Warhammer Fantasy Battle

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Warhammer Fantasy Battle
Pelaajia 2 tai enemmän
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 60-X min
Monimutkaisuus korkea
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitaso (arpaonni)

Warhammer on englantilaisen Games Workshop -pelivalmistajan kehittämä miniatyyripohjainen sotastrategiapeli. Pelinappuloina käytetään pieniä muovisia tai metallisia miniatyyrejä, jotka myydään osina pakkauksissaan ja jotka täytyy koota ja maalata itse.

Warhammer Fantasy Battlen armeijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Empire eli Ihmisten Keisarikunta on vahvin ja suurin ihmisten valtakunnista. Empire on koottu kasaan pienistä ihmisvaltioista. Se käyttää taisteluissa kevyttä, tavallisesti koulutettua ja varusteltua jalkaväkeä, hieman raskasta eliittijalkaväkeä sekä talonpojista ja uskonnollisista fanaatikoista värvättyjä joukkoja. Keisarikunnan ratsuväki käsittää raskaasti panssaroidut ritarit sekä kevyttä ratsuväkeä, joka ampuu ratsastaessaan erilaisilla ruutiaseilla, kuten pistooleilla. Korkealle kehittynyt teknologia onkin Keisarikunnan vahvuuksista selkein: Nulnin insinöörit varustavat armeijat muun muassa kanuunoilla, mörssäreillä ja musketeilla. Empiren joukot eivät ole taidoiltaan kummoisia ihmisiä kun ovat, mutta osaavat jokaista pelin osa-aluetta ainakin keskin kertaisesti.
 • Bretonnia – Uljaisiin ritareihin ja kuningas Arthurin legendaan perustuva armeija, joka koostuu lähes yksinomaan ratsuväestä. Tämän vuoksi ne ovat parhaimmillaan lähitaisteluissa. Ratsuväki on erittäin hyvä hyökkäämään vihollisensa sivuille. Ilman rynnäkköä ne kuitenkin häviävät taistelunsa, sillä silloin ne eivät saa vahvuus-bonusta. Jalkaväki koostuu ala-arvoisista talonpojista, jotka saavat lisää rohkeutta lähellä olevista ritareista. Taikuus on melko keskinkertaista, eikä armeijan ampumistehokkuuskaan ole parhaasta päästä.
 • Dark Elves – Julmia taistelijoita, jotka vihaavat korkeahaltioita sydämensä pohjasta. Melko samankaltaisia kuin korkeahaltiat, kärsivät heikosta kestävyydestä tosin ovat kestävämpiä kuin muut haltiat ja käyttävät tälle rodulle ominasita sarjatulta ampuvaa varsijousta Repeater Crossbowia. Pimentohaltioiden tai hämäränhaltioiden taikuus keskittyy pääasiassa vahingon aiheuttamiseen vihollisen joukkoille ja se voi olla myös hyvin vaarallista loitsijallekkin tosin he voivatkin käyttä ennemmän voimaa loitsimiseen.
 • High Elves Ulthuanin suuri ja jalo kansa. Yksiköt ovat taitavia, nopeita ja hyvämoraalisia, mutteivät kestäviä. Eliittiyksiköt ovat pelin parhaimmistoa. Ehkä pelin paras armeija taikuudessa, magia on monipuolista, ja tehokasta. Korkeahaltioilla on myös sarjatulta ampuva vasamaheitin-sotakone. Lisäksi korkeahaltioiden armeijaan kuuluu lohikäärmeitä ja aarnikotkia.
 • Wood Elves – Metsänhaltiat, jotkat ovat tarkkuutensa puolesta pelin parhaimpia ampujia. He ovat muiden haltioiden tavoin nopeita ja taitavia aseidensa käytössä, mutta hirviövalikoima on huomattavasti pienempi. Metsänhaltiat jakavat samat heikkoudet suur- ja pimentohaltioiden kanssa. Poikkeuksena ovat fyysisesti voimakkaat mutta magialle ja tulelle arat metsänhenget, jotka lähitaistelussa ovatkin valioluokkaa, kuten todella kestävä ja voimakas Treeman.
 • Warriors of Chaos – Kaaoksen neljää jumalaa, Nurglea, Slaaneshia, Tzeentchia ja Khornea ovat palvovia ihmisiä. Yksiköitä on muutoin laidasta laitaan, mutta sotakoneita ei ole muita kuin yksi, ja kunnollisia ampumajoukkoja ei ole. Magian tehokkuus vaihtelee laimeasta erittäin tehokkaaseen. Kaaoksen soturit ovat mahtavia lähitaistelijoita, jotka vetävät vertoja jopa kääpiöiden eliitille. Marauderit, jotka ovat kuin perusihmisiä, mutta kuuluvat Kaaosarmeijaan, ovat näihin verrattuna heikkoja, mutta hekin ovat päteviä taistelijoita.
 • Daemons of chaos – Nurglen, Slaaneshin, Tzeentchin ja Khornen demoneita joilla on suunnilleen yhtä vähän ampumajoukkoja kuin Warriors of chaosilla. Demoneilla ei tietenkään ole haarniskoituja joukkoja, mutta niitä suhaa tehokas magia. Sotakoneilla ole yhtään virkaa heidän riveissään. Ratsuväkeäkin on todella vähän mutta niiden määrän korvaa tehokkuus. Demoneiden magia on erittäin tehokasta ja monipuolista, mutta kuten kaikki demonit sitä saa suhteellisen vähän. Joukot erikoistuvat aina johonkin asiaa (lähitaistelu, taikominen yms., mutta menettävät vastaavasiti jossain toisessa.
 • Beastmen – Kaaoksen palvelijoita, ihmisen ja eläimen vääristyneitä sekoituksia. Armeija koostuu suurista puolieläinlaumoista, kuten Goreista, sekä valtavista hirviöistä. Magia ei ole mitenkään erityisen voimakasta tai monipuolista, eikä tämäkään Kaaos-armeija loista ampumistehokkuudellaan, lähitaistelussa pärjätäänkin sitte paremmin. Armeija kärsii myös jonkinasteisesta rohkeuden puutteesta, ja huonosti menneestä taistelusta paetaan melko nopsasti. Uniikkina kykynä tietyt joukot armeijasta pystyvät tekemmään yllätyshyökkäyksen vihollisen kylkeen tai selustaan.
 • Lizardmen – Liskomiehet ovat Lustrian viidakoissa asuvia atsteekki-tyylisiä liskoja, jotka ovat kaaoksen vannoutuneita vihollisia. Joukot jakautuvat pieniin ja vikkeliin skinkkeihin ja vahvoihin sauruksiin. Kylmäverisyydestä johtuen liskomiehet eivät säikähdä pienestä. Slannit jotka ovat usein armeijan kenraaleina loitsivat taidokkaasti ja tehokkasti. Suurin iskuvoima irtoaa triceratops dinosaurusta muistuttavista stegadon hirviöistä.
 • Tomb Kings – Polttavan kuumassa Nehekharan aavikkovaltakunnassa asuvia egyptiläistyylisiä luurankoja ja muumioita. Kehno, mutta erikois-säännöillä varustettu jalkaväki sekä hyvät sotavaunut ja sankarit. Erityispiirteenä ovat myös yllätykselliset skorpionit. Magia on välttämätön ehto voittamiselle. Jos ylipappi hierophant kuolee, koko armeija alkaa vajota hiekkaan. Hautakuninkaiden ratsuväki on kehnoa.
 • Vampire Counts – Zombeista, luurangoista, vampyyreista ja muista epäkuolleista olennoista koostuva armeija, joka pystyy herättämään kaatuneita sotureitaan takaisin taisteluun. Niin kuin hautakuninkaillakin, Magiaa tarvitaan lähes joka tapauksessa ja se on erittäin vahvaa. Joukon ei ole varaa menettää sankareitaan, ja kenraalin kuolema voi johtaa koko armeijan nopeaan tuhoon. Tällä armeijalla ei ole ampujayksiköitä eikä sotakoneita.

Vaihtoehtoinen armeijalista, Sylvanian Army, ilmestyi Storm of Chaos -kirjassa.

 • Skaven – Rottaihmisiä, jotka ovat yksilöinä pelkureita, mutta joiden joukossa on voimaa. Nopeita jalkaväkiyksiköitä, suuret lukumäärät. Ei ratsuväkeä. Tuhovoimaisia sotakoneita ja ampujia, joilla on tapana tehdä vahinkoa myös omille yksiköille. Henki on halpaa, Skavenit ovat ainoa armeija, joka saa ampua myös lähitaisteluun. Armeija sisältää myös ruttomunkkeja. Skavenien taikuus on tappavaa, mutta yleensä omia kuolee siinä missä vihollisiakin. Omiin tappioihin kuitenkin pitäisi aina olla varaa.
 • Ogre Kingdoms – Suurista raakalaismaisista Ogreista, pienistä Gnoblareista sekä esihistoriallisista pedoista muodostuva armeija. Ogret ovat massiivisia taistelijoita, jotka käyttävät tehokkaasti valtavaa massaansa apuna ryhmissä taistellessaan. Gnoblarit ovat goblinien pieniä sukulaisia, ogrejen lemmikkejä, jotka toimivat halpoina, uhrattavina yksikköinä. Petoja löytyy mammuttimaisista kivisarvista pienempiin sapelihammastiikereihin. Suurimmat pedot toimivat Ogrejen ratsuina ja vetojuhtina. Ogret ovat hyvin voimakkaita lähitaistelijoita, etenkin rynnäköidessään, mutta harvalukuisia. Kaiken kaikkiaan Ogret ovat hyvin lähitaistelupainotteinen armeija, vaikka ampuviakin yksiköitä löytyy. Se on melko nopea, mutta kömpelö, ja nopea ja ketterä vihollinen voi aiheuttaa suurta päänvaivaa. Taikuus on hyvin omaperäistä ja omien yksikköjen tehostamiseen painottuvaa. Ogrejen taikuritkin eli teurastajat osaavat myös taistella. Ogret asuvat Surun vuorilla (Mountains of Mourn) ja sen läheisyydessä moniin heimoihin jakautuneena, joita johtaa ylityranni Greasus Kultahammas.
 • Dwarfs – Eli kääpiöt. Kääpiöt ovat pienikokoisia ja hitaampia kuin muut, mutta he ovat jääräpäisiä ja vahvoja, lisäksi heillä on korkea sietokyky magialle. Kääpiöillä on monia klaaneja, joista jotkut ovat tuhoutuneet örkkisotien aikaan. Kääpiöt inhoavat örkkejä ja goblineita ja vihaavat Kaaoskääpiöitä. Kääpiöiden vahvuuksia ovat tykit ja sotakoneet. Tykkejä on monia, perustykistä liekinheittimeen. Kääpiöiden haarniskoihin ja aseihin on taottu riimuja, jotka parantavat käyttäjänsä voimia. Erikoisuutena armeissa näkee lähes alastomia, "hulluja" Slayereitä, joiden tarkoitus on kuolla kunniallisesti taistelussa, joten he eivät koskaan pakene.
 • Chaos Dwarfs – Kaaoskääpiöt. Zharr Naggrundin kaivoksessa asuva Kaaosta palvova kääpiörotu, joka on eronnut kantarodustaan ja jota Kääpiöt eivät enää tunnusta, vaan kantavat ikuista kaunaa näitä kohtaan. Kääpiöistä poiketen he osaavat kuitenkin taikoa. Armeija koostuu kääpiöiden lisäksi orjuutetuista sekä sotakoneista. Games Workshop ei enää tue tätä armeijaa, eikä sääntöjä ole uusittu, joten ainoa tapa hankkia Kaaoskääpiöyksiköitä on joko tilata GW:ltä suoraan tai ostaa muilta pelaajilta. Kaaoskääpioiden tuominen takaisin on Games Workshopin harkinnan alla.
 • Orcs and Goblins – Örkit ja Goblinit ovat meluisa, kuriton ja tuhovoimainen armeija. Keskivertoörkki on ihmistä parempi mutta kääpiötä huonompi lähitaistelija. Goblinit ovat varsin heikkoja ja huonoja lähitaistelijoita, mutta niitä on sitten paljon. Örkit ja Goblinit Ovat myös hyviä ratsastajia ja ratsuina toimivat hirvittävät pedot kuten jättiläishämähäkit, sudet ja villisiat. joskus on niin että ratsu on vaarallisempi kuin ratsastaja. Goblinit jakautuvat kahteen ryhmään. Hieman rohkeampiin ja hunnimaisiin Perusgoblineihin ja pimeässä eläviin ja viekkaisiin night goblineihin eli yögoblineihin. Viimeksimainitut pitävät tunnuksenaan joko irvistävää kuuta "Crooked Moon" tai punaista silmää. Night goblinit myös piilottavat rykmentteihinsä fanaatikkoja, rautakuulia pyörittäviä hulluja, sekä nettersejä, jotka sinkoavat verkkoja vastustajan päälle. Örkeillä on useita klaaneja, kuten Da Red Sunz, Da Broken Tooth Tribe ja Ironclaw Orcs. Örkkien ja goblinien jumalat ovat Gork ja Mork, ja heidän taikuutensa perustuu näihin jumaliin. Örkkien taikuus on erilaista ja voimakkaampaa, kuin goblinien. Örkkien sotakoneet ja taikuus ovat tappavaa, mutta epäonnistuessaan se voi tuhota enemmän omia kuin vihollisen joukkoja.
 • Dogs of War – Palkkasotilaita, joiden joukot sekä magia ovat lähes samat Keisarikunnan kanssa, kun taas eliitti vähäisempää mutta rutkasti voimakkaanpaa. Pieniä joukkoja voidaan värvätä toisiin armeijoihin, vaikka omakin armeija on koostettavissa.

Tarvikkeet ja hankkiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä varten tarvitaan suurehko kasa tavallisia kuusitahoisia noppia ja kaksi erikoisnoppaa, jotka ovat saatavilla miniatyyrejä myyvistä liikkeistä, mittanauha tuumamerkinnöillä, koska pelissä kaikki mitat ovat tuumia, sekä sääntökirja. Sääntökirja sisältää kaikki pelaamiseen tarvittavat säännöt, ohjeita aloittelijalle, ohjeita miniatyyrien kokoamiseen ja maalaamiseen sekä runsaasti taustatietoa pelin maailmasta. Lisäksi on pakko hankkia omalle armeijalleen suunnattu erityinen "Armybook" eli armeijakirja. Armeijakirjoista löytyy armeijakohtaiset erikoissäännöt, runsaasti tietoa armeijan eri yksiköistä sekä tietysti tuiki tärkeä armeijalista, jossa kerrotaan eri yksiköiden kyvyt ja varustevaihtoehdot. Armeijakirjassa myös kerrotaan jokaisen rodun oma historia sekä maalausohjeita, ehdotuksia, vinkkejä ja kuvia.

Suomessa Warhammer-miniatyyrejä myy Games Workshopin virallisen Helsingissä sijaitsevan myymälän lisäksi Fantasiapelit-ketju sekä lukuisat muut itsenäiset jälleenmyyjät ympäri Suomea.

Säännöt, armeijakirjat ja ylipäänsä melkein kaikki kirjallinen materiaali on englanninkielistä, joten hyvä kielitaito on melkeinpä pakollinen edellytys pelistä nauttimiselle. On myös olemassa suomenkielinen sääntökirja, joka on tehty vuonna 1991, joten siinä ei ole läheskään kaikkia sääntöjä, ja nekin ovat vanhentuneet sääntökirjan uudistuksien myötä.

White Dwarf on kuukausittain ilmestyvä Warhammer-aiheinen lehti joka sisältää tietoa Games Workshopin tulevista miniatyyreistä, maalausohjeita, vinkkejä, sääntöselvennöksiä, taisteluraportteja ja paljon muuta. Lehti on englanninkielinen.

Peliin tarvitsee (ei aivan välttämätön) myös maastoa, johon kuuluu kiviä, puita, taloja, kukkuloita ja jopa linnoituksia. Maaston voit tehdä itse esim. styroksia tai polystyreeniä käyttäen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]