Wang Jingwein hallitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wang Jingwein hallitus, joka tunnetaan myös nimellä Kiinan uudelleenorganisoitu hallitus, oli Kiinassa vuosina 1940–1945 Japanin tuella toiminut nukkehallitus.

Hallituksen muodosti Wang Jingwei, joka aluksi tuki Kuomintangin vasemmistolaista siipeä, mutta välien kärjistyttyä Wang hylkäsi Kuomingtangin perustaakseen oman hallituksen ja hallinnon Tšiang Kai-šekin vaikutusvallan ulkopuolella. Hallitus kesti viisi vuotta (1940–1945).

Hallitus perustetaan 1940

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wang Jingwei sai perustetuksi hallituksensa vasta kun Japani hyväksyi yhteistyösopimuksen sen kanssa. Samalla Wang Jingwei sai valtionpäämiehen aseman.

Hallitus väitti olevansa Sun Yat-senin Kiinan tasavallan ainoa laillinen seuraajavaltio. Siksi se yritti usein laajentaa valtapiiriään ja saada enemmän vaikutusvaltaa Kiinassa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Elämää hallituksen aikana 1940–1945

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallituksen alla elävien kiinalaisten arkielämä kallistui huomattavasti. Tämä johti siihen, että harvalla oli varaa esimerkiksi tupakkaan, riisiin tai ruokaan. Vaikka heillä olisi ollut niihin varaakin, niin näitä tuotteita ei ollut saatavana sillä suurin osa niistä meni japanilaisille. Tämä rasistinen ja kallis talous teki hallituksesta erittäin epäsuositun.

Taloustilanne sekä hallituksen maine vajosivat yhä alemmas, kun sota pitkittyi ja hankaloitui.

Wang Jingwein hallituksen loppu 1945

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Japani antautui elokuussa 1945, Wang Jingwein hallitus kaatui. Moni sen vaikutusvaltainen jäsen teloitettiin tai teki itsemurhan. Wang itse kuoli leikkausta seuranneiden komplikaatioiden takia vuonna 1944. Sodan jälkeen Wang on leimattu maanpetturiksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]