Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tie hyväksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Hyvän artikkelin kriteerit
 4. Hyvä artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 5. Symbol support vote.svg Hyvä artikkeli

Tällä sivulla päätetään, mitkä artikkelit kelpaavat hyviksi artikkeleiksi eli artikkeleiksi, jotka ovat Wikipedian käyttäjien mielestä keskitasoa parempia.

Älä ehdota sivua hyväksi artikkeliksi, jos et ole vakuuttunut sen laadukkuudesta. Älä myöskään ehdota artikkelia hyväksi artikkeliksi, jos et ole valmis parantamaan artikkelia äänestyksen yhteydessä annettujen korjaus- ja parannusehdotusten perusteella. Hyvät artikkelit -ehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä. Rekisteröimättömän käyttäjän ehdotusta ei lasketa puoltoääneksi.

Hyville artikkeleille ei ole määritelty tarkkoja vaatimuksia kattavuuden ja laadukkuuden lisäksi. Hyväksi valitun artikkelin ominaispiirteitä ovat kuitenkin yleensä seuraavat seikat, joihin tulisi kiinnittää huomiota:


 1. Pituus: Aiheeseen nähden sopivan pitkä.
 2. Kattavuus: Perustietojen lisäksi käsittelee aihetta myös syvällisemmin. Mitään keskeistä ei puutu.
 3. Tietosisältö:
  1. Käsittelee aihetta objektiivisesti ja neutraalisti. Esittelee tarvittaessa erilaisia näkökantoja aiheeseen.
  2. Ei sisällä virheellistä tietoa.
 4. Kieli ja luettavuus:
  1. Kieli on hyvätasoista. Tekstissä ei esiinny vierasperäisiä rakenteita.
  2. Artikkeli on maallikolle lukukelpoinen
 5. Tarkistettavuus:
  1. Artikkeli perustuu mainittuihin ja luotettaviin lähteisiin.
  2. Artikkeli on kauttaaltaan viitteistetty.
  3. Ei lähdepyyntöjä.
 6. Kosmeettiset seikat:
  1. Artikkeli noudattaa Wikipedian tyyliohjeita.
  2. Artikkeli on muodoltaan linjassa muiden aihepiirin vastaavien artikkeleiden kanssa.
  3. Artikkelissa ei ole häiritseviä visuaalisia elementtejä.
 7. Kuvitus:
  1. Artikkelissa on aiheeseen sopiva kuvitus.
  2. Kuvia ei ole liikaa ja ne on aseteltu sopivasti.

Katso myös

Toimintaohjeet[muokkaa]

Uuden äänestyksen luominen[muokkaa]

 1. Lisää ehdokasartikkelin alkuun malline {{hae}} , tai jos ehdolla oleva artikkeli ei vastaa äänestyssivun nimeä, {{hae|Äänestyssivunnimi}}.
 2. Kirjoita muokkausyhteenvetoon, että HA-äänestys alkaa, ja tallenna sivu.
 3. Seuraa artikkeliin laittamasi hae-mallineen linkkiä Tämän artikkelin ehdokassivulla.
 4. Lisää äänestyssivulle tämä allekirjoitettu koodi: {{subst:haehdotus|Artikkelinnimi|Perustelut --~~~~}} ja korvaa sana Perustelut antamillasi perusteluilla ja sana Artikkelinnimi artikkelin nimellä.
 5. Lisää tämän sivun ehdokaslistan loppuun koodi {{/Artikkelinnimi}} ja korvaa sana Artikkelinnimi artikkelin nimellä.

Äänestäminen[muokkaa]

Äänestä ehdokasta kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi Kannatan- tai Vastustan- otsikon alle.

Esimerkkiääni:

Kannatan

 1. Kannatan. –Matti Meikäläinen 1. huhtikuuta 2005 klo 12:05:06 (UTC)

Ääntenlasku[muokkaa]

Hyvä artikkeli -äänestys kestää kaksi viikkoa. Jos artikkelin sinä aikana saamista äänistä vähintään 2/3 (66,6 %) on kannattavia (ehdotus lasketaan puoltoääneksi, mikäli ehdottaja on äänioikeutettu) ja jos se saa ehdotuksen lisäksi neljä puoltoääntä, artikkeli valitaan hyväksi artikkeliksi.

Äänestystä voidaan jatkaa yhdellä viikolla yhden kerran, mikäli äänestykseen osallistuu ehdottajaa lukuun ottamatta vähemmän kuin neljä äänioikeutettua käyttäjätunnusta. Äänestyksen kokonaiskesto on enintään kolme viikkoa jatkoajan kera. Äänestyssivun alussa on ilmoitettava selkeästi (esimerkiksi yliviivaamalla alkuperäinen aika), että äänestysaikaa on jatkettu.

Ehdotus hyväksytty[muokkaa]

Jos ehdotus hyväksytään, lopputuloksen toteajan pitää suorittaa seuraavat tehtävät:

 1. Lisää artikkelin alusta linkitettävän äänestysalasivun koodin alkuun malline {{subst:Haearkisto|--~~~~|kannattajienlukumäärä|vastustajienlukumäärä}} ja korvaa kannattajienlukumäärä- ja vastustajienlukumäärä-sanat äänestystuloksen luvuilla (muista laskea ehdottajan ääni kannatusääneksi, ellei äänestyksen aloittaja ole IP tai käyttäjä jolla ei ole vielä äänioikeutta). (katso mallinetta tästä)
  Esimerkki: {{subst:Haearkisto|--~~~~|6|2}} jolloin valintaa hyväksi artikkeliksi puolsi 6 käyttäjää aloittaja mukaanlukien ja valintaa vastusti 2 käyttäjää.
 2. Artikkelissa korvaa artikkelin alussa oleva ehdotusmalline {{hae}} mallineella {{Hyvä}}. Tämä lisää automaattisesti artikkeliin hyvän artikkelin merkin Symbol support vote.svg ja liittää sen luokkaan Hyvät artikkelit.
 3. Artikkelin keskustelusivulla lisää sivulle ensimmäiseksi mallineen {{Artikkelin historia}} avulla sopiva {{Artikkelitapahtuma}}.
  Esimerkiksi seuraava artikkelihistoria-malline on ilman vertaisarviointia hyväksi valitun artikkelin malline. Kirjoita mallineeseen äänestysaika, artikkelin nimi sekä ikilinkkinumero (jonka saa näkyviin artikkelin vasemman linkkivalikon kautta).
  {{Artikkelin historia|hav|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=hae|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=Artikkelinnimi|tulos=hyväksytty|oldid=Ikilinkki}}
  }}
 4. Poista ehdotuksesta kertonut tekstirivi sivun Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi lähdekoodista.
 5. Lisää artikkeli kahteen eri luetteloon:
  a) Lisää artikkelin nimi hyvien artikkeleiden luetteloon.
  b) Lisää artikkelin nimi hyvien artikkeleiden kronologisen luettelon alkuun.
 6. Valitse artikkelisivun vasemmassa reunassa olevan ”Työkalut”-valikon alta linkki ”Wikidata-kohde”, jota klikkaamalla siirryt artikkelin Wikidata-sivulle. Wikidatassa klikkaa suomenkielisen kielilinkin vieressä olevaa [muokkaa]-linkkiä, jonka jälkeen linkin viereen avautuu kuvake, jota painamalla voit merkitä artikkelin hyväksi.
 7. Jos artikkeli oli aiemmin lupaava artikkeli, sen nimi on siirrettävä lupaavien artikkeleiden sivulla otsikon Hyviksi äänestetyt lupaavat artikkelit alle.

Ehdotus hylätty[muokkaa]

Jos ehdotus hylätään:

 1. Lisää artikkelin alusta linkitettävän äänestysalasivun koodin alkuun malline {{subst:Haearkisto|--~~~~|kannattajienlukumäärä|vastustajienlukumäärä}} ja korvaa kannattajienlukumäärä- ja vastustajienlukumäärä-sanat äänestystuloksen luvuilla (muista laskea ehdottajan ääni kannatusääneksi, ellei äänestyksen aloittaja ole IP tai käyttäjä jolla ei ole vielä äänioikeutta). (katso mallinetta tästä)
  Esimerkki: {{subst:Haearkisto|--~~~~|2|3}} jolloin valintaa hyväksi artikkeliksi puolsi 2 käyttäjää aloittaja mukaanlukien ja valintaa vastusti 3 käyttäjää.
 2. Poista artikkelin alusta malline "hyvä artikkeli -ehdotus" eli {{hae}}
 3. Lisää sivun keskustelusivulle mallineen {{Artikkelin historia}} avulla sopiva {{Artikkelitapahtuma}}
  Esimerkiksi seuraava artikkelihistoria-malline on ilman vertaisarviointia hyväksi ehdotetun mutta ei valitun artikkelin malline. Kirjoita mallineeseen äänestysaika, artikkelin nimi sekä ikilinkkinumero (jonka saa näkyviin artikkelin vasemman linkkivalikon kautta).
  {{Artikkelin historia|hah|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=hae|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=Artikkelinnimi|tulos=hylätty|oldid=Ikilinkki}}
  }}
 4. Poista ehdotuksesta kertonut tekstirivi sivun Wikipedia:Ehdokkaat hyviksi artikkeleiksi lähdekoodista.


Ehdokkaat[muokkaa]

VL Kotka[muokkaa]

Aihetta käsitellään kaiken helposti saatavilla olevan lähdemateriaalin puitteissa, ja artikkeli on kokonaisuudessaan lähteistetty. --Msaynevirta (k · m) 16. elokuuta 2015 kello 21.07 (EEST)

Äänestys päättyy 30. elokuuta 2015 kello 21.07 (EEST).

Kannatan[muokkaa]

 1. --Lakritsa (keskustelu) 16. elokuuta 2015 kello 21.15 (EEST)
 2. --Höyhens (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 05.07 (EEST)
 3. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 18. elokuuta 2015 kello 13.03 (EEST)
 4. --Kari-kujanpää (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 10.42 (EEST)
 5. J.K Nakkila (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 16.02 (EEST)
 6. Ok. —kallerna (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 20.34 (EEST)
 7. Selkeästi keskitasoa parempi, kuvitettu ja lähteistetty.Tetopa (keskustelu) 27. elokuuta 2015 kello 00.53 (EEST)
 8. ComradeUranium (keskustelu) 27. elokuuta 2015 kello 01.47 (EEST)

Vastustan[muokkaa]

Keskustelu[muokkaa]

Muutin ekaan virkkeeseen -kone muotoon -konetyyppi. Jos tein väärin, saa palauttaa. --Höyhens (keskustelu) 17. elokuuta 2015 kello 19.09 (EEST)

Otin pois, yleisimmin ensimmäisessä virkkeessä on käytetty juuri muotoa kone. --Msaynevirta (k · m) 17. elokuuta 2015 kello 20.28 (EEST)

Otsikossa käyttöaika 1931-1944, mutta tekstissä ja tietolaatikossa 1930-1945. En uskaltanut fiksaillla näitä kun en ole oikein varma edes leipätekstin perusteella. Nämä pitäisi kyllä saada vastaamaan toisiaan. --Höyhens (keskustelu) 17. elokuuta 2015 kello 19.17 (EEST)

Cyclone ja mielellään Hornetkin saisi linkittää. --Höyhens (keskustelu) 17. elokuuta 2015 kello 19.30 (EEST)

Ne on aiemmin linkitetty (kyseessä ovat Wright R-1820-E Cyclone ja Pratt & Whitney R-1690-B Hornet), mutta tarkensin kohtaa "...paranisivatko konetyypin suoritusarvot Pratt & Whitney Hornet- tai Wright Cyclone-moottoriin siirtymällä." --Msaynevirta (k · m) 17. elokuuta 2015 kello 20.28 (EEST)

Ansa Ikonen[muokkaa]

Uskallan ehdottaa artikkelia hyväksi, vaikka taitaa vielä tiivistystä vaatiakin. Ei ainakaan kaukana ole, kun on jo lupaavakin. --EmzQh (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 16.16 (EEST)

Äänestys päättyy 4. syyskuuta 2015 kello 16.16 (EEST).

Kannatan[muokkaa]

 1. Kyllä näyttää sen verran mielenkiintoiselta artikkelilta että laitan ääneni tähän. --Suklaa123 (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 17.28 (EEST)
 2. En näe estettä. --Höyhens (keskustelu) 24. elokuuta 2015 kello 00.33 (EEST)
 3. Todella kattava - ainekset suositeltuunkin alkavat olla kasassa.Tetopa (keskustelu) 27. elokuuta 2015 kello 00.52 (EEST)

Vastustan[muokkaa]

Tyhjää[muokkaa]

 1. Ohjeissa sanotaan: "Älä ehdota sivua hyväksi artikkeliksi, jos et ole vakuuttunut sen laadukkuudesta." Jos ehdottaja ei ole vakuuttunut asiasta, ei tarvitse minunkaan olla vakuuttunut. --Pxos (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 17.37 (EEST) Huom! Tämä oli alun perin vastustava ääni, mutta olen nyt siirtänyt sen sellaisenaan tyhjäksi ääneksi. --Pxos (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 19.37 (EEST)

Hylätyt äänet[muokkaa]

 1. Hyvä ehdotus, saa ääneni --Beyonster (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 18.36 (EEST) Tämä kannattava ääni on hylätty, koska tunnuksella ei ole äänioikeutta (alle 100 artikkelimuokkausta ja alle tunnin ikäinen tunnus äänestyksen alkaessa). --Pxos (keskustelu) 22. elokuuta 2015 kello 16.51 (EEST)

Keskustelu[muokkaa]

Ehdottaja ON vakuuttunut, kyllä sen verran sentään ohjeista ymmärsin. Kannatan hyväksi. – EmzQh (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 17.42 (EEST)

Kas kun tuosta Astra-lehdestä [1]? ei ole artikkelia, vaikka boksin kuva on siitä. Tämä ei toki vaikuta ratkaisuuni. --Höyhens (keskustelu) 24. elokuuta 2015 kello 00.25 (EEST)

Eka lainaus (Ansa Ikonen muistelee filmiuransa alkua) on ilman viitettä. Sekin lienee tuolta Tähtiajasta? J.K Nakkila (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 16.05 (EEST)

Ehdotukset statuksen poistamiseksi[muokkaa]

"Kannatan" on ääni statuksen säilyttämiselle, "vastustan" on ääni statuksen poistamiselle.