Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tie hyväksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Hyvän artikkelin kriteerit
 4. Hyvä artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 5. Symbol support vote.svg Hyvä artikkeli

Tällä sivulla päätetään, mitkä artikkelit kelpaavat hyviksi artikkeleiksi eli artikkeleiksi, jotka ovat Wikipedian käyttäjien mielestä keskitasoa parempia.

Älä ehdota sivua hyväksi artikkeliksi, jos et ole vakuuttunut sen laadukkuudesta. Älä myöskään ehdota artikkelia hyväksi artikkeliksi, jos et ole valmis parantamaan artikkelia äänestyksen yhteydessä annettujen korjaus- ja parannusehdotusten perusteella. Hyvät artikkelit -ehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä. Rekisteröimättömän käyttäjän tai äänioikeudettoman käyttäjän ehdotusta ei lasketa puoltoääneksi.

Hyville artikkeleille ei ole määritelty tarkkoja vaatimuksia kattavuuden ja laadukkuuden lisäksi. Hyväksi valitun artikkelin ominaispiirteitä ovat kuitenkin yleensä seuraavat seikat, joihin tulisi kiinnittää huomiota:


 1. Pituus: Aiheeseen nähden sopivan pitkä.
 2. Kattavuus: Perustietojen lisäksi käsittelee aihetta myös syvällisemmin. Mitään keskeistä ei puutu.
 3. Tietosisältö:
  1. Käsittelee aihetta objektiivisesti ja neutraalisti. Esittelee tarvittaessa erilaisia näkökantoja aiheeseen.
  2. Ei sisällä virheellistä tietoa.
 4. Kieli ja luettavuus:
  1. Kieli on hyvätasoista. Tekstissä ei esiinny vierasperäisiä rakenteita.
  2. Artikkeli on maallikolle lukukelpoinen
 5. Tarkistettavuus:
  1. Artikkeli perustuu mainittuihin ja luotettaviin lähteisiin.
  2. Artikkeli on kauttaaltaan viitteistetty.
  3. Ei lähdepyyntöjä.
 6. Kosmeettiset seikat:
  1. Artikkeli noudattaa Wikipedian tyyliohjeita.
  2. Artikkeli on muodoltaan linjassa muiden aihepiirin vastaavien artikkeleiden kanssa.
  3. Artikkelissa ei ole häiritseviä visuaalisia elementtejä.
 7. Kuvitus:
  1. Artikkelissa on aiheeseen sopiva kuvitus.
  2. Kuvia ei ole liikaa ja ne on aseteltu sopivasti.

Katso myös

Toimintaohjeet[muokkaa wikitekstiä]

Uuden äänestyksen luominen[muokkaa wikitekstiä]

 1. Lisää ehdokasartikkelin alkuun malline {{hae}} , tai jos ehdolla oleva artikkeli ei vastaa äänestyssivun nimeä, {{hae|Äänestyssivunnimi}}.
 2. Kirjoita muokkausyhteenvetoon, että HA-äänestys alkaa, ja tallenna sivu.
 3. Seuraa artikkeliin laittamasi hae-mallineen linkkiä Artikkelin ehdokassivulla.
 4. Lisää äänestyssivulle tämä allekirjoitettu koodi: {{subst:haehdotus|Artikkelinnimi|Perustelut --~~~~}} ja korvaa sana Perustelut antamillasi perusteluilla ja sana Artikkelinnimi artikkelin nimellä.
 5. Lisää tämän sivun ehdokaslistan loppuun koodi {{/Artikkelinnimi}} ja korvaa sana Artikkelinnimi artikkelin nimellä.

Äänestäminen[muokkaa wikitekstiä]

Äänestä ehdokasta kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi Kannatan- tai Vastustan- otsikon alle.

Esimerkkiääni:

Kannatan

 1. Kannatan. –Matti Meikäläinen 1. huhtikuuta 2005 klo 12:05:06 (UTC)

Ääntenlasku[muokkaa wikitekstiä]

Hyvä artikkeli -äänestys kestää kaksi viikkoa. Jos artikkelin sinä aikana saamista äänistä vähintään 2/3 (66,6 %) on kannattavia (ehdotus lasketaan puoltoääneksi, mikäli ehdottaja on äänioikeutettu) ja jos se saa ehdotuksen lisäksi neljä puoltoääntä, artikkeli valitaan hyväksi artikkeliksi.

Äänestystä voidaan jatkaa yhdellä viikolla yhden kerran, mikäli äänestykseen osallistuu ehdottajaa lukuun ottamatta vähemmän kuin neljä äänioikeutettua käyttäjätunnusta. Äänestyksen kokonaiskesto on enintään kolme viikkoa jatkoajan kera. Äänestyssivun alussa on ilmoitettava selkeästi (esimerkiksi yliviivaamalla alkuperäinen aika), että äänestysaikaa on jatkettu.

Ehdotus hyväksytty[muokkaa wikitekstiä]

Jos ehdotus hyväksytään, lopputuloksen toteajan pitää suorittaa seuraavat tehtävät:

 1. Lisää artikkelin alusta linkitettävän äänestysalasivun koodin alkuun malline {{subst:Haearkisto|--~~~~|kannattajienlukumäärä|vastustajienlukumäärä}} ja korvaa kannattajienlukumäärä- ja vastustajienlukumäärä-sanat äänestystuloksen luvuilla (muista laskea ehdottajan ääni kannatusääneksi, ellei äänestyksen aloittaja ole IP tai käyttäjä jolla ei ole vielä äänioikeutta). (katso mallinetta tästä)
  Esimerkki: {{subst:Haearkisto|--~~~~|6|2}} jolloin valintaa hyväksi artikkeliksi puolsi 6 käyttäjää aloittaja mukaan lukien ja valintaa vastusti 2 käyttäjää.
 2. Artikkelissa korvaa artikkelin alussa oleva ehdotusmalline {{hae}} mallineella {{Hyvä}}. Tämä lisää automaattisesti artikkeliin hyvän artikkelin merkin Symbol support vote.svg ja liittää sen luokkaan Hyvät artikkelit.
 3. Artikkelin keskustelusivulla lisää sivulle ensimmäiseksi mallineen {{Artikkelin historia}} avulla sopiva {{Artikkelitapahtuma}}.
  Esimerkiksi seuraava artikkelihistoria-malline on ilman vertaisarviointia hyväksi valitun artikkelin malline. Kirjoita mallineeseen äänestysaika, artikkelin nimi sekä ikilinkkinumero (jonka saa näkyviin artikkelin vasemman linkkivalikon kautta).
  {{Artikkelin historia|hav|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=hae|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=Artikkelinnimi|tulos=hyväksytty|oldid=Ikilinkki}}
  }}
 4. Poista ehdotuksesta kertonut tekstirivi sivun Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi lähdekoodista (esimerkiksi tällä tavalla).
 5. Lisää artikkeli kahteen eri luetteloon:
  a) Lisää artikkelin nimi hyvien artikkeleiden luetteloon.
  b) Lisää artikkelin nimi hyvien artikkeleiden kronologisen luettelon alkuun.
 6. Valitse artikkelisivun vasemmassa reunassa olevan ”Työkalut”-valikon alta linkki ”Wikidata-kohde”, jota klikkaamalla siirryt artikkelin Wikidata-sivulle. Wikidatassa klikkaa suomenkielisen kielilinkin vieressä olevaa [muokkaa]-linkkiä, jonka jälkeen linkin viereen avautuu kuvake, jota painamalla voit merkitä artikkelin hyväksi. Tehdäksesi tämän sinulla tulee olla vähintään 50 muokkausta Wikidatassa. Jos et onnistu, kirjoita siitä Wikidatan ylläpitäjien ilmoitustaululle tai Strynille.
 7. Jos artikkeli oli aiemmin lupaava artikkeli, sen nimi on siirrettävä lupaavien artikkeleiden sivulla otsikon Hyviksi äänestetyt lupaavat artikkelit alle.

Ehdotus hylätty[muokkaa wikitekstiä]

Jos ehdotus hylätään:

 1. Lisää artikkelin alusta linkitettävän äänestysalasivun koodin alkuun malline {{subst:Haearkisto|--~~~~|kannattajienlukumäärä|vastustajienlukumäärä}} ja korvaa kannattajienlukumäärä- ja vastustajienlukumäärä-sanat äänestystuloksen luvuilla (muista laskea ehdottajan ääni kannatusääneksi, ellei äänestyksen aloittaja ole IP tai käyttäjä jolla ei ole vielä äänioikeutta). (katso mallinetta tästä)
  Esimerkki: {{subst:Haearkisto|--~~~~|2|3}} jolloin valintaa hyväksi artikkeliksi puolsi 2 käyttäjää aloittaja mukaan lukien ja valintaa vastusti 3 käyttäjää.
 2. Poista artikkelin alusta malline ”hyvä artikkeli -ehdotus” eli {{hae}}
 3. Lisää sivun keskustelusivulle mallineen {{Artikkelin historia}} avulla sopiva {{Artikkelitapahtuma}}
  Esimerkiksi seuraava artikkelihistoria-malline on ilman vertaisarviointia hyväksi ehdotetun mutta ei valitun artikkelin malline. Kirjoita mallineeseen äänestysaika, artikkelin nimi sekä ikilinkkinumero (jonka saa näkyviin artikkelin vasemman linkkivalikon kautta).
  {{Artikkelin historia|hah|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=hae|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=Artikkelinnimi|tulos=hylätty|oldid=Ikilinkki}}
  }}
 4. Poista ehdotuksesta kertonut tekstirivi sivun Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi lähdekoodista (esimerkiksi tällä tavalla).


Ehdokkaat[muokkaa wikitekstiä]

Meghan (Sussexin herttuatar)[muokkaa wikitekstiä]

Tämä lupaava artikkeli on vajaan 30 000 tavun mittainen eli pituudeltaan muiden hyvien artikkelin tasolla, ja lisäksi se on myös kattavuudeltaan hyvän artikkelin tasolla. Täten ehdotan artikkelia hyväksi artikkeliksi. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 7. heinäkuuta 2019 kello 20.50 (EEST)

Äänestys päättyy 21. heinäkuuta 2019 kello 20.50 (EEST).

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Lupaavahan tuo on, lähteitä hirveästi. En ole ko. henkilöä seurannut paremmin, mutta hänen tekemisistään ei tuossa "virassa" kertoilla juurikaan... tiedä sitten tekeekö hän mitään? Eli voisiko tuohon kirjoittaa siitä, mitä hän tekee tuossa positiossaan?Tetopa (keskustelu) 8. heinäkuuta 2019 kello 15.55 (EEST)

Jep, rooli Britanniassa on nyt vain yksityiselämää. Mutta onhan siellä jo jotain työtä prinsessana ja esikuvana. --PtG (keskustelu) 8. heinäkuuta 2019 kello 22.51 (EEST)
Muistaakseni tekee jonkinlaista hyväntekeväisyyttä muun muassa Afrikassa. Voisin tehdä osion, jossa kerrotaan mitä on tehnyt esimerkiksi toukokuun 2018 (häiden) jälkeen. Artikkeli itse asiassa loppuu siihen. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. heinäkuuta 2019 kello 05.16 (EEST)

Accept[muokkaa wikitekstiä]

Valittiin lupaavaksi artikkeliksi joulukuussa 2018. Tämän jälkeen täydennetty nykytilanne ja kirjoitettu uudet kappaleet yhtyeen merkityksestä metallimusiikille ja artisteille sekä esiintymiset Suomessa (mallina suositelluissa oleva Black Sabbath artikkeli). Artikkelin tueksi tehty Luettelo Acceptin kappaleista ja Acceptin diskografia, jonka vuoksi diskografiasta poistettu muut kuin studiolevyt. Johdanto kirjoitettu uusiksi ja lähdeviitteet poistettu (löytyvät asiatekstistä). Punaisia linkkejä kirjoitettu artikkeliksi, kaikista keskeisistä jäsenistä on vähintään tynkäartikkeli. Accept-Finland (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 13.39 (EEST)

Äänestys päättyy 25. heinäkuuta 2019 kello 13.39 (EEST).

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

@Accept-Finland: Onko tuo Englannissa vuonna 1986 otettu kuva Wolf Hoffmannista todella sinun itse ottamasi? Olet merkinnyt siihen Commonsissa, että "own work". --Sblöbö (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 19.12 (EEST)

Kaverin ottama kuva, johon olen saanut käyttöoikeuden. Jos edellyttää sitä rumbaa, mikä käyttöoikeusprosessissa on mainittu niin poistettakoon. Accept-Finland (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 19.28 (EEST)
Kuvaa ei siis ole julkaistu muualla ja se haluttaisiin luovuttaa wikipedian käyttöön. Mutta minulla ei riitä mielenkiinto perehtyä OTRS-järjestelmään jos se on käytön edellytys niin helpompi on poistaa kuva kokonaan. Accept-Finland (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 20.08 (EEST)
Joo, noissa kannattaa olla tarkkana, byrokratiaa ei sovi koskaan liikaa yliarvioida. Kyllä sen varmaan voi Commonsiin tallentaa, mutta jollakin muulla käyttöoikeudella, koska tekijänoikeuksien haltija on kaverisi etkä sinä. En kylläkään uskalla sanoa, että mikä sitten olisi oikea. --Sblöbö (keskustelu) 12. heinäkuuta 2019 kello 13.57 (EEST)
Jep, tarkkana pitää olla ja parempi olla vaikka ylivarovainen ja jättää kuvat lisäämättä. Kiitos kun otit asian esille. Itse kun tulee ajateltua vaan, että onko kuva oma ja voiko sen vuoksi käyttää. Ei tule pohdittua niin tarkkaan sitä, että onko itse ottanut kuvan vai ei. On noita itse otettuja kuviakin onneksi jonkin verran mutta laatu on usein varsinkin vanhemmissa niin surkea, ettei niitä kannata jakaa. Nuo uudemmat kännykkäkuvatkin on siinä ja siinä, että kannattaako niitä ladata. Mutta aina kiva jos on edes jotakin kuvia. Accept-Finland (keskustelu) 12. heinäkuuta 2019 kello 15.24 (EEST)

Ehdotukset statuksen poistamiseksi[muokkaa wikitekstiä]

”Kannatan” on ääni statuksen säilyttämiselle, ”vastustan” on ääni statuksen poistamiselle.