Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tie hyväksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Hyvän artikkelin kriteerit
 4. Hyvä artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 5. Symbol support vote.svg Hyvä artikkeli

Tällä sivulla päätetään, mitkä artikkelit kelpaavat hyviksi artikkeleiksi eli artikkeleiksi, jotka ovat Wikipedian käyttäjien mielestä keskitasoa parempia.

Älä ehdota sivua hyväksi artikkeliksi, jos et ole vakuuttunut sen laadukkuudesta. Älä myöskään ehdota artikkelia hyväksi artikkeliksi, jos et ole valmis parantamaan artikkelia äänestyksen yhteydessä annettujen korjaus- ja parannusehdotusten perusteella. Hyvät artikkelit -ehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä. Rekisteröimättömän käyttäjän ehdotusta ei lasketa puoltoääneksi.

Hyville artikkeleille ei ole määritelty tarkkoja vaatimuksia kattavuuden ja laadukkuuden lisäksi. Hyväksi valitun artikkelin ominaispiirteitä ovat kuitenkin yleensä seuraavat seikat, joihin tulisi kiinnittää huomiota:


 1. Pituus: Aiheeseen nähden sopivan pitkä.
 2. Kattavuus: Perustietojen lisäksi käsittelee aihetta myös syvällisemmin. Mitään keskeistä ei puutu.
 3. Tietosisältö:
  1. Käsittelee aihetta objektiivisesti ja neutraalisti. Esittelee tarvittaessa erilaisia näkökantoja aiheeseen.
  2. Ei sisällä virheellistä tietoa.
 4. Kieli ja luettavuus:
  1. Kieli on hyvätasoista. Tekstissä ei esiinny vierasperäisiä rakenteita.
  2. Artikkeli on maallikolle lukukelpoinen
 5. Tarkistettavuus:
  1. Artikkeli perustuu mainittuihin ja luotettaviin lähteisiin.
  2. Artikkeli on kauttaaltaan viitteistetty.
  3. Ei lähdepyyntöjä.
 6. Kosmeettiset seikat:
  1. Artikkeli noudattaa Wikipedian tyyliohjeita.
  2. Artikkeli on muodoltaan linjassa muiden aihepiirin vastaavien artikkeleiden kanssa.
  3. Artikkelissa ei ole häiritseviä visuaalisia elementtejä.
 7. Kuvitus:
  1. Artikkelissa on aiheeseen sopiva kuvitus.
  2. Kuvia ei ole liikaa ja ne on aseteltu sopivasti.

Katso myös

Toimintaohjeet[muokkaa wikitekstiä]

Uuden äänestyksen luominen[muokkaa wikitekstiä]

 1. Lisää ehdokasartikkelin alkuun malline {{hae}} , tai jos ehdolla oleva artikkeli ei vastaa äänestyssivun nimeä, {{hae|Äänestyssivunnimi}}.
 2. Kirjoita muokkausyhteenvetoon, että HA-äänestys alkaa, ja tallenna sivu.
 3. Seuraa artikkeliin laittamasi hae-mallineen linkkiä Tämän artikkelin ehdokassivulla.
 4. Lisää äänestyssivulle tämä allekirjoitettu koodi: {{subst:haehdotus|Artikkelinnimi|Perustelut --~~~~}} ja korvaa sana Perustelut antamillasi perusteluilla ja sana Artikkelinnimi artikkelin nimellä.
 5. Lisää tämän sivun ehdokaslistan loppuun koodi {{/Artikkelinnimi}} ja korvaa sana Artikkelinnimi artikkelin nimellä.

Äänestäminen[muokkaa wikitekstiä]

Äänestä ehdokasta kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi Kannatan- tai Vastustan- otsikon alle.

Esimerkkiääni:

Kannatan

 1. Kannatan. –Matti Meikäläinen 1. huhtikuuta 2005 klo 12:05:06 (UTC)

Ääntenlasku[muokkaa wikitekstiä]

Hyvä artikkeli -äänestys kestää kaksi viikkoa. Jos artikkelin sinä aikana saamista äänistä vähintään 2/3 (66,6 %) on kannattavia (ehdotus lasketaan puoltoääneksi, mikäli ehdottaja on äänioikeutettu) ja jos se saa ehdotuksen lisäksi neljä puoltoääntä, artikkeli valitaan hyväksi artikkeliksi.

Äänestystä voidaan jatkaa yhdellä viikolla yhden kerran, mikäli äänestykseen osallistuu ehdottajaa lukuun ottamatta vähemmän kuin neljä äänioikeutettua käyttäjätunnusta. Äänestyksen kokonaiskesto on enintään kolme viikkoa jatkoajan kera. Äänestyssivun alussa on ilmoitettava selkeästi (esimerkiksi yliviivaamalla alkuperäinen aika), että äänestysaikaa on jatkettu.

Ehdotus hyväksytty[muokkaa wikitekstiä]

Jos ehdotus hyväksytään, lopputuloksen toteajan pitää suorittaa seuraavat tehtävät:

 1. Lisää artikkelin alusta linkitettävän äänestysalasivun koodin alkuun malline {{subst:Haearkisto|--~~~~|kannattajienlukumäärä|vastustajienlukumäärä}} ja korvaa kannattajienlukumäärä- ja vastustajienlukumäärä-sanat äänestystuloksen luvuilla (muista laskea ehdottajan ääni kannatusääneksi, ellei äänestyksen aloittaja ole IP tai käyttäjä jolla ei ole vielä äänioikeutta). (katso mallinetta tästä)
  Esimerkki: {{subst:Haearkisto|--~~~~|6|2}} jolloin valintaa hyväksi artikkeliksi puolsi 6 käyttäjää aloittaja mukaan lukien ja valintaa vastusti 2 käyttäjää.
 2. Artikkelissa korvaa artikkelin alussa oleva ehdotusmalline {{hae}} mallineella {{Hyvä}}. Tämä lisää automaattisesti artikkeliin hyvän artikkelin merkin Symbol support vote.svg ja liittää sen luokkaan Hyvät artikkelit.
 3. Artikkelin keskustelusivulla lisää sivulle ensimmäiseksi mallineen {{Artikkelin historia}} avulla sopiva {{Artikkelitapahtuma}}.
  Esimerkiksi seuraava artikkelihistoria-malline on ilman vertaisarviointia hyväksi valitun artikkelin malline. Kirjoita mallineeseen äänestysaika, artikkelin nimi sekä ikilinkkinumero (jonka saa näkyviin artikkelin vasemman linkkivalikon kautta).
  {{Artikkelin historia|hav|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=hae|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=Artikkelinnimi|tulos=hyväksytty|oldid=Ikilinkki}}
  }}
 4. Poista ehdotuksesta kertonut tekstirivi sivun Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi lähdekoodista (esimerkiksi tällä tavalla).
 5. Lisää artikkeli kahteen eri luetteloon:
  a) Lisää artikkelin nimi hyvien artikkeleiden luetteloon.
  b) Lisää artikkelin nimi hyvien artikkeleiden kronologisen luettelon alkuun.
 6. Valitse artikkelisivun vasemmassa reunassa olevan ”Työkalut”-valikon alta linkki ”Wikidata-kohde”, jota klikkaamalla siirryt artikkelin Wikidata-sivulle. Wikidatassa klikkaa suomenkielisen kielilinkin vieressä olevaa [muokkaa]-linkkiä, jonka jälkeen linkin viereen avautuu kuvake, jota painamalla voit merkitä artikkelin hyväksi. Tehdäksesi tämän sinulla tulee olla vähintään 50 muokkausta Wikidatassa. Jos et onnistu, kirjoita siitä Wikidatan ylläpitäjien ilmoitustaululle tai Strynille.
 7. Jos artikkeli oli aiemmin lupaava artikkeli, sen nimi on siirrettävä lupaavien artikkeleiden sivulla otsikon Hyviksi äänestetyt lupaavat artikkelit alle.

Ehdotus hylätty[muokkaa wikitekstiä]

Jos ehdotus hylätään:

 1. Lisää artikkelin alusta linkitettävän äänestysalasivun koodin alkuun malline {{subst:Haearkisto|--~~~~|kannattajienlukumäärä|vastustajienlukumäärä}} ja korvaa kannattajienlukumäärä- ja vastustajienlukumäärä-sanat äänestystuloksen luvuilla (muista laskea ehdottajan ääni kannatusääneksi, ellei äänestyksen aloittaja ole IP tai käyttäjä jolla ei ole vielä äänioikeutta). (katso mallinetta tästä)
  Esimerkki: {{subst:Haearkisto|--~~~~|2|3}} jolloin valintaa hyväksi artikkeliksi puolsi 2 käyttäjää aloittaja mukaan lukien ja valintaa vastusti 3 käyttäjää.
 2. Poista artikkelin alusta malline "hyvä artikkeli -ehdotus" eli {{hae}}
 3. Lisää sivun keskustelusivulle mallineen {{Artikkelin historia}} avulla sopiva {{Artikkelitapahtuma}}
  Esimerkiksi seuraava artikkelihistoria-malline on ilman vertaisarviointia hyväksi ehdotetun mutta ei valitun artikkelin malline. Kirjoita mallineeseen äänestysaika, artikkelin nimi sekä ikilinkkinumero (jonka saa näkyviin artikkelin vasemman linkkivalikon kautta).
  {{Artikkelin historia|hah|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=hae|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=Artikkelinnimi|tulos=hylätty|oldid=Ikilinkki}}
  }}
 4. Poista ehdotuksesta kertonut tekstirivi sivun Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi lähdekoodista (esimerkiksi tällä tavalla).


Ehdokkaat[muokkaa wikitekstiä]

Saksan interventio Suomen sisällissodassa[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotin loistavaa artikkelia ensiksi lupaavan artikkelin statukseen, mutta käyttäjien Risukarhi ja PtG mielestä on parempi aloittaa suoraan keskustelulla hyvän artikkelin statuksesta. Sangen pitkä artikkeli, joten varakaa hieman aikaa lukemiseen. Täyttää ymmärtääkseni hyvän artikkelin kriteerit helposti, ellei jopa suositellun artikkelin kriteerit. Varsinkin kun Suomen sisällissodasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta olisi hienoa saada näin tärkeä, suuri ja hienosti kirjoitettu artikkeli edes jonkinlaiselle statukselle. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. maaliskuuta 2018 kello 21.12 (EET)

Äänestys päättyy 23. maaliskuuta 2018 kello 21.12 (EET).

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

 1. Hyväksi menee jo ihan heittämällä. --Risukarhi (keskustelu) 15. maaliskuuta 2018 kello 12.18 (EET)
 2. J.K Nakkila (keskustelu) 17. maaliskuuta 2018 kello 03.31 (EET)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Tuolla on esimerkiksi 15 linkkiä, jotka vievät täsmennyssivulle. Ne pitäisi korjata kuntoon, ja kaikkea muuta pientä löytyy, jotka pitäisi korjata. --PtG (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 07.38 (EET)

Voisitko kertoa mitkä linkit ovat kyseessä? Uskon tietäväni historiasta tarpeeksi osatakseni ohjata linkit oikeisiin sivuihinsa. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 12. maaliskuuta 2018 kello 20.03 (EET)
Fagernäs ja Turuntie sattuivat heti silmään. --Höyhens (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 22.05 (EET)
Siirsin Fagernäs-linkin punaiselle linkille Fagernäs (kylä). Linkistä tuli nyt punainen linkki. Turuntie-linkkiä en siirtänyt minnekään, mutta uskon vahvasti sillä tarkoitettavan täsmennyssivun ensimmäistä kohtaa. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 12. maaliskuuta 2018 kello 23.32 (EET)
Kannattaa ottaa käyttöön Linkclassifier-pienoisohjelma asetuksista. Se hyödyttää muokkaamista, kun värittää esim. ohjaussivulle linkittävät asiat eri värisiksi. Lisäksi pointtinihan oli se, että artikkeli on pitkä eikä sitä ole vielä käyty läpi. Ensimmäisellä silmäyksellä huomasin vain, että siinä on ongelmia. --PtG (keskustelu) 14. maaliskuuta 2018 kello 18.17 (EET)

Artikkeli on tietysti erinomainen, varmaan jo nyt Wikipedian parhaita Suomen historiaan liittyviä artikkeleita. Se on tavallaan jopa ylikunnossa, koska siinä on varsin yksityiskohtaisia kuvauksia sellaisistakin taisteluista, joilla on jo omat pääartikkelit; esimerkiksi Helsingin valtauksen etenemistä selostetaan melkein tunti tunnilta ja katu kadulta, vaikka siitä on omakin artikkeli. En vaadi artikkelin lyhentämistä enkä vastusta hyvän (tai suositellun) statusta tämän asian vuoksi, mutta mainitsen nyt kuitenkin että hieman epätarkoituksenmukaista päällekkäisyyttä on. --Risukarhi (keskustelu) 15. maaliskuuta 2018 kello 12.13 (EET)

Pari pikku juttua päivämääristä: "Sotatoimet Länsi-Uudellamaalla etc." -osiossa mainitaan kahdessa eri kohdassa Itämeren divisioonan lähteneen matkaan Danzigista joko 31. maaliskuuta tai 1. huhtikuuta, eli tiedot ovat ristiriidassa. Artikkelin lopussa Friedrich Karlin sanotaan kieltäytyneen Suomen kruunusta 4. joulukuuta 1918, oikea päiväys on tietääkseni 14. joulukuuta. --Risukarhi (keskustelu) 15. maaliskuuta 2018 kello 12.25 (EET)

Ehdotukset statuksen poistamiseksi[muokkaa wikitekstiä]

"Kannatan" on ääni statuksen säilyttämiselle, "vastustan" on ääni statuksen poistamiselle.