä aiheeseen liittyvät muut artikkelit ole niin kattavia kuin olisi toivottavaa. Lisäksi lähdeosio on pitkälti englanniksi ja hivenen sekaisin, mutta viitteistä ei pitäisi olla pulaa. Eniten tältä äänestykseltä toivoisin rakentavia kommentteja ja muokkausapua artikkelin kehittämiseksi. –Dilaudid · κ, μ · 29. kesäkuuta 2007 kello 09.35 (UTC)

Äänestys päättyy 6.7.2007.

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

  1. Vy 29. kesäkuuta 2007 kello 12.02 (UTC)
  2. Artikkeli on jo nyt hyvä. Vähän vielä rukkaamalla siitä saa suositellun artikkelin :) -Jontts- 30. kesäkuuta 2007 kello 14.57 (UTC)
  3. Hyvä artikkeli.--Vilkkuu (Kommentteja) 30. kesäkuuta 2007 kello 14.59 (UTC)
  4. --DLS 1. heinäkuuta 2007 kello 17.43 (UTC)
  5. --JannE 2. heinäkuuta 2007 kello 09.00 (UTC)
  6. Asia artikkeli Siliamaav 2. heinäkuuta 2007 kello 09.44 (UTC)
  7. Mikä ettei. --Eetvartti 3. heinäkuuta 2007 kello 07.01 (UTC)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

#Muutoin asiallinen, mutta keskitytään liiaksi nykyiseen ilmaston muutokseen. Kuten keskustelussa mainitsin, termin sisältö kattaa paljon enemmän kuin median tuputtama ilmaston muutos. --qWerk 2. heinäkuuta 2007 kello 09.48 (UTC)

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Jos suinkin mahdollista niin graafeihin toivoisin maininnat a.) minkä tahon tekemä b.) koska graafi on tehty. --qWerk 29. kesäkuuta 2007 kello 09.53 (UTC)

Tarkoitatko kuvatiedostojen selitysosiota vai kuvatekstejä itse artikkelissa? Tällä hetkellä tiedot ovat saatavilla Commonsin englanninkielisten alkuperäistiedostojen yhteydessä. –Dilaudid · κ, μ · 29. kesäkuuta 2007 kello 10.12 (UTC)
Laitoin nyt lähdetiedot selkeämmin myös suomenkielisten kuvatiedostojen yhteyteen. –Dilaudid · κ, μ · 29. kesäkuuta 2007 kello 13.26 (UTC)
Tarkoitin kuvateksteihin, mutta tuo kuvatiedoston yhteydessä maininta on täysin riittävä. --qWerk 29. kesäkuuta 2007 kello 13.28 (UTC)

"ja se johtuu 90–99 % varmuudella ihmisen toiminnasta" saisiko tälle paremman lähteen tai kertoisitko kohdan missä nämä prosenttiluvut kerrotaan juuri näin annettuissa lähteissä. Enkkuwikistä en myöskään löytänyt kyseisiä lukuja. Osaltaan omaa tutkimusta? Muistelisin että tämä viimeisimmän raportin antama prosenttiluku on 90 % eli hyvin suuri todennäköisyys. --Zxc 30. kesäkuuta 2007 kello 15.17 (UTC)

Raportin suomennoksessa todetaan "1900-luvun puolivälin jälkeen havaittu maapallon keskilämpötilan nousu johtuu hyvin todennäköisesti valtaosin ihmiskunnan tuottamien päästöjen aiheuttamasta kasvihuonekaasujen pitoisuuksien lisääntymisestä". Lisäsin tämän ihmeellisten prosenttien sijaan. Raportissa on tarkennettu käytännössä varma, todennäköisyys > 99%; erittäin todennäköinen, > 95%; hyvin todennäköinen, > 90%; --Zxc 30. kesäkuuta 2007 kello 16.04 (UTC)
Kiitos muokkauksistasi. Very likely käännetään usein todennäköisyydeksi 90–99 %, koska oikeastaan mikään asia missään tieteessä ei lankea käytännössä varma -luokkaan. Tätä käännöstä on kehdattu käyttää parlamenttitasolla [1], ja The Royal Society tulkitsee asian myös näin [2], joten aivan metsään tuskin mennään vaikka asia ilmaistaisiin artikkelissa samalla tavalla. Joka tapauksessa mielestäni termi hyvin todennäköinen olisi konkretian vuoksi tarpeellista artikkelissa avata, mieluiten siten, ettei jäisi vaikutelmaa että se voisi tarkoittaa täsmälleen 90 % todennäköisyyttä – tässä on nimittäin lehdistökin usein mennyt vikaan. –Dilaudid · κ, μ · 30. kesäkuuta 2007 kello 16.36 (UTC)
Jos tämä menee SS-äänestykseen, niin toivoisin, että näkökulma muuttuisi hieman yleisempään eli maapallon historiassa on ollut useita ilmastonmuutoksia.Lisäksi toivoisin karttaa lämpö- ja jääkausilla vallineista lämpötiloista. Itselläni on käsissä kartta lämpötiloista 900 000 vuoden ajalta, josta ilmnee melko hyvin se, ettei nykyinen maan keskilämpötila ole paljoakaan korkeampi kuin 150 000 vuotta sitten. Artikkelissa ei mainita myöskään sitä, että lapissa kasvoi 8000 vuotta sitten mäntyjä sellaisella alueelle, joka on nykyään täysin puutonta. Ja jos suinkinmahdollista niin artikkeliin pitäisi saada maininta El Niñon mahdollisesta (ilmastonmuutosta ruokkivasta) vaikutuksesta. --© qWerk Σ | 2. heinäkuuta 2007 kello 05.41 (UTC)
Taustatieto esihistoriassa esiintyneistä lämpenemisistä lienee varmasti paikallaan, joten lisäsin aihetta käsittelevän kappaleen Esihistorialliset ilmastonmuutokset.
Tulkitsenko oikein, että jääkairaustietueet eivät mielestäsi ole tämän artikkelin yhteydessä riittävä esitys esihistoriallisista ilmastonmuutoksista? Kannattaa pitää mielessä, että artikkelin on tarkoitus käsittellä nimenomaan nykyhetken ilmiötä eli aikaisintaan 1800-luvulla alkanutta lämpenemistä. En voi sanoa olevani aivan vakuuttunut mainitsemasi kaltaisen tutkimuksen relevanssista tämän artikkelin yhteydessä. Jääkausi-artikkeliin kartta voisi sopiakin.
Mitä Lappiin tulee, en oikein näe että männyn tulot ja menot varsin paikallisena ja muutama tuhat vuotta sitten tapahtuneena asiana olisivat ratkaisevan kiinnostavia artikkelin aihepiirin kannalta. Paikallisia muutoksia on lukemattomia, ja tässä artikkelissa tulisi nähdäkseni kuvata vain tämänhetkisen lämpenemisen kannalta oleellisimmat.
El Niñosta on paha vielä mennä sanomaan juuta taikka jaata: [3], [4]. En ole perehtynyt ilmiön mahdolliseen voimistumiseen liittyviin palautekytkentöihin, mutta uskoakseni akuuteista palautekytkennöistä tärkeimmät on kuitenkin mainittu artikkelissa. –Dilaudid · κ, μ · 2. heinäkuuta 2007 kello 10.54 (UTC)

Artikkelin sisällön määritelmä sanoo: "Ilmaston lämpenemisellä tarkoitetaan viime vuosikymmeninä tapahtunutta havaittua Maapallon alailmakehän ja merien keskilämpötilan kasvua ja kasvun arvioitua jatkumista." Mielestäni viimeaikainen lämpeneminen tarvitsee aivan ehdottomasti oman artikkelinsa, joka ei keskity muihin, menneisyydessä tapahtuneisiin ilmastonmuutoksiin, vaan ainoastaan summaa nykyilmiön ymmärtämisen kannalta relevanteinta tietoa. Ilmaston lämpenemisestä yleisesti voitaneen kertoa jossain toisessa artikkelissa kuten Ilmastonmuutos-artikkelissa tai tarpeen vaatiessa omassa artikkelissaan, esim. Ilmaston lämpeneminen (yleisesti). Mikäli taas itse artikkelin nimi ei miellytä tai parhaalla mahdollisella tavalla vastaa artikkelin sisältöä, niin kuulisin mielelläni ehdotuksia, mutta itse en ainakaan parempaa pystynyt keksimään. –Dilaudid · κ, μ · 2. heinäkuuta 2007 kello 12.16 (UTC)