Vytautas Bacevičius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vytautas Bacevičius (9. syyskuuta 190515. tammikuuta 1970) oli liettualainen säveltäjä ja pianisti.

Bacevičius syntyi Łódźissa muusikkosukuun. Hänen sisarensa oli kuuluisa puolalainen säveltäjä ja viulisti Grażyna Bacewicz. Bacevičius sai varhaisimman musiikinopetuksen omalta isältään. Hän valmistui Łódźin konservatoriosta vuonna 1926 ja opiskeli sen jälkeen Kaunasin yliopistossa.

Bacevičius asui muutaman vuoden Pariisissa ja asettui Yhdysvaltoihin pian toisen maailmansodan alettua. Hän kuoli New Yorkissa 1970.

Pianistina Bacevičius esiintyi Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa. Yhdysvaltoihin muutettuaan hän pääsi esiintymään muun muassa Carnegie Halliin. Hänen ohjelmistoonsa kuului esimerkiksi Franz Lisztin, Frédéric Chopinin, Aleksandr Skrjabinin, Claude Debussyn, Maurice Ravelin ja Mikalojus Konstantinas Čiurlionisin teoksia sekä hänen omaa pianomusiikkiaan.

Bacevičius on keskeinen hahmo liettualaisen taidemusiikin historiassa, ja hänen säveltäminään pidetään sekä Liettuan ensimmäistä pianokonserttoa että yhtä varhaisimmista liettualaisista baleteista. Lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu muun muassa sinfonioita.

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.